Anmeldelse
ROCKS: Rørende britisk drama bæres af drømme-debut

Af Nikolaj Boesby Skou

I en betonforstad til London står 15-årige Rocks (Bukky Bakray) overfor en umulig opgave. Hun skal som de fleste teenagere forsøge at balancere sin skolegang, mens hun samtidig har lyst til at være sammen med sine veninder og møde drenge. Men som de færreste på hendes alder, skal hun samtidigt opdrage sin lillebror Emmanuel (D’Angelou Osei Kissiedu) og styre familiens økonomi, fordi hendes psykisk ustabile mor har forladt de to børn.

Opgaven er noget nær umulig med det spinkle budget, moren har efterladt Rocks, og der går ikke lang tid, før de sociale myndigheder får nys om situationen. I et forsøg på at beskytte sig selv og sin bror kaster Rocks sig ud på et hjemløst eventyr for at undgå, at myndighederne splitter de to søskende ad.

Sarah Gavron og hele holdet bag ’Rocks’ har iscenesat en hjerteskærende historie, som fortælles i øjenhøjde. Det er tydeligt, at filmen er blevet til i samarbejde med det miljø den skildrer, for den usagte kærlighed, styrke og tryghed, der er i venindegruppen, skinner klart i gennem i alle dens scener. Gruppen udgør det sikkerhedsnet, pigerne desperat har brug for i et miljø, hvor svigt er hverdagskost.

Filmen bliver til af en mosaik af smukke landskabsbilleder af de unge piger i Londons forstæder, intime håndholdte billeder fra deres værelser og Snapchatvideoer mellem veninderne. Det blandede format giver filmen en afvekslende rytme, og giver med jævne mellemrum et pusterum fra de ellers tunge emner, filmen drejer sig om.

Blandingen er også med til at balancere de bløde og hårde temaer, filmen tager op, og den formår at løse både de ømme og hektiske scener, uden at det virker som forcerede skift i stemning og stil

Selvom der er mange ting, der fungerer i ’Rocks’ er det stadigvæk skuespillet, som er det mest imponerende ved filmen. Det er svært at forstå, at rollen som Rocks er Bukky Bakrays første, for hun behersker et enormt følelsesregister. Men ikke nok med, at hun løser sin egen svære og komplekse karakter, virker det også, som om hun løfter alle omkring sig i alle sine scener.

Derudover skal både Kosar Ali i rollen som Rocks’ bedste veninde Sumaya, og Shaneigha-Monik Greyson som den nye pige i klassen, Roshé, fremhæves for deres præstationer, der for øvrigt også er deres debut(!).

’Rocks’ skriver sig på fornem vis ind i den stærke engelske tradition for socialrealistiske film. Det er en rørende og autentisk historie om en venindegruppe med blandede etniciteter, der tager sine karakterer alvorligt, uanset om deres problemer er store eller små, og det er forfriskende at se en film, der tør tage unge så alvorligt.

Kommentarer