Ordet anmelder HUGO-kortfilm: Faktafilm

HUGO Awards er Film- og medievidenskabs årlige prisuddeling og show, som hylder den unge, danske filmkunst. Ordet er stolt af igen i år at kunne præsentere et samarbejde og bringe anmeldelser af en række indsendte kortfilm. Årets show finder sted lørdag d. 8. juni på Halvandet på Refshaleøen, og billetter kan købes her.

Vi anmelder i første omgang faktafilm – om få dage kan du se frem til at læse om et udpluk af de spændende fiktionsfilm, som har været indsendt.

HVOROM ALTING ER

Instrueret af Vega Moltke-Leth, filmet af Frederik Fuglsang & Mathias Frejdahl Marker, klippet af Frederik Fuglsang & Astrid Davidsen

Hvorom alting er – en dokumentar instrueret af Vega Moltke Leth og filmet af Frederik Fuglsang og Mathias Frejdahl Marker – fortæller historien om to ægtepars liv. Eller rettere sagt lader filmen ægteparrene selv fortælle deres historier. Det drejer sig om henholdsvis Merete & Torben og Aase & Anders.

Akkompagneret af fint klaverspil og varme, hyggelige billeder fortæller de hver især om dengang, de mødte deres kommende ægtefælle. Dokumentarholdet har truffet en vis beslutning ved at træde i baggrunden og lade de fire ældre menneskers udsagn stå alene tilbage. De fortæller levende og rørende – og til tider også med et glimt i øjet. 

Holdet bag Hvorom alting er inkorporerer også gamle hjemmefilm og billeder af parrene som unge. Det er med til at give dokumentaren en nostalgisk fornemmelse. Man kan ikke lade være med at trække en smule på smilebåndene – eller undgå at det stikker lidt i hjertet – når man ser billeder af parrene i deres haver som unge mennesker klippet sammen med nye billeder af dem, der går rundt i samme have mange årtier efter. Hvorom alting er tilbyder et dejligt skud livsglæde. – Marius Sørensen

EN LEGEPLADS I EFTERÅRET

Af Marcus Louring Madsen

En legeplads i efteråret er en utroligt hjertevarm dokumentarisk kortfilm om en mormors forhold til livet og døden. Gennem et kig på hendes dagligdag, hendes gøren og tanker, skabes et rørende portræt af et menneske, der har levet et langt liv fyldt med både glæde og sorg.

Mens kameraet ruller, bliver samtalerne mellem hende og hendes kære – om det at blive filmet – en central del af fortællingen. Filmklip fra et gammelt videokamera viser billeder af børnebørnene, som nu selv står bag kameraet. Filmen bliver i sig selv noget bevarende, et minde eller tidsbillede, der både minder os om skønheden og sårbarheden i tilværelsen.

Lange statiske indstillinger fanger essensen af efteråret, overgangen mellem liv og død, både i naturen og i mormorens liv, mens nærbilleder viser tidens gang i rynker og rystende fingre.

Hendes oprigtige og underholdende erindringer bliver en levende fortælling om tid og de skiftende sæsoner i livet. – Helena Moustgaard

ALTERNATIV?

Instrueret, produceret og klippet af Alma Wibeck Senderovitz, Anne Kirstine Maagaard Andersen, Emilie Tornøe Winding og Lærke Ryttersgård Alving

København har længe været et epicenter for mode og alternativ ungdomskultur, men der er et sted, der er helt særligt: Nørrebro. Genbrug og solbriller, læderjakker og attitude er ikke bare in, det er en del af Nørrebros DNA. Men i en bydel, hvor det alternative synes at være normen, rejser Alternativ? spørgsmålet: Kan man virkelig skille sig ud? Eller er det overhovedet vigtigt?

Alternativ? er en kærlig hyldest til Nørrebro, der inviterer seeren med på en alternativ(?) dagstur gennem det mikrokosmos, som bydelen er. Turen er fyldt med en nærmest levende collage af stemningsbilleder, der sammen med en særlig livlig klipning, binder sig naturligt sammen med, og afspejler til punkt og prikke, Nørrebros unikke puls.

Med et soundtrack, der synes at være Nørrebros eget, og med interviews fra unge nørrebrogenserer, formår holdet bag filmen at kaste lys over, hvad der gør Nørrebro til det kulturelle smeltepunkt for København.

Alternativ? sætter spørgsmålstegn ved ideen om at være alternativ og lader seerne tænke over, hvad det egentlig betyder at skille sig ud i en kultur, hvor genbrug og individualitet går hånd i hånd. – Gustav Juhl

Kommentarer