Anmeldelse
7 YEARS OF LUKAS GRAHAM: Stormfulde følelser og faderskab

Af Nanna Schmidt Nordestgaard

Lukas Graham er ejermanden af en rekord, som ingen danskere nogensinde før har haft: han og bandet er blevet streamet mere end en milliard gange på Spotify. Dokumentarfilmen 7 years of Lukas Graham giver et indblik i rejsen mod den internationale anerkendelse. Fra YouTube-videoer optaget i stuen på Christiania til de internationale pladeselskaber der, med hovedpersonens egne ord, ”trykker på den helt store knap”. Pludselig kører markedsføringsmaskinen så stærkt, at selv den største stjerne kan blive udmattet.

Sangeren drømmer om musikalsk verdensherredømme med en næsten religiøs tiltro til egne og bandets evner, men ender efter et sammenbrud med en accept af, at det vigtigste i verden er de nære relationer. Det er nemlig i familiens skød, at Lukas finder inspirationen til sine mest populære sange. Fra You’re Not There som sin afdøde far, Love Someone om sin datter og ikke mindst 7 Years om Lukas’ rejse fra Christiania til Los Angeles.

Lukas er interessant at følge, fordi han balancerer mellem to netop de to poler autonome Christiania og højglanspolerede, benhårde LA. For selvom man kan tage Lukas ud af Christiania, kan man ikke tage Christiania ud af Lukas. Det kommer komisk til udtryk i en scene, hvor Lukas og hans drenge synger ”I put my dick in your ass girl” til en meget amerikansk og falsk-hjemlig reception hos Warner Brothers, hvor chefen for det hele netop har budt bandet velkommen. Forfærdede, men høflige ansatte står pludselig og klapper til en tekst, der slet ikke passer ind i det selskab.

På den måde følger dokumentaren Lukas i en smuk udviklingsbue fra hans første skridt ud i verden, til han producerer globale hits. Lukas drømmer i amerikanske størrelse, og er hårdtarbejdende og kontant, når det gælder integriteten i den musik, der pludselig ender mellem hænderne på fremmede producers. Man kan sige, hvad man vil om hans groovy, men følelsesladede (for ikke at sige sentimentale) sange, men i dokumentaren forstår man, at Lukas Graham er blevet stor på at sælge ægte, store og meget menneskelige følelser til rigtig mange mennesker.

7 years of Lukas Graham giver et fascinerende indblik bag rampelyset i det cirkus, som musikbranchen i den skala er, og fokuserer på fortællingen om bagsiden af berømmelsens medalje. De helt rigtige scener er udvalgt, så historien bliver forløst fuldkommen fejlfrit. Den går tæt på Lukas i studiet, turnebussen eller privatjetten; også når Lukas ikke er så overskudsagtig, som han gerne vil fremstå.

Billedsiden skildrer lyset, som man forestiller sig, det altid er i LA. Det føles oprigtigt som om, man er med på rejsen og får et ærligt indblik i livet som sanger. Det eneste, der bliver en smule for meget er, når Lukas’ minder afspilles med vignetter, så man forstår, at der er tale om tilbageblik.

En poetisk og velfortalt historie om en musiker, der indser, at følelser ikke kun har en værdi, når de kan omsættes til verdensomspændende hits. 7 years of Lukas Graham er en fortælling om integritet og succes, der er interessant for andre end bare fans.

Kommentarer