THE LEGEND OF VOX MACHINA: Dungeons and Dragons, nu uden terningerne

Noget galt er fat i riget Tal’Dorei. Et uhyre har tilintetgjort byer og marker i massevis, og rigets ledere kan ikke finde ud af, hvilket bæst de er oppe imod. Men på et værstshus et eller andet sted i byen Emon har en gruppe eventyrere gang i et mindre slagsmål.

Vox Machina er et hold bestående af barbar-goliaten Grog (Travis Willingham), gnompræsten Pike (Ashley Johnson), druiden Keyleth (Marisha Ray), roguen Vax’ildan (Liam O’Brien) og rangeren Vex’halia (Laura Bailey) (alle tre halv-elvere), gnombarden Scanlan (Sam Riegel), gunslingeren Percy (Taliesin Jaffe), samt Vex’halias bjørneven Trinket.

Når slagsmålet er overstået, bliver Vox Machina smidt ud, og de får travlt med at hjælpe riget med at bekæmpe væsenet.

Her træder de ind som et alternativt bud på at få det gjort af med truslen. De er langt fra legendariske, men de er en gruppe venner, som man straks lærer at kende. The Legend of Vox Machina’s format gør, at karaktererne hurtigt falder på plads i deres respektive kasser: den sjove, den dumme, den smarte, osv.

Det første par afsnit sætter scenen, før man bliver ført ind i den historie, som Critical Role førte deres seere igennem i slutningen af 2015, da liveshowet med kendte stemmeskuespillere optrådte på Twitch for første gang. Hver torsdag sidder otte af Hollywoods førende stemmeskuespillere og spiller Dungeons and Dragons, under Matthew Mercer som spilmester.

Det har de gjort i 10 år og har nu rundet over 1000 timers materiale, man kan følge med i. I oktober 2021, da et læk afslørede de Twitch-kanaler med den højeste indtjening, lå Critical Role på toppen af listen. De er umulige at overse, når det kommer til Dungeons and Dragons-indhold. Selvsamme Critical Role er også producenter på The Legend of Vox Machina.

Det betyder, at Vox Machina er en produktion, der kommer fra hjertet. Det var nemlig takket en succesfuld Kickstarter-kampagne, at pengene til projektet kom, indtil Prime Video valgte at bakke op om animationsserien.

Showets rytme er meget anderledes end det oprindelige medie – de har kogt godt og vel 60 timers livestream ned til 12 x 25 minutter – og derfor går noget af karakterdybden tabt i oversættelsen. Men, det fungerer egentlig også: det nye medie giver en anden form for intensitet til en allerede gribende historie. De voldsomme sider af showet er sat i fokus, og hvis du ikke kan lide blod eller klamme monstre, så er det nok ikke animationsserien for dig.

Men hvis du er til historier og fortællinger, baseret på fantasy-genren, så kan du roligt give serien en chance.

Serien gør ikke noget, man aldrig har set på TV før, men historien bag produktionen af The Legend of Vox Machina er enestående og et vidne til, hvad en engageret fankultur kan gøre. Der er kommet et kærlighedsprojekt, der har gjort det muligt at oversætte Dungeons and Dragons til et andet medie uden at det går helt i vasken. Det vil måske endda få inspireret nye, mulige spillere til at endelig tage fat i terningerne.

For med Vox Machina er stemmeskuespillet helt i top, og med gæsteoptrædener fra bl.a. David Tennant, Dominic Monaghan og Stephanie Beatriz, løftes fortællingen endnu et niveau. Neal Acrees musik komplimenterer også stemningen, uden at overdøve andre elementer.

Trods sine ujævnheder er The Legend of Vox Machina en succeshistorie, der er kulminationen på et fælles passionsprojekt, og det mærker man klart på enderesultatet.

Kommentarer