DUMB MONEY: Paul Dano brillerer som aktiemarkedets Rocky Balboa

Af Alexander Bendtsen

I 2015 lærte Adam McKay filmfans verden over, hvad det vil sige at shorte, med sin skarpsindige dramakomedie The Big Short

Begrebet dækker over en manøvre på aktiemarkedet, hvor man investerer penge i en virksomheds tilbagegang, og dermed høster afkast, hvis den virksomhed så taber værdi. Otte år efter McKays film viser den spritnye Dumb Money os, på underholdende vis, hvordan man tvinger kapitalistiske milliardær-investorer til at tage deres short og stikke det op hvor solen ikke skinner. 

Baseret på en vanvittig sand historie, følger vi Keith Gill (spillet af en veloplagt Paul Dano), der arbejder som finansanalytiker og lever beskedent med sin partner Caroline (Shailene Woodley) og deres baby. Men Keith laver også YouTube og streaming under aliasne RoaringKitty og DeepFuckingValue, ligesom han har dedikeret en stor bid af sit voksne liv til at gøre sig til ekspert i hver eneste lille facet af virksomheden GameStop. 

Videospilsbutikken bliver set af flere store Wall Street-spillere som en forældet kæde, der vil forsvinde til fordel for online-handel. Keith mener, at de undervurderer virksomhedens forretningsstyrke og markedsværdi. 

Mens milliardæren Gabe Plotkin (Seth Rogen) shorter virksomheden med svimlende store beløber, investerer Keith hele sin opsparing i den, på trods af at hans familie er økonomisk presset. Gennem videoer og streams samt et Reddit-forum opfordrer han passioneret og velargumenteret seere til også at investere i virksomheden.

Hvad der starter som en småskør og satset ide vokser sig så småt større til en spændende investering med potentiale for stor profit. En spændende investering vokser sig større til en bevægelse og en besked. Nemlig en strittende langfinger fra den lavere middelklasse til investorerne fra samfundets rigeste procent. 

Målet er et succesfuldt short squeeze hvor en større gruppe kordinerer investeringer i en shorted virksomhed, så investorerne tjener penge mens shorterne punger ud.

Vi får etableret emotionel vægt og dramatisk momentum i fortællingen gennem nogle af de ordinære og relaterbare folk, som vover sig ud i projektet på Keiths anbefaling. En enlig mor til to, der knokler som sygeplejerske (America Ferrera). Et kærestepar på college, der drukner i studenterlån (Myha’la Herrold og Talia Ryder). En ung latinamerikansk mand, der lever en ydmyg tilværelse med sine forældre og arbejder i netop GameStop. 

Det hjælper virkelig med at sætte ansigter på den middelklasse, der tager kampen op med eliten og viser, hvor meget der er på spil for disse mennesker. De udvikler samtidig et særligt fællesskab, som hjælper imod den ensomhed, der ellers karakteriserer filmens Covid-setting. 

Den økonomiske elite er betydeligt mindre charmerende repræsenteret af arrogante og udspekulerede karakterer, men portrætteres sjovt og effektivt af store navne som Nick Offerman, Sebastian Stan og netop Seth Rogen. 

Filmen vælger klart side, og det fungerer godt som en charmerende og medrivende fortælling om den lille mands underdog-kamp mod de her skruppelløse karakterer.

Ligeledes udviser folkene bag filmen god forståelse for, hvor stort et monster internettet er. Et forum som Reddit illustreres på humoristisk vis med både dets gode og mindre gode sider, og man får et klart indblik i, hvilken rolle det spillede i den her bevægelse.

Filmens vigtigste brik er dog stadig Paul Danos portrættering af Keith. Han er en underspillet nørdet karakter, hvis passion, stædighed og sympatiske værdier aldrig er til at tage fejl af. 

Dynamikken mellem Keith og hans familie er også fortræffelig. Især hans bror (scenestjælende Pete Davidson) står for fremragende komedie, men bidrager også med patos og sårbarhed sammen med resten af familien. Der forspildes en smule potentiale for lidt mere konflikt mellem Keith og Caroline, men det loyale forhold imellem dem er stadig et fornøjeligt bekendtskab.

Dumb Money er ikke noget magnum opus, hvad angår æstetik og lyd, men den lykkes suverænt med at bygge et strålende karaktersæt i en fantastisk underdog-historie fra den virkelige verden.

Kommentarer