GODZILLA X KONG: THE NEW EMPIRE: Letfordøjelig afvigelse fra seriøsitet

Af Gustav Juhl

Den første film i Monsterverse-franchisen, Godzilla (2014), blev rost for sin dystre atmosfære og mørke fortælling om de tragedier, der udfolder sig under Godzillas skygge. Monstrene spillede en mindre rolle, og pladsen blev i stedet givet til den menneskelige oplevelse af tab og selvopofrelse. Siden da har franchisen taget et voldsomt skridt i en anden retning, og når man i dag tuner ind på en Godzilla/Kong-film, er det for at se den endeløse magtkamp mellem gigantiske monstre. En vaskeægte og letfordøjelig popcornfilm.

Som den femte film i rækken læner Godzilla x Kong: The New Empire sig endnu mere ind i denne udvikling. Filmen har ikke en handling, der giver megen stof til eftertanke. I stedet er det tydeligt, at instruktør Adam Wingard har haft som mål at fortsætte franchisens mønster ved at lægge vægt på action i monstrøse proportioner. Og det må man sige, at han har formået. 

The New Empire er nemlig ikke bange for at være fjollet. Eksempelvis bliver Kong udstyret med en metalhandske, der giver en helt ny mængde af smadderkraft. Ikke nok med det, så tager Godzilla en lur i Roms Colosseum. Vores umage heltemakkerpar grænser, nemt at sige, til det useriøse. Men det virker netop fordi Monsterverse-franchisen ikke længere tager sig selv så seriøst som ved dens start i 2014. 

Faktisk virker det ikke til, at The New Empire prøver at give mening på et højere niveau. Men med monstre og kæmpeaber, der slår løs på hinanden, kan filmen nu sagtens fungere alligevel. 

Den er nemlig fyldt til randen med franchisens eneste tilbageværende trækplastre: altødelæggende CGI-slåskampe og humor. Når monstrene tordner mod hinanden og forvandler Gizapyramiderne til støv, er det svært ikke at nyde det. Det giver også et billigt grin, når Kong, dækket i slim, efter at have revet et monster midt over, bliver nødt til at tage et brusebad under et vandfald.

Men The New Empire mangler dog alt det der gjorde Godzilla (2014) til det den er. Action og humor overskinner alt andet og efterlader kun halvhjertede forsøg på nogen tyngde til karaktererne. Der forsøges med både Kong og Jias (Kaylee Hottle) kamp med deres ensomhed. Kong søger sit folk i det fantastiske Hollow Earth, mens Jia, den sidste overlevende fra Skull Island-øen, føler sig fremmedgjort blandt menneskene omkring sig. Desværre føles det mere som et flueben i manuskriptet end et egentlig meningsfuldt bidrag til filmen. 

Det ligger ret tydeligt i kortene at, det her skal være en let film at se. Men gennem hele Monsterversets udvikling fra 2014’s Godzilla til New Empire kan man fristes til at drage paralleller tilbage til Marvel-maskinens udvikling fra det, der engang var et ønske om at lave seriøse film, til hvad der nu ligner en pengemaskine. I den sammenhæng vil det være passende at spørge sig selv om Godzilla x Kong: The New Empire er en monstergod film? Det er den ikke, men den er uden tvivl en god monsterfilm.

Kommentarer