[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Jakob Freudendal[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]
Det kræver en overordentligt stor portion mod at gå instruktører som Nicolas Winding Refn i bedene og lave en dansk actionfilm. Hvor Kim Bodnias small time gangster febrilsk kæmpede for at holde hovedet oven vande i Pusher (1996), lader den succesrige hjertekirurg Zaid (Dar Salim) sig opsluge af sin fortid i Fenar Ahmads anden spillefilm Underverden.
Opfølgeren til Ækte Vare (2014) er ikke bare en af de bedste danske actionfilm, men skriver sig ind på listen over de bedste danske film nogensinde. Ahmad beviser, på samme måde som Refn gjorde for tyve år siden, at man sagtens kan lave danske genrefilm, der lever op til de internationale standarder.
Underverden åbner med et flot totalskud af København, hvorefter kameraet langsomt dykker ned mod en bil parkeret ud for en bank på Vesterbro. Zaids lillebror Yasin, der stadig sidder fast i det kriminelle Albertslundmiljø, er blevet presset af gangsteren Semion (Ali Sivandi) til at røve en bank. Kuppet går selvfølgelig galt, og det varer ikke længe inden Zaid ser sin gennemtæskede lillebror blive kørt ind på traumeafdelingen på Riget. Da Yasin trækker sit sidste åndedrag, kaster Zaid sig ud i et iskoldt hævntogt for at finde sin lillebrors morder.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF: Underverden[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR: 2017[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR: Fenar Ahmad[/vc_column_text][vc_column_text]LAND: Danmark[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Ahmad kaster et dunkelt lys på Københavns skyggeside, og den forrådnelse der gemmer sig under brokvarterernes polerede overflade resten af filmen igennem. Ansporet af politiets uduelighed giver overlægen langsomt slip på sit prestigefyldte job og sin gravide kone, når han i stedet kaster sig over at konfrontere sin egen fortid. Der er nemlig ikke langt fra Zaids penthouse-lejlighed i siloen på Islands Brygge til barndomshjemmet i Albertslunds ghetto.
Det er i mødet mellem de to vidt forskellige kulturer, at Underverden skriver sig ind i dansk filmhistorie. Den byder nemlig ikke bare på rendyrket action — mere end halvdelen af filmen er nemlig præget af intensiv karakteropbygning frem mod en hæsblæsende tour de force i filmens tredje akt — men også sylespids samfundskritik.
Hvor Zaid har opnået det liv, han ønskede for sig selv, sidder hans far resigneret i sofaen og følger med i mellemøstligt tv på tyvende år. Zaid bor i Danmark, mens faren sidder hensunket i sin fortid i Irak. Underverden præsenterer ikke bare et blik på, hvad det vil sige at være indvandrer, men viser tydeligt, at indvandrere også bare er mennesker, der bevæger sig i alle samfundets lag.
Dar Salim spiller fantastisk som den flerfacetterede helt, der hurtigt er steget til tops, men undervejs har glemt, hvor han kommer fra. Det er blot anden gang, at Salim spiller en hovedrolle siden hans debut i 2008, og det i sig selv er værd at studse over. Rollen som Zaid cementerer hans plads i toppen af den danske filmindustri, hvor alt for mange roller bliver givet væk på forhånd til alt for sikre kort.
Underverden tager utallige chancer og lykkes hele vejen igennem med det. Med et budget på kun 12 millioner kroner er det i sandhed imponerende, at Fenar Ahmad formår at rykke på den danske filmindustri med sin eksplosive genrefilm.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Kommentarer