Anmeldelse
CROODS: EN NY TID: Huleboerne er tilbage

Af Anna Hedegaard Kristensen 

At have en forelsket teenagedatter kan være svært nok i sig selv. Men når man lever i en præhistorisk verden fyldt med ting, der prøver at spise dig eller slå dig ihjel, så hjælper det ikke når ens datter bruger mere energi på at flirte med sin kæreste end på at kæmpe for sit liv.

Desværre for Grug Crood (Jens Jacob Tychsen) er det blevet normen lige siden hans datter Eep (Cecilie Stenspil) mødte fyren Guy (Laus Højbye). Og for at gøre det hele værre, bliver Grugs livsfarlige, men velkendte, hverdag truet, da han overhører Guy snakke med Eep om at forlade Crood-familien for at finde deres eget hjem – med blomster, sommerfugle og en klukkende bæk.

Heldigvis finder Grug sådan et sted først, og så behøver Eep ikke at tage nogen andre steder hen! Men de er ikke alene i dette paradis, og inden længe kommer Crood-familien ansigt til ansigt med Fin og Liv Bedrested (Lars Brygmann og Katrine Greis-Rosenthal), to mennesker, som Guy voksede op med som barn. De har sågar en datter, Gry (Marie Moda), som er nogenlunde Guys alder.

Men hvor Crood-familien har levet et – relativt – primitivt liv, så har familien Bedrested levet med masser af mad og moderne bekvemmeligheder såsom værelser, vinduer og brusebade. En tilværelse, der tiltaler familien Crood. Bare ikke Grug, der savner at sove i klynge med hele familien. Også Eep mærker, at livet hos familien Bedrested, på trods af al dens luksus, trækker familien længere fra hinanden. Og mere vigtigt; trækker Guy længere væk fra hende.

Croods: En ny tid er en pædagogisk fortælling om familie og forskellighed. Familien Crood og familien Bedrested er på overfladen vidt forskellige, men som tiden går, og de to familier kommer tættere på hinanden, lærer de også, at de har mere tilfælles end de troede. Og ikke mindst lærer de, at ingen af dem er perfekte. De kan begge lære lidt af hinanden, hvilket er et fint budskab for alle, der ser filmen, små såvel som store.

Der er ikke kun familie på tapetet. Eep og Guys kærlighed bliver sat på prøve, ikke mindst på grund af deres forskellige holdninger til Bedresteds ”bedre” måde at leve på, men også af hr. og fru Bedrested, der ihærdigt prøver at sætte Guy sammen med deres datter Gry. Er deres kærlighed stor nok til at bringe dem sammen igen, eller er de alligevel for forskellige?

Gry viser til gengæld ikke nogen romantisk interesse i Guy. Ej heller føler Eep sig truet af Grys tilstedeværelse. Tværtimod. De to piger bliver veninder på få sekunder, og deler glædeligt historier om hinandens forskellige verdener. Gry er fascineret over Eeps mange ar fra hendes liv udenfor paradisets trygge mure, som hun aldrig har sat foden udenfor. De to pigers venskab er simpelt og sjovt. Kvinder på film bliver ofte sat til at konkurrere med hinanden over mænd. Derfor er det et kærkomment syn at se Eep og Grys venskab, der handler om alt andet end netop dét.

Croods: En ny tid udspiller sig i et farverigt og flot univers i en alternativ forhistorisk tid. Som den klassiske amerikansk-producerede animationsfilm for familien, den nu engang er, er det relativ let-spiselig underholdning. Alligevel kommer den med et fint budskab, som kan lære børnene om forskellighed. Samtidig med at de voksne også kan grine en smule med.

Kommentarer