Med produktionen af Ser du månen, Daniel er der lagt i kakkelovnen til, at film-Danmark er helt oppe på den store klinge. Med både højt budget og Oscar-drømme er der lagt op til en ægte dansk storfilm.
Baseret på den anerkendte journalist Puk Damsgårds bestseller af samme navn, tager filmen sit afsæt i den virkelige historie om den danske freelancefotograf Daniel Rye. I 2013 og ’14 tilbragte han 398 dage som gidsel hos Islamisk Stat.
I begyndelsen følger vi en ung, naiv og håbefuld Daniel (Esben Smed), der oven på en skade må droppe karrieren som gymnast. I stedet tager han til Syrien som freelancefotograf for at dokumentere civilbefolkningens liv i de hærgede og krigsramte områder. Planen er at styre uden om kampens epicenter, byen Aleppo, men alt slår fejl, da Daniel og hans fixere bliver taget til fange af mænd med AK-47’ere i en hvid varevogn.
Vi følger skiftevis Daniels familie i Danmark og selve gidseltagningen i Syrien, alt imens sidstnævnte udvikler sig til et forfærdeligt, ustoppeligt og vaskeægte levende mareridt. I scene efter scene ser vi, hvordan Daniel mishandles og tortureres, og her gør skuespiller Esben Smed det formidabelt. Det er svært at undgå både den usynkelige klump i halsen, når han bliver tortureret og den dybfølte sympati, når familien i Danmark forsøger at få ham hjem.
Desuden gør medinstruktør Anders W. Berthelsen det glimrende som den piberygende, solbrillebeklædte og sympatiske gidselforhandlingsekspert Arthur. Også Daniels kæreste og søster, spillet af henholdsvis Sofie Torp og Sara Hjort Ditlevsen, er stærke karakterer. Hver især bidrager de med to forskellige perspektiver på, hvor absolut forfærdeligt det må være at stå i en situation, hvor ens kære er blevet kidnappet og er i overhængende fare for at dø. Det betyder altså også, at den er ret effektiv til at give publikum en god gang kollektiv dårlig samvittighed over Danmark og hele den vestlige verdens håndtering af den betændte konflikt.
Flere steder er det tydeligt at se, at budgettet har været højt, og det kommer i den grad til sin ret. For eksempel da tre helikoptere flyver over aftenhimlen, og man kan mærke lyden af dem helt ned i maven. Eller når storladne etablerende skud giver den rette geografiske markør til, hvor karaktererne befinder sig.
Hvor tæt Ser du månen, Daniel er på virkeligheden, kan man godt være i tvivl om, men det gør ikke det store, når den er så medrivende. Med imponerende skuespilpræstationer, spændende manuskript, flotte billeder og bragende lydeffekter, er det svært at sætte en finger på, hvorfor dette ikke skulle være Danmarks bud på en Oscar-kandidat.
Alligevel er det svært at slippe af med den nagende fornemmelse af, at man har set det hele før. Med al respekt for det rædselsfulde scenarie Daniel Rye og hans familie har været igennem, er der i fiktionens verden desværre ikke meget nyt i et spændende gidseldrama. Derfor mangler der på mange måder desværre et lille drys originalitet.
Det spændende gidseldrama når derfor desværre aldrig den helt store tyngde og forfalder til at være interessant, men med en lidt for klichéfyldt emotionel dybde – men på en måde er det også helt okay. Ser du månen, Daniel ér en stor film, og et tankevækkende, tæskespændende drama, hvor det er umuligt ikke at sidde på kanten af sædet og gispe med.
Kommentarer