ZERO DAYS: Science fiction cyberkrig er blevet virkelighed

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Nikolaj Fjord Korsgaard[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Slutningen på 2. verdenskrig i 1945 markerede en introduktion af et nyt våben, nemlig atombomben, og selvom forskellen på destruktivitet er umiddelbar stor, så markerede Stuxnet virussen i 2010 også introduktion af et nyt våben, som skulle ændre reglerne på den globale slagmark for evigt.

Stuxnet virussen var en af de mest sofistikerede og avancerede koder, man nogensinde har set. Den var ca. 20 gange så stor som en normal virustrussel, og den  havde nul ”bugs” og en koding, der gjorde, at den var nærmest umulig at opspore ophavsmændene til. Men det blev hurtigt tydeligt, at det ikke var almene ”hacktivister” eller cyberkriminelle, der stod bag, men noget langt større – nemlig at nationalstater måtte være involveret, og at en stat eller to var startet på at bruge cyberangreb med offensive formål. Man er dog sidenhen kommet til den konklusion, at virussen måtte være udviklet under Bush administrationen som et amerikansk-israelsk cybervåben, for at sabotere, ærkefjenden, Irans atomprogram.

En virus, der kun burde eksistere i den digitale verden, kunne nu også påvirke ting i den fysiske verden – det var en virus, der har potentialet til at dræbe. Virussen havde muligheden for at påvirke computere (PLC’er), som er tilkoblet fysisk udstyr, såsom pumper, ventiler og motorer. Dette betyder, at ting som kraftværker, elnet, fabrikker og vigtig infrastruktur nu kunne slukkes ved hjælp af denne nye digitale trussel. Forestil dig en verden, hvor man er afskåret fra basale fornødenheder som vand og elektricitet i ugevis, – det var denne trussel som Stuxnet for alvor markerede begyndelsen på; en eskalerende international cyberkrig.

Noget som dokumentaren gør ganske overbevisende er det rent IT-tekniske, atomfysiske og geopolitiske overblik, som den viser og forklarer på elegant vis, – og på en måde så de fleste kan være med. Først introduceres vi for hackeruniverset og Stuxnet virussen, hvorefter vi bliver sat ind i Irans atomprograms historie og løbende de geopolitiske konflikter, der eksisterer i vores samtid. Det er denne grundige og overbevisende fremstilling af et emne, der er utrolig relevant, og som gør dokumentaren til noget ganske specielt.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Zero Days[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES: 5-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2016[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Alex Gibney[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Og sølvpapirshatten kan man da også tage på med god samvittighed og uden at føle sig som en konspirationsteori tosse: hvad enten det drejer sig som politikken ført af George W. Bush-administrationen, Barack Obama-administrationen, Rusland, Israel eller Iran kan der ikke være meget tvivl om, at der hersker en international paranoia over denne nye trussel. Alle nationalstater lader til at have beskidte fingre.

Hemmelighedskræmmeriet omkring virussen er også ganske desillusionerende at bevidne; det står i vejen for en moden, åben og demokratisk samtale om en ny trussel, der præger det globale samfund. Men dokumentaren formår netop at blive den åbning til, hvad der foregår inde bag sikkerheds- og storpolitiske murer omkring IT-sikkerhed- og krigsførelse. Den nyopståede paranoia med fremkomsten af Pandoras boks af cybertrusler er noget, som dokumentaren formår at skildre og tydeliggøre på troværdig vis. Men det er også bare en solid eksekveret dokumentar, der fanger en med sit emne og selve behandlingen af det.

Den må siges at være en af de muligvis vigtigste politiske dokumentarer, som vi kommer til at se i de her år – næsten uanset hvad. Science fiction cyberkrig er blevet virkelighed og forsvinder ikke lige foreløbig.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer