SKAMMERENS DATTER: En værdig dansk fantasy-fortælling

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Nomi Forchhammer
[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Selvom det er godt og vel 10 år siden, at jeg brugte en sommerferie opslugt af fantasy-fortællingen Skammerens Datter, står historien om Dina med skammer-øjnene stadig soleklart i min erindring. Derfor var det også med en vis skepsis, at jeg hørte rygterne om en filmatisering af Skammerens Datter; kan en dansk produktion formå at skabe Dunarks borge, den fortryllende landsby Birkerne og Drakans drager? Og ikke mindst; kan filmen tryllebinde ligeså mange fantasy-elskende fans som bøgerne?

Skammerens Datter handler om pigen Dina (Rebecca Emilie Sattrup), der ligesom sin mor er skammer. Når hun ser folk i øjnene, ser de alt det forkerte, de har gjort i deres liv – alt det, de burde skamme sig over. Disse evner er Dina ikke just glad for. Hun vil bare gerne leve et normalt liv, men med skammer-øjne er det svært at få venner. En dag kommer der et bud fra Dunark til Dinas landsby. Den adelige familie har været udsat for to brutale mord, og tronarvingen Prins Nicodemus er hovedmistænkt. En skammer vil kunne afsløre hans ugerninger, hvorfor Dinas mor må drage af sted. De følgende dage vender Dinas mor ikke tilbage. Dog kommer fyrst Drakan for at hente Dina, de har nemlig også brug for hendes skammer-evner. Modvilligt, men betaget af hans rolige blik, uden skam, indvilger Dina til at tage til Dunark. Men snart opdager Dina at Fyrsten har onde hensigter, og hun må redde sig selv, Prins Nicodemus og sin mor fra Drakans drager og lumske planer om at overtage fyrstedømmet.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Skammerens datter[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:4-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2015[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Kenneth Kainz[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:

Danmark[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]

Børnebogsserien af Lene Kaaberbøl er blevet kaldt ’Danmarks svar på Harry Potter’ og blevet sammenlignet med Game of Thrones-universet, hvilket uundgåeligt må have lagt en smule ærefrygt på instruktør Kenneth Kainz’ skuldre. Det er da også de helt store filmskyts, der skydes med, når dansk films store talent Anders Thomas Jensen hentes ind for at forfatte manuskriptet – og dette skal filmen også have stor ros for. Historien forholder sig meget trofast til bogen, hvilket nok vil glæde en del fans – mig selv inklusiv. Dog fremstår historien lidt anstrengt især ved de sekvenser, der har Dina og hendes veninde Rosa i fokus. Skuespillet virker en anelse stift og replikkerne monotone hos de to børneskuespillere Rebecca Emilie Sattrup og Petra Maria Scott, der spiller henholdsvis Dina og Rosa. De kommer til at stå i skærende kontrast til Peter Plaugborg som Drakan og Jakob Oftebro som Prins Nicodemus, der skal have stor ros for deres præstationer. Dette er enormt synd for filmens samlede fortælling, idet Dinas karakter simpelthen ikke formår at tryllebinde sit publikum, i det omfang den skal. Hvis Sattrup skal kunne hamle op med Daniel Radcliffes Harry Potter, har hun i hvert fald noget at arbejde på. Men om fejlen ligger hos skuespillerene eller instruktionen er svært at vurdere. Sin unge alder taget i betragtning, kommer hun forhåbentlig til at udvikle sig i de kommende 2 film.

Ser man bort fra børneskuespillernes præstationen, er filmen samlet set utrolig velkomponeret. Billedsiden er enorm flot og emmer af det helt rigtige middelalderlige fantasy-univers, man kender fra bøgerne. Desuden var musikken også enormt smuk og tilpas storladen til at give billedsiden den rette mængde Hollywood-følelse, hvilket den danske filmbranche godt kan tillade sig at være stolt af! Dog kan filmens rammer ikke opveje den stivhed og manglende magi, som Dinas karakter burde have. Der skal i hvert fald mere til, før jeg synes, vi skal begynde at sammenligne alt for meget med Harry Potter. Men der er gjort et værdigt forsøg, der vil glæde en masse Skammer-fans. Og så lad os se frem til de næste to film i serien – det kan nærmest kun blive bedre.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer