Anmeldelse
SOLDATEN: Den alternative vej til indre ro findes i junglen

Af Benjamin Damon

Det er nok de færreste af os, der har overvejet at rejse til Sydamerika for at slå sig ned i Amazon-junglen – hvorfor skulle man dog det? Hvis man spørger Henrik Martin Andersen, hovedpersonen i Soldaten, var det det eneste rigtige at gøre, da han følte sig svigtet af det danske system efter at have være udsendt i Afghanistan.

Debuterende instruktør Nikolaj Møller følger krigsveteranens rejse for at finde indre ro og komme sine dæmoner til livs. Henrik bor totalt isoleret fra omverdenen i en beskeden træhytte og får dagene til at gå med at bade og gå på opdagelse i naturen. Den primære grund til, at han overhovedet er i Amazonas, er dog for at indtage den omdiskuterede naturmedicin Ayahuasca, som er en oldgammel tradition i Perus jungle. Ayahuasca er forbudt i Danmark og forbindes med alvorlige bivirkninger som angst og psykoser, men for Henrik er det et middel, der fungerer langt bedre end den medicin, han blev tilbudt hjemme i det danske.

Der er på et menneskeligt plan noget dybt fascinerende over at se den her dansker leve en nærmest asketisk tilværelse så langt fra civilisationen, men det er selvfølgelig uløseligt forbundet med en ekstremt foruroligende baggrund: hans PTSD. Henrik lukker os i små, fragmenterede bidder ind i noget af det, han har været igennem som soldat i Afghanistan og sidenhen, da han kom hjem til Danmark, hvor inkompetence synes at være det nøgleord, han knytter til systemet.

Soldaten er altså først og fremmest historien om et dybt traumatiseret menneske, og derfor er det også lidt synd, at det ikke får lov til at fylde mere. En scene, hvor Henrik fortæller om en skrækkelig episode i Afghanistan, fungerer ekstremt godt. Vi er midt i junglen, omgivet af tætvoksende lianer. En af de lokale peruvianere er med og står lidt utålmodigt og venter. Myggene sværmer omkring Henrik og tilfører en stressende faktor, som forstærker effekten af den historie, han gengiver. Det er næsten fysisk ubehageligt, og man føler sig virkelig til stede i junglen. Her arbejder kameraet, fortællingen og naturen i en form for symbiose.

Der er dog for mange – og for lange – sekvenser, som kun drejer sig om selve Ayahuasca-ritualet og virkningen af dette. Det kommer til at minde lidt for meget om noget fra Apocalypse Now (1979) med vilde farver, røg og et meget psykedelisk udtryk, som føles lidt malplaceret i denne sammenhæng. Når filmen kun er under en time lang, optager disse dele bare lidt for meget plads – på trods af, at de egentlig er ganske dragende med den virkelig smukke score.

Soldaten er en spændende og utroligt anderledes dokumentarfilm, som dog kommer til at lide en smule af, at den er så kort. Henrik har boet i junglen i 3 år, og derfor kunne man sagtens have haft lidt længere spilletid til at få mulighed for at dykke ned i hans tanker. For han har så meget at sige, og de stærkeste sekvenser er netop dem, hvor Henrik får lov til at begive sig ud i længere fortællinger. Om Afghanistan. Om at komme hjem til Danmark. Om samfundets forventninger. Om at leve med PTSD.

Kommentarer