SICARIO: Er du mørkeræd?

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Daniel Hartvig Nielsen[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]”Are you afraid of the dark?”, spørger Benicio Del Toros iskolde karakter, Alejandro, hånligt, da de to FBI-agenter Kate Macer og Reggie Wayne (Emily Blunt og Daniel Kaluuya) prøver at komme til bunds i den komplicerede mission, de to har kastet sig ud i – hvis mål holdes skjult for dem.

Og som seer skal man heller ikke være bange mørke, for Denis Villeneuves hensynsløse thriller Sicario tager os med ind i en kulsort narkoverden, hvor samvittighed og moral er erstattet af afstumpethed og paranoia. De centrale værdier er hævn og magt – og blod avler blod.

Den retskafne FBI-agent Macer hverves til en hemmelig mission, der skal optrevle et fremadstormende og hensynsløst mexicansk narkokartel. Hun drager derfor til grænselandet mellem USA og Mexico, men hun opdager hurtigt, at gruppelederen Matt (Josh Brolin) og ”sporhunden” Alejandro ikke går frem efter bogen – og måske stikker der noget mere under?

Sicario er en spændende og stemningsfuld oplevelse, der skyder med skarpt på billed- og lydsiden. Dvælende og storslåede helikopterskud over de sammenvævede slumbyer og den golde ørken kombineres med effektiv, hurtig actionfyldt klipning og et flyvsk infrarødt kamera i små luskede tunneller. Det dundrende lydspor præges både af elektroniske trommer og klassiske violiner. Dermed lægger Villeneuve sig stilmæssigt tæt op ad sin effektive kidnapningsthriller Prisoners fra 2013.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Sicario[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:5-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2015[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Denis Villeneuve[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Tematisk er Sicario dog tættere på Steven Soderberghs Traffic, da den udforsker den moralsk forkvaklede og ustoppelige kamp mod narkokartellerne. Filmen formår at omfavne både det politiske paranoia, politiarbejdet og narkokrigens ofre, da den udover at følge efterforskningen, også går tæt på den tvungne korrupte mexicanske betjent, Silvio (Maximiliano Hernández) og hans familie.

Sicario er i høj grad karakterdreven, og her har Villeneuve heldigvis allieret sig med nogle af feltets skarpeste skuespillere. Emily Blunt leverer som eneste kvinde i en maskulin tjubang-verden. Som den idealistiske Macer, der nægter at bøje reglerne og blot følger de udstukne ordrer, viser Blunt, at hun både kan mestre de hårde og bløde sider af en rigtig actionheltinde. Men især Benicio Del Toro stjæler billedet som den mystiske lejemorder, Alejandro – en kompleks karakter, som Del Toro nailer med en blanding af nonchalant fremtoning og et forpint sind.

Sicario får dig helt ud på kanten af stolen, og selvom filmen ikke overrasker på alle niveauer – faktisk går den flere gange helt efter bogen – så er den drøn effektiv. Den opslugende stemning og de fantastiske actionscener gør Sicario til en af årets bedste thrillere, og den hensynsløse og demotiverende slutning viser, at Villeneuve ikke går på kompromis, selvom han denne gang er kommet tættere på mainstream-publikummet end med sine tidligere film.

”Sicario” er mexicansk slang for lejemorder, og du spilder absolut ikke dine penge, hvis du kaster dem efter Sicario – den rammer nemlig plet![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer