ANMELDELSE
DRUK: Vinterberg er tilbage med tankevækkende komediedrama

De midaldrende mænd afprøver livet med en permanent promille i blodet “COPYRIGHT: Have A/S”

Af Terese Holm Pedersen

What a life, what a night. What a beautiful, beautiful ride. Don’t know where I’m in five, but I’m young and alive. Fuck what they are saying, what a life.

Scarlet Pleasures catchy sang komplimenteres af Danmarks ungdom, der smider tøjlerne i nattelivet og fester med deres klassekamerater i et oplyst S-tog. Der er endnu ingen bekymringer om COVID-19 – kun sammenholdet og de festlige toner danner rammerne for byturens strabadser. Verden ligger i sandhed foran dem.

Således starter Thomas Vinterbergs længe ventede film Druk, der handler om de fire gymnasielærere Martin (Mads Mikkelsen), Tommy (Thomas Bo Larsen), Nikolaj (Magnus Millang) og Peter (Lars Ranthe). Modsat filmens hæmningsløse og kåde start, har de fire midaldrende mænd tabt pusten og længes desperat efter ungdommens skødesløshed. De vælger derfor at teste teorien om, at mennesket er født med en halv promille for lidt i blodet. Med deres akademiske levevej i baghovedet, nedskrives resultaterne løbende. For kan alkohol egentlig få kreativiteten til at stige og sindet til at blomstre på ny – eller er det en blot farlig cocktail?

Og det er et interessant studie, for alkoholen gør vidundere for vores fire hovedkarakterer. Den kedsommelige og grå Martin bliver gennem alkoholindtaget en bedre underviser, og samtidig en mere ihærdig og nærværende ægtefælle. Men som det ofte går med alkohol, er det ikke alle der kan stoppe mens legen er god.

Med den danske drukkultur in mente, er det befriende at fulde-scenerne hverken er platte, overspillede eller glorificerede. Der er dog også plads til de komiske scener, hvor vi eksempelvis hepper på musiklæreren Peter, når han opfordrer en nervøs og grådkvalt eksaminand til at dulme nerverne med en lille tår vodka. Indtagelsen af vodka stopper ligegodt ikke her. En larmende stilhed ved det grønne bord plager stadig gymnasielæreren, som hurtigt opfordrer den nervøse elev til at tage endnu en tår ”vand”. Halvbedugget og lettet får den unge mand solidt placeret studenterhuen på hovedet, mens eksperimentet langsomt skrider af sporet for de voksne.

Vinterbergs tema bruser og bobler gennem hele filmen, men Druk kan så meget mere end at vise fire mænd der drikker sig i hegnet. Når Martin undervejs i eksperimentet inviterer familien på udflugt, er skuldrene faldet ned og hæmningerne er sluppet, selvom han ikke har rørt alkohol. Han lærer simpelthen at være tilstede i nuet og mærke efter, hvad der egentlig er vigtigt i livet.

Tag ind og se Druk for at få et livsbekræftende og tankevækkende komediedrama om livets gang. Filmen hjælper også på savnet af fest, grin og sammenkomster, der i skrivende stund er sat på stand by i det danske samfund.

Kommentarer