Anmeldelse
HJEM TIL JUL SÆSON 1: Julet romcom på norsk

Af Nanna Schmidt Nordestgaard

Johanne (Ida Elise Broch) er træt af at være over 30 år og stadig sidde ved børnebordet til jul hjemme hos mor og far, mens par med børn er rykket længere op i familiehierarkiet. Til adventsmiddagen bliver det for meget for Johanne. Fra bordets fjerneste hjørne lyver hun og erklærer til alles store overraskelse, at hun har fået en kæreste. Og at hun har tænkt sig at tage ham med til juleaften, bare små 24 dage senere.

Hjem til jul (2019) var Norges første Netflix-egenproduktion. I løbet af seks afsnit følger vi Johannes jagt efter at finde en kæreste – eller bare en, der gider spille hendes kæreste – så hun kan lukke munden på sin bekymrede mor, der drømmer om børnebørn.

I snedækkede gader og under behageligt julelys går Johanne så på dates. Hun dater unge, gamle, prætentiøse, sporty og generte mænd. Det fører til en række situationer, der på mange måder rammer noget, der ikke er helt fjernt fra virkeligheden.

Den simple præmis, der driver fortællingen, er målet om at finde en kæreste på 24 dage. Det er en formel, der er kendt fra mange amerikanske romcoms: I The Wedding Date (2005) kopieres grundskabelonen fra Pretty Woman (1990), da Kat Ellis (Debra Missing) hyrer en mandlig escort som sin date til søsterens bryllup. I Picture Perfect (1997) har Kate (Jennifer Aniston) brug for en date for at blive forfremmet på sit arbejde.

Fælles for dem er, at hovedpersonen hyrer en person, der umiddelbart er deres komplette modsætning til at spille deres kæreste. Intention er også altid den samme; ønsket om at leve op til en række institutionelle eller sociale konventioner. Selvom hovedpersonen går utraditionelle veje for at tilfredsstille omverdens behov for at indordne sig i tosomhed, ender det (surprise!) alligevel altid med et lykkeligt, konventionelt forhold, der netop lever op til omverdens forventninger.

Det er forfriskende at se, hvordan instruktøren Per-Olav Sørensen leger med den velkendte formel i en ny kontekst, blandt andet ved at slutte serien på en cliffhanger, der understreger, at det vigtigste for Johanne var at sætte pris på de mennesker, der allerede sidder omkring det udvidede julebord.

For når det endelig bliver den 24., inviterer Johanne – i stedet for ’kæresten’ – nogle af de fantastiske mennesker, hun har stiftet bekendtskab med i løbet af december. Her tæller blandt andet en dejlig Ghita Nørby, som spiller en tvær patient på det hospital, hvor Johanne arbejder.

Hjem til jul er på mange måder som julen selv: Dejlig velkendt og i de fleste tilfælde ufarlig. Det er en klassisk romcom-fortælling oversat til norsk, som ikke er bange for at bruge klicheer til at fortælle en julet historie om dating, der trods alt bringer smilet frem og varmer om hjertet.

 

‘Hjem til jul sæson 2’ har premiere på Netflix d. 18. december 2020.

Kommentarer