KILLERS OF THE FLOWER MOON: Scorsese dissekerer grusom sand historie på gribende vis

Af Alexander Bendtsen

Den levende instruktørlegende Martin Scorsese er en mester i at filmatisere bøger og sande begivenheder til fantastiske film. Det lykkes ham også med sin nye film, Killers of the Flower Moon, der er baseret på David Granns bog af samme titel. Fortællingen drejer sig om slut-1910’ernes og hele 1920’ernes stribe af mord på de indfødte amerikanere fra Osage-stammen.

Filmens 200 minutter lange spilletid retfærdiggøres langt hen ad vejen af en enormt grundig og nuanceret portrættering af den barske sag og dens efterforskning.

Filmholdet lykkes utroligt overbevisende med at genskabe Northeast Oklahomas yderst unikke Osage-reservat. Et relativt småt centralsydligt samfund, hvor overklassen udgøres af de indfødte amerikanere. De er nemlig stinkende rige fra oliepenge og lever glamourøst, mens de hvide hovedsageligt er at finde i middelklassen.

Autenticiteten realiseres blandt andet gennem et lydbillede, der fanger melankolien mellem de indfødtes kulturelle stolthed og tragedien i, hvad der foregår på reservatet. 

Derudover suges vi ind i miljøet og perioden af en levende, atmosfærisk visuel præsentation. Fantastisk opførte kulisser og kostumer fanges af strålende kameraarbejde og klipning. Her brillerer Scorsese blandt andet med sine karakteristisk lange indstillinger, hvor kameraet snor sig elegant gennem dragende omgivelser som byens tætpakkede westernfilmsagtige gadefester.

Karaktergalleriet er dertil meget omfattende, og giver en troværdig portrættering af et kompliceret lokalsamfund.

Flere fra områdets hvide middelklassefolk føler sig berettiget til en del af de indfødtes oliepenge. Nogle vil sågar have det hele og er villige til at dræbe over det.

Filmen skjuler ikke, hvem der orkestrerer drabene på Osage-folket. Det er den ældre lokale forretningsmand William Hale (Robert De Niro), der fremstår som en god og generøs ven af de indfødte, men i virkeligheden er ude efter deres formue til trods for, at han i forvejen er en af de få velhavende hvide mænd i området.

De Niro lykkes formidabelt med at portrættere hvordan den glatte, grådige og iskolde Hale snor alle om sin lillefinger udelukkende af egne interesser. Netværket af hillbilly-sociopater fordelt ud på lokalsamfundets sektorer, som Hale bruger til at dræbe indfødte og sabotere efterforskning, er i øvrigt detaljeret og interessant skildret.

I ledtog med skurken er hans nevø, vores hovedperson Ernest Buckhart (Leonardo Di Caprio), der gifter sig med Osage-kvinden Mollie (Lily Gladstone), hvis mor er en af samfundets rigeste individer. For Hale er det en perfekt mulighed for at sikre sig, at hans nevø kan arve sin svigermors oliepenge, hvis de rette folk kan blive skaffet af vejen. Spørgsmålet er dog, om Ernest har giftet sig med den indfødte kvinde for hendes penge, eller ud af forelskelse?

Di Caprio bringer på fantastisk vis kompleksitet til sin rolle, der er mere bøvet og mindre begavet end, hvad man typisk ser ham spille. Den gudsbenådede skuespiller rammer den rigtige balance mellem karakterens sympatiske- og usympatiske kvaliteter. Det efterlader på effektiv vis plads til interessant spekulation om, hvorvidt hans handlinger skal tolkes som dumhed eller ondskab.

Vi lærer detaljeret om Osage-stammens kultur og karakteristika, gennem fremtrædende figurer i lokalsamfundet, men særligt gennem Mollie og hendes søstre. De lever luksuriøst og moderne uden at give slip på deres stammes skik og traditioner.

Selvom Mollie er en helstøbt nok karakter at knytte sig til emotionelt, savner jeg følelsesmæssig vægt i de andre bærende indfødte karakterer. Deres relationer på kryds og tværs dyrkes ikke nok til at bygge den store patosappel.

Scorsese bevæger til gengæld tilskueren følelsesmæssigt ved gennemgående at påminde om, at der er tale om en sand historie. Det gør han blandt andet ved at eksperimentere med formatet, heriblandt med montager, hvor der indgår optagelser fra det virkelige Osage-reservat.

På trods af, at nogle af filmens større biroller kunne have sat et større aftryk, er Killers of the Flower Moon i sin helhed et enormt komplet værk. Scorsese og co. bruger alle facetter af filmkunsten til at forme en utroligt atmosfærisk skildring af et overset mørkt kapitel i amerikansk historie.

Kommentarer