VIKTOR MOD VERDEN: Opfindsomheden halter i dansk debut-komedie

Af Joakim Søgaard

Når jeg går ind til en film af en ny dansk instruktør, håber jeg altid på, om ikke andet, at se det de modsat deres forgængere bør have at byde på; nemlig noget nyt. Innovation i filmsprog, historier eller tematik – et friskt pust. Selvom Christian Arhoff viser glimt af noget friskt i sin spillefilmsdebut, bliver det dog knap til en let brise.

Viktor mod verden følger den titulære hovedperson, der hele sit liv har boet med sin mor (Bodil Jørgensen) isoleret i et lille hus på landet. Viktor (Nikolaj Jørgensen) er altid blevet pakket ind i bobleplast og holdt inden døre, eftersom moren er bange for alt fra skorperne på brødet til hajangreb på stranden. Hellere bange end død er hendes motto. Men da hun rammes af det, hun har frygtet så længe, pakker Viktor kufferten og tager mod København for at finde sin far, som han aldrig har mødt.

Alt Viktors erfaring med omverdenen er baseret på film, som er over et halvt århundrede gamle – dermed er alting nyt og ukendt i mødet med den virkelige verden. En præmis, der for en komediefilm som denne bør åbne for et hav af sjove og akavede situationer. Viktor mod verden udnytter det bare ikke videre opfindsomt.

Da Viktor først ankommer til farens (Nicolas Bro) arbejdsplads leder han efter den berømte jazz saxofonist Charlie Leth. I stedet mødes han af Peter Leth, afdelingschef i forsikringsselskabet Hjerteforsikring. Selvom faren, der nu hedder Peter, prøver at smide Viktor væk, ender sønnike ad lidt tilfældige omveje med et job som farens assistent.

Ideen i at placere karakteren, der knap ved hvordan man interagerer med mennesker, i en stor, travl virksomhed er egentlig sjov nok. Men udover lidt uforståeligt corporate business lingo såsom cutting edge og targeted insurance bruges Viktors uvidenhed ikke så meget til at påpege den moderne hverdags absurditeter, men i højere grad til letkøbte jokes, hvor han f.eks. bruger næsten et minut på at regne ud, hvordan et nøglekort virker.

Endnu værre er, at filmen er decideret inkonsekvent angående sine karakterers udvikling. Det ene øjeblik ved Viktor ikke, hvordan man betjener en computer og det næste ændrer han personoplysninger i firmaets system med et par hurtige klik. Særligt i filmens klimaks sker der en udvikling som føles overraskende og ufortjent. En noget ujævn linje sammenlignet med den klassiske karakterbue.

Hjerteforsikrings kontorer danner også lokation for langt størstedelen af filmen, og man behøver ikke bruge længe i de steriliserede hvide lokaler, før man ønsker sig mod en af filmens kun to andre lokationer – det lille ferskenfarvede hus fra begyndelsen og Tivoli som er filmet i et drømmende og farverigt lys. Det er begge steder der føles langt mere visuelt levende.

Filmen er heller ikke helt blottet for sjæl. Særligt Nikolaj Jørgensen leverer en charmerende præstation med Viktors dejligt barnagtige tilgang til verden. Der er også god kemi i sammenspillet med naturligt sjove Nicolas Bro samt spillefilmsdebutanten Anna Bruus Christensen, der spiller den sympatiske og umanerligt uheldige kvinde, som Viktor forelsker sig i.

I et af filmens højdepunkter står parret ude i en fontæne i Tivoli og kigger hinanden i øjnene, da springvandet tænder omkring dem. Disse små øjeblikke af magisk realisme, der er som taget ud af en gammel romantisk komedie, tilføjer lidt af den friske energi, man ellers savner i Viktor mod verden. For langt det meste af humoren samt det stilistiske udtryk, føles som en arketypisk dansk komedie uden meget nyt at byde på.

Og det er ærgerligt, da denne spillefilmsdebut tager udgangspunkt i Arhoffs kortfilm Viktor på månen (2020), der med mere underspillet humor, en strammere fortalt historie og et mere stiliseret visuelt udtryk virker langt mere personlig.

I overgangen til spillefilm føles historien i Viktor mod verden simpelthen for tynd til at udfylde de 91 minutters spilletid. Derudover sidder jeg tilbage med ærgrelse over at transitionen til det store lærred, så ofte ender med at betyde en tilpasning til konventionerne.

Christian Arhoff virker i hvert fald til at have mere at byde på, så lad os håbe han får mulighed for at bevise det.

Kommentarer