Af Marcus Uhre
Sidste gang jeg besøgte solrige Los Angeles var i marts sidste år. Jeg havde lige set La La Land (2017). Da jeg trådte ud i regnen, var jeg næsten solbrændt; det var svært for mig at forstå, at det jeg havde trådt ud i var den virkelige verden, og at det, jeg havde forladt, blot var en film. Jeg var lige så fortumlet, da jeg trådte ud fra Under The Silver Lake. Min virkelighed var blevet bøjet på det grusomste.
Los Angeles bliver endnu engang et bagtæppe for den amerikanske drøm, men denne gang er det ingen dagdrøm om succes inden for kunst eller kærlighed. Snarere skal vi ind i en tåget og hypnotisk feberdrøm af en eksistentiel krise.
Der er noget galt i LA. Folk forsvinder, hunde bliver myrdet og prærieulve dukker op i dine drømme. De hjemløses konge kan guide dig igennem rigmænds luksuriøse undergrundstunneller, du kan finde skjulte koder i popmusik, Nintendo-magasiner og bagsiden af en morgenmadspakke, og en mand med klap for øjet dukker op selv de forunderligste steder og bortfører unge damer med skuespilsdrømme.
Måske (og kun måske) hænger alle disse mysterier sammen.
I ånden af en ægte mysteriefilm sættes du i højsædet. Dine øjne må gå på jagt i de detaljerede billeder, og du må selv stykke et håndgribeligt svar sammen. Du skal endda også selv stille spørgsmålene. Før du ved af det, har filmen suget dig godt og grundigt ind, og din puls slår i takt med filmens.
Dét er en styrke, som man ofte kun kan få, når manuskript og instruktion kommer fra samme hånd; David Robert Mitchell gør et pragtfuldt stykke arbejde og realiserer hvert et potentiale, som hans manuskript bringer på banen, meget ligesom hans sidste projekt – nemlig STD-gyseren It Follows (2014). Den målbevidste instruktion giver plads til et spændende og eksperimenterende kameraarbejde, der åbner op for yderligere fortolkning og gætteri.
Andrew Garfield giver sit livs præstation med rollen som Sam: en utiltalende hovedkarakter af bedste kaliber. Et kvarter inde i filmen slår han en tween-vandal til asfalten og stopper et æg ned i halsen på ham. Et kvarter senere spionerer han på en prostitueret lige så tilbagetrukket som hovedkarakteren i en Paul Auster roman. Det er netop denne vekslen mellem aktiv og passiv, som styrker både præstationen, men også neo-noir aspektet gevaldigt.
For en god neo-noir giver lige dele fokus til både plottets og hovedkarakterens mysterie. Hvad sker der egentlig for Betty i Mulholland Drive (2001)? Hvor langt tør Jake Gyllenhaal gå i Nightcrawler (2014)? En genial neo-noir præsenterer et univers fortalt subjektivt og utroværdigt, uskarpt og overvældende. Har Under The Silver Lake succes med det? Ja. Det her er den bedste neo-noir siden Drive (2011).
Men hvad er så det grundlæggende mysterie ved Sam? Hvor kommer den eksistentielle krise ind på banen? Det tør jeg ikke svare på, for Under The Silver Lake er et fortolkningsværk, der bør diskuteres og gennemtygges, og som ender ud i ret så individuelle løsninger. Men djævlen ligger i detaljen. Så har man ikke sagt for meget. Gåden skal jo ikke løse sig selv.
Kommentarer