Anmeldelse
WEATHERING WITH YOU: Intens og magisk kærlighed midt i de voksnes silende regn

Af Marcus Uhre

I 2016 bragede Makoto Shinkai ind i Vesten med samme fart, som da han indtog Japan. Efter en langsomt simrende karriere kaprede han flere hjerter (bl.a. mit) med den magiske ungdomsfilm Your Name. Nu fire år efter vender han tilbage med en film, der i sandhed kommer til at definere hans fremtidige karriere. For var Your Name blot en ener eller bliver Makoto den næste japanske filmmaskine, der kan overtage tronen fra den populære Miyazaki?

Men det er måske lidt unfair at sammenligne de to instruktører, selvom de minder en smule om hinanden. Begge laver film om menneskets vekselvirkning mellem den spirituelle natur og den menneskeskabte kultur. Hvis mennesket ignorerer naturen, mister det også essentielle menneskelige egenskaber – deriblandt kærligheden.

Ungdommelig kærlighed er derfor et gennemgående ledemotiv i Makotos livsværk. Han har en evne til at bringe publikum ind i en lignende kortvarig, men stærk rus i løbet af filmens varighed. Og når Weathering With You undergår en af sine mange montager, kan man ikke andet end at forelske sig på samme måde som hovedkaraktererne, i både den ubegrundede ungdommelige kærlighed, men også en kærlighed til livet selv.

Kærligheden og naturen har de voksne glemt midt i deres hårde arbejdsliv, og derfor er de voksne næsten altid fjenderne i Makotos film. De er de forhindringer, som hovedkaraktererne må forbi for at kunne leve lykkeligt, indtil de selv bliver voksne. Denne mentalitet bringer Weathering With You frem i endnu højere grad end før med et fokus på den store generationsdebat, som vi kalder for klimakrisen:

Det regner hver dag i Tokyo. De voksne er ligeglade, ligesom de er ligeglade med unge Hodaka (Kotaro Daigo), som er stukket af fra sine forældre og må klare sig selv som journalistpraktikant i det våde menneskemekka. Han render ind i den forældreløse Hina (Nana Mori), som med viljens magt kan bringe solskinnet tilbage til byen og naturen tættere på balance. Sammen prøver de at skabe sig en tilværelse.

Fik jeg sagt, at Weathering With You er vanvittigt smuk? Faktisk har det Tokyo’ske bybillede aldrig været smukkere, end når Hina bringer solen frem i overvældende panoramaskud. Alle de andre billeder er fyldt med en gennemgående detaljerigdom, som nogle gange end ikke kan findes i virkeligheden. Dette blandes med en meget næringsholdig virtuel kameraføring, som blandt andet benytter store mængder af 3D-teknologi i det håndtegnede univers. Som måltid er filmen meget intens – lige så intens som den ungdommelige kærlighed, som Hodaka og Hina føler.

Alligevel formår Weathering With You ikke at vriste sig fri fra den forrige films storhed. Temaerne og de gode klimatiske klimapointer er der, men selve historien og især karaktertegningen bliver misvedligeholdt mod enden. I timerne efter filmens slutning mister den langsomt sin glans, og man stiller spørgsmålstegn til, om den overhovedet havde nogen reel substans. På det punkt minder filmen derfor også om den ungdommelige forelskelse.

Kommentarer