TRÆK VEJRET: Unge pigers venskab mister hurtigt pusten

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Julie Broge Henriksen
[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]De fleste personer (nok især af hunkøn) kender til, hvordan et venskab kan slå gnister, på både godt og ondt – og allermest i de hormonfyldte ungdomsår. Træk Vejret skildrer intenst et sådant had/kærlighedsforhold mellem to franske teenagepiger.

17-årige Charlie (Joséphine Japy) er ikke den mest frembrusende pige i klassen, men hun er vellidt og har en del gode venner. En dag starter Sarah (Lou de Laâge) i klassen. Hun er smuk, vild og besidder en nonchalant fandenivoldskhed, som er let at blive fascineret af. Charlie og Sarah bliver hurtigt slyngveninder, og Charlies andre venner kommer ud på sidelinjen til fordel for druk, rygning og andre fjollerier med den nye, seje pige.

Ikke overraskende kan et så intenst opadgående venskab ikke fortsætte med at svæve rundt oppe under skyerne. Sarah er måske ikke den fantastiske verdenskvinde, som hun synes ved første øjekast, og måske er det ikke helt sundt for den mere lukkede Charlie at prøve at leve op til Sarahs frembrusende person.

De to hovedroller spilles overbevisende af Joséphine Japy og Lou de Laâge. Sarahs franske kækhed får ens hjerte til at slå lidt hurtigere, og således forstår man godt Charlies blandede følelser af besættelse og melankoli i hendes selskab. De to formår at indfange den unikke følelse, der kan opstå mellem to veninder, der kommer helt tæt på hinanden, men samtidig er som nord og syd.

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:

Træk vejret[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:3-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2015[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Mélanie Laurent[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Frankrig[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]

Desværre knækker filmen for mig, da venskabet går fra positiv til negativ. Uden at afsløre for meget, kan jeg bare sige, at jeg gradvist stopper med at kunne forstå karaktererne og motivationen for deres handlinger. Filmen går fra at starte ud som et fint, realistisk og genkendeligt portræt af et venskab til at være irriterende og, i sidste ende, alt for meget.

Det er Mélanie Laurent (bedre kendt som skuespiller i bl.a. Inglorious Bastards), som har instrueret Træk Vejret. Det er hendes anden spillefilm i instruktørstolen, og selvom filmen er langt fra at være noget mesterværk, er den bestemt heller ikke håbløs. Udover lovende præstationer fra de unge hovedrolleindehavere, er det også værd at fremhæve filmens billedmæssige udtryk.

Kameraet er kørt i håndholdt stil, og der er flere rigtig fine og anderledes skud fx en meget enkel og kort scene, hvor Sarah og Charlie ligger på en seng og snakker, hvor det hele er fanget med et enkelt close-up af pigernes hvide tennissokker i fodenden. Små ting som dette skaber en særlig stemning af nærhed i filmen.

Træk Vejret mister desværre grebet til sidst, men er på mange måder en rigtig fin ungdomsfilm, der skildrer hverdagens alvor i teenagelivet med en seriøsitet, som ellers alt for ofte mangler i denne genre.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer