FAST & FURIOUS 9: Den ultimative found family-saga fortsætter

Det er svært at forstå, at Fast & Furious-sagaen (2001-) begyndte for tyve år siden. I starten handlede filmene om gaderæs og gensidig respekt mellem to mænd, Brian O’Conner (Paul Walker) og Dominic ”Dom” Toretto (Vin Diesel), der kørte hurtige biler.

På de tyve år, der er gået, er det kun gået hurtigere og hurtigere. Og det er kun blevet større og større. Fast & Furious 9 er det seneste skud på stammen, og den fortsætter i samme ånd: en masse action, gentagne brud på fysikkens love og en helt masse snak om familie og hvad, det overhovedet betyder. 

Fast & Furious 9 møder vi en Dom Toretto og en Letty Ortiz (Michelle Rodriguez), der er gået på pension efter den forrige film for at kunne opfostre lille Brian Toretto (Isaac og Immanuel Holtane). Men det varer ikke længe, før kammeraterne Ramsey (Nathalie Emmanuel), Tej Parker (Ludacris) og Roman Pearce (Tyrese Gibson) dukker op med en besked fra Mr. Nobody (Kurt Russell). Han har brug for Doms hjælp med at stoppe Jakob (John Cena), en ondskabsfuld skikkelse fra Doms fortid. 

Herfra træder filmen pedalen i bund. 

Den første, store actionsekvens er lige så absurd som den lyder: fire biler bliver bombarderet med skud fra militæret i det sydamerikanske land de befinder sig i, men de undslipper ganske heldigt ved at krydse en bro. Eller rettere, ved at bruge rebet, som fastholdt en bro, der ikke findes længere, som en slags pisk, der pludselig flyver dem over havet og i sikkerhed. Senere bliver karaktererne beskudt igen, men deres nærmest uovervindelige dåd redder dem gang på gang.

Men det gode ved Fast & Furious 9 er netop, at den fortsætter i det tempo, som man kender fra de seneste par film. Det er en action-film, der underholder med utallige eksplosioner og absurde stunts, men det underlæggende budskab vedbliver: for Doms hold er det familien, der er i højsædet.

Selvom filmen føles som en actionfanatikers våde drøm, så fortsætter Fast-sagaen med at levere ganske innovative blockbusters.

For at kunne forstå Fast & Furious 9 skal du hverken have læst 100 tegneserier eller være ekspert i sytten forskellige tv-serier for at kunne følge med. De samme karakterer går igen tyve år i træk, selvom der er kommet et par stykker til undervejs, som man kun kan holde af. 

Har man dyrket de forrige film en smule, så vil Fast & Furious 9 byde på nogle fantastiske callbacks – i et flashback har en ung Dom (Vinnie Bennett) hele sit tidligere hold ved sin side: Vince (Matt Schulze som voksen, Karsen Kern som ung), Jesse (Chad Lindberg som voksen, Igby Rigney som ung), Mia (Jordana Brewster som voksen, Siena Agudong som ung) og Letty (Azia Dinea Hale som ung).  Lige pludselig føles det som om, man selv er tyve år tilbage i tiden og nyder den første The Fast and the Furious (2001) igen.

Det er umuligt se Fast & Furious 9 uden at opleve det savn, hovedrolleindehaver Paul Walker efterlod sig, da han døde i 2013. Siden Furious 7 (2015) har Brian O’Conner manglet i Doms hold af fantastiske, hårdkogte racerkører. Men familien lever videre. Også i Fast & Furious 9.

Kommentarer