A MAN OF INTEGRITY:
Systemkritisk iransk drama med intensitet og nerve

Guldfiskeopdrætteren Reza og konen Hadis råber frustreret og vifter magtesløst med armene, mens sorte, skræppende fugle i Hitchcock’sk stil sværmer omkring deres lille dam. Men lige meget hjælper det. Dammen er forgiftet og med stirrende, røde og våde øjne, træder Reza langsomt ned i vandet og lader sig for et øjeblik omslutte af dyngerne af døde fisk.

Med stærke scener fortæller den iranske instruktør Mohammad Rasoulof en historie om en mands slidsomme kamp for at bevare sin integritet i et bundkorrupt samfund.

Mohammad Rasoulof er en kontroversiel instruktør i Iran. Han blev i 2010 arresteret og idømt ti års fængsel for landskadelig virksomhed og tyve års forbud mod at indspille film. En dom som senere er blevet omstødt. I 2017 fik han konfiskeret sit pas, og A Man of Integrity er forbudt i hjemlandet.

Dramaet, som vandt Cannes’ Un certain regard-konkurrence, ser ikke let på det iranske samfund. Efter at være flyttet fra storbyen Teheran lever Reza (Reza Akhlaghirad), Hadis (Soudabeh Beizaee) og deres søn en rolig tilværelse i en iransk provinsby. Reza får dagene til at gå med at passe deres farm, mens Hadis er øverste leder ved byens pigeskole. Men da en magtfuld virksomhedsmand får et godt øje til farmen, begynder det at gå galt for den lille familie. Reza nægter at sælge, men oplever pludselig et voldsomt pres fra alle kanter. Vandforsyningen til deres dam lukkes, mens en uretmæssig fængsling, trusler og en outsider-status skal få Reza på bedre tanker.

Reza nægter at lade sig kue, og det starter en krig med en magtfuld iransk familie. Men hvor høj en pris er Reza villig til at betale? Og kan man overhovedet leve i samfundet uden at blive fanget i dets spindelvæv af korruption?

Mohammad Rasoulof har lavet en stærk systemkritisk film, som skildrer, hvordan korruptionen gennemsyrer alle dele af det iranske samfund. Loven er ikke lige for alle, og systemet kan bestikkes.

“I dette land er du enten undertrykker eller undertrykt,” udtaler en bikarakter til Reza og indkapsler eminent, hvordan morale og værdier sættes i baggrunden i forsøget på at indfinde sig med samfundets spilleregler. Og selv Rezas ellers stærke og støttende kone opfordrer sin mand til at gøre som de andre borgere: Find “venner” og bestik dommere. “Ellers vil det knuse os,” advarer hun.

Vi præsenteres for et land, som ikke giver det enkelte menneske plads og frihed. Autoriteterne er skånselsløse. Som når Hadis må fortælle en ulykkelig mor til en af skolens elever, at autoriteterne har beordret, at hendes datter ikke længere kan gå i skole, da det er kommet frem, at familien ikke er muslimer. En besked, som får tragiske konsekvenser for familien. Det er trist og rørende.

Skuespiller Reza Akhlaghirad gør et fantastisk stykke arbejde i skildringen af Reza som en mand med stolthed og ære, som stædigt kæmper for at forblive helten og ikke indlemmes i samfundets mørke. Og længe efter at have forladt biografen jages du stadig af Reza Akhlaghirads gennemborende, brune øjne. Med øjenbrynene tæt knuget sammen rummer hans intense blik så mange facetter og følelser på en gang. Bekymring og håbløshed, men også stædighed og målrettethed. Det er helt enestående.

A Man of Integrity er et rørende drama, som dyrker stilheden. Filmen er langsom og eftertænksom, og i det brunlige og støvede miljø kan vi mærke en konstant intensitet. Vi holder nærmest vejret. Selv når vi blot følger Rezas daglige arbejdsrutine med sortering af fisk og påfyldning af vandmelonsaft på flasker. Det hele ulmer, og vi fornemmer det store pres, som tynger vores hovedperson. En fænomenal filmoplevelse.

Kommentarer