WHITNEY:
Kæmpe sangstemme, slukket i alvorligt misbrug

Der var engang en lille pige, der drømte om at blive en stor sangerinde, og det blev hun. Den lille pige var blandt sine nærmeste kendt under navnet ”Nippy”. Midtpunktet i en familie af sangere. I offentligheden blev hun kendt som Whitney Houston, et navn, der i dag associerer os med en legendarisk supersangerinde, der aldrig vil blive glemt trods hendes alt for tidlige bortgang.

Whitney var udover at være en kæmpe stjerne med en kæmpe sangstemme også født med det talent, at hun formåede at sprede kærlighed og røre folks indre, når hun sang. Et talent, der i de sidste leveår ikke blev udnyttet til fuldt potentiale. For udover, at hun i offentligheden er kendt som et af vores århundredes bedste sangerinder, så er det for de færreste heller ikke en stor hemmelighed, at hun havde et alvorligt stofmisbrug. Et misbrug, der startede så uskyldigt, som noget hun skulle prøve i sine teenageår, da hendes to ældre brødre introducerede hende for det.

Instruktør Kevin Macdonald dykker i dokumentarfilmen Whitney ned i sangerindes liv. Han endevender hendes livs op- og nedture og prøver at finde frem til, hvordan det kunne ende så galt for en så talentfuld og storelsket sangerinde. Macdonald har i forberedelsen til dokumentaren interviewet mere end 70 personer, der var tæt på Whitney gennem hendes liv. Disse personer er alt fra familie, venner, kollegaer og ekskærester til personer, der fik den enestående chance at spise frokost sammen med hende. Dette giver et meget nuanceret billede af Whitney som person. Dokumentaren bliver båret af udsnit fra disse interviews, kombineret med privat og offentligt videomateriale og selvfølgelig hendes musik.

Man kommer ind bag facaden, forbi den person, offentligheden kendte som Whitney, og helt ind til benet på ”Nippy”, som hun hele livet blev kaldt i privaten. Sandheden om Whitneys liv er på ingen måde fremstillet poleret, men viser derimod et hjerteskærende og sandt billede af en kvinde, der havde sine problemer at kæmpe med. Macdonald formår at hylde Whitney for hendes musik samtidig med at fortælle hendes personlige livshistorie, der er underlagt en dyster og rå stemning hele vejen igennem.

At skulle forkorte Whitneys turbulente liv på lidt over to timer er en svær opgave – selv for Macdonald. Han får gennemgået hele Whitneys liv, hvor han kort dykker ned i mange af hendes dilemmaer og nedture. Jeg ville dog have ønsket, at han havde dykket dybere ned i nogle enkelte dilemmaer, som eksempelvis det tætte forhold til faren John Houston, der endte med, at han sagsøgte datteren.

Kommentarer