THE VISIT: Rumvæsnerne kommer – måske

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Bjarke Johansen
[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Jorden har været rejsemål for utallige aliens. I hvert fald i fiktionen. I både bøger, film, tegneserier og radio har rejsende fra det ydre rum fundet vej til jorden. Oftest for at overtage os, af og til for at studere os og nogen gange ved rent uheld. Vi har set alle typer respons – alt fra panik til nysgerrighed og fra accept til ufin integration. Men hvad ville der egentlig ske, hvis rumvæsener besøgte jorden i den virkelige verden? Det forsøger instruktør Michael Madsen at finde frem til i sin dokumentar-lignende film The Visit, hvor en række videnskabsmænd, professorer og militærfolk giver deres svar på, hvilke tanker man skulle gøre sig i en sådan situation.

Filmen præsenterer sit koncept gennem en række interviews, hvor publikum selv fungerer som stand-in for den fremmede livsform. Der bliver gennem filmen stillet spørgsmål som ”hvorfor er du kommet?” og ”kender du forskel på godt og ondt?”. Derudover bombarderes seeren med information og overvejelser om jorden og dens beboere. Skal rumvæsenet nødvendigvis høre om alle vores krige? Ville det være mest klogt at lade rumvæsenets ankomst være en hemmelighed for folket? Og er væsenerne overhovedet i stand til at forstå menneskets sans for skønhed og kunst?[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
The Visit[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:2-stars

[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2015[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Michael Madsen[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:

Danmark & Finland[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Alle er de interessante spørgsmål. Men selvom det er præsenteret og diskuteret af en række virkelige eksperter, er det desværre også bare spørgsmål, der allerede er blevet stillet utallige gange i alverdens science-fiction-fortællinger.

Så kan man selvfølgelig sige, at filmmanuskripter, romaner og tegneserier ikke er nogen erstatning for overvejelser fra ægte eksperter. Og det ville sikkert også være rigtigt, hvis de sagde noget, man ikke havde hørt før. Men det kan de selvfølgelig også have gjort, for så højtideligt som hvert eneste spørgsmål og hver eneste forklaring bliver præsenteret, er det nemt for publikum at miste tråden og slet ikke høre efter, hvad der bliver sagt. Ikke fordi det er uinteressant eller kompliceret som sådan, men simpelthen fordi det i længden bliver for kedeligt og ensformigt. Før eller siden holder kombinationen af slow-motion-optagelser (der ellers billedligt er enormt flotte) og dystre toner som baggrundsmusik også op med at være nok til at narre seeren til at tro, at det der bliver sagt faktisk er synderligt dybt, banebrydende eller interessant. Og heller ikke filmens slutning tilføjer egentlig noget nyt. Der bliver bare spillet en sang over rulleteksterne, som ikke er helt så banebrydende i denne kontekst, som filmen lader til selv at tro.

Ideen i The Visit er dens stærkeste side. Er man selv en form for ekspert inden for disse felter, og har man gjort sig de samme overvejelser, er det sikkert mere interessant, end det er for de fleste andre. Men som en filmgænger, der har set mere end et par andre sci-fi film, føles det som om, at The Visit er skrevet af og til folk, der aldrig nogensinde har hørt om konceptet rumvæsener før.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer