Af Bella Juncker
Er søde mænd attraktive?
Netop dette spørgsmål forsøger dokumentaristparret, Josefine Exner og Sebastian Gerdes, sammen at finde ud af i denne personlige og fine dokumentar om de bløde mænd og de stærke kvinder i verdens bedste land at være kvinde i: Danmark. Her får kvinder højere karakterer end mænd, de tager de jobs som mænd plejede at tage, og de tjener selv alle de penge, de har brug for. Kvinder klarer altså sig selv.
Aarhus danner rammen for filmens fortælling, der fungerer som et gruppeportræt. Vi følger et midaldrende ægtepar, hvor kvinden tjener mere end sin mand, og på den anden side af mønten følger vi et yngre ægtepar, hvor faren gerne vil være lige så god som moren. Til sidst følger vi en gruppe medlemmer af et drengekor, hvor den ene dreng er dybt forelsket i sin bedste veninde.
I sit udtryk er Verdens sødeste mænd observerende, forklarende og oplysende, og formidler igennem den klassiske voice-over, der fortæller hen over observerende klip af filmens subjekter. Dokumentaren undgår dog at det bliver ensformigt ved at balancere det med nytænkning og humor, der gør filmens tone let, samt oplevelsen livlig og engagerende. Kønsrollerne er uomtvisteligt blevet rusket godt op i, som dokumentaren understreger, og samtidig fortæller den på en sådan måde, at man får lyst til at give alle de søde fyre i filmen et kæmpe kram.
Men en omvæltning medfører også ofte en udfordring. Problematikken, der tages op, er et både et aktuelt, jordnært og relaterbart emne, der taler direkte ind i en samfundstendens som mange unge unægteligt vil kunne spejle sig i og føle sig ramt af, men som ingen rigtig taler om. Vil kvinder egentligt gerne have de mænd, som de tager magten fra? Er de søde fyre lidt for kedelige? Og hvis kvinder ikke har brug for mænd på samme måde, som de plejede, hvordan passer manden så egentligt ind i kvindens liv?
Med sine personlige og hjertevarme fortællinger, der gentagende gange fremkalder smil på læben, giver Verdens sødeste mænd sit publikum en masse stof til eftertanke. Men som det også påpeges, er tidens bløde mænd og stærke kvinder ikke hinandens modstandere, også selvom der endnu er en balance at finde mellem de to.
Et andet gennemgående element i filmen er mændenes kamp med en kronisk identitetskrise mellem storhedsvanvid som den maskuline mand, og mindreværdskomplekser som den sensitive fyr. Samtidig balancerer værket på fineste vis også denne metafor imellem Aarhus, der altid står næstbedst efter København, med den moderne mand, der nu står næstbedst efter den moderne kvinde.
Nogle aspekter af filmen føles dog som om de vejer mindre end andre, og kommer i stedet til at virke som fodnoter i filmens større billede. Bl.a. møder vi gentagende gange en ung fyr, der nærmest står i skyggen af gruppeportrættets andre subjekter og forsvinder hen i glemslen. Emnet er komplekst og nuanceret, og det når filmen ikke til fulde at vise på sine knap 90 minutter.
Alligevel føles Verdens sødeste mænd vigtig. Den er starten på italesættelsen af et samfundsaktuelt emne, som vi skal blive bedre til at tale om. Det gør den også nem at relatere til, for den husker os på os selv og det privilegerede samfund vi lever i, hvor der faktisk er plads til både de selvstændige kvinder og de bløde mænd.
Kommentarer