SAVNER DIG ALLEREDE: Er der nogen, der gider lukke munden på Toni Collette?

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Anna Wied Kofoed[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Du har set den før. Du har måske grinet ad den før. Du har måske endda grædt til den før. Der er nemlig ikke meget nyt under solen i det romantiske komedie-drama Savner dig allerede med Drew Barrymore og Toni Collette. Milly (Collette) og Jess (Barrymore) har været veninder siden barnsben, og som voksne deler de stadig alle livets glæder og sorger. Men da Milly får konstateret brystkræft, bliver der vendt op og ned på deres forhold. For hvordan får man hverdagen til at hænge sammen med en dødsdom hængende over hovedet og en familie at tage sig af? Imens kæmper Jess sin egen kamp for at blive gravid, men da det endelig lykkes, har hun svært ved at dele sin glæde med Milly.

En godt fem-minutter lang montage introducerer os til venskabet mellem Milly og Jess. På de fem minutter oplever pigerne deres første kys, en rebelsk ungdom, et bryllup og to familieforøgelser. Der kæles ikke for relationerne, for vi skal så hurtigt videre til det næste lykkelige minde, en skam. For to timer senere sad jeg stadig og gruede over, hvorfor Milly og Jess nu egentlig var så gode veninder. Der er generelt ret meget at se til for vores heltinder, og det føles ærlig talt lidt som om, at der er proppet fem historier ind i én og samme film. Milly kæmper mod kræften, men ægteskabelige problemer, forholdet til veninden, der forsøger at blive gravid, en uansvarlig mor og en affære hjælper ikke ligefrem på situationen. Der er lidt for meget fart over feltet og alt for lidt tid til de relationer, der etableres.

Jeg vil også nådesløst slå ned på Toni Collettes portræt af kræftramte Milly, og det er i høj grad selve karakteren, der er ret svær at sluge. Et fejlagtigt træk for en film, der så gerne vil krediteres med en tåre eller to. Milly er egoistisk, opmærksomhedskrævende og fylder alt, alt for meget. Selvfølgelige skal hun have sine fejl, men lidt mindre kunne også have gjort det. Ja hun har kræft og ja, det er synd for hende, men sympati er altså noget, man må kæmpe for, og det er kun i hendes sårbare øjeblikke, at hun formår at komme helt ud over rampen.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Savner dig allerede[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:

3-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2015[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Catherine Hardwicke[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
UK[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Pæne ord skal der trods alt også være plads til, og filmen fortjener stor ros for sine kvinder. Den er ikke for fin til former og kurver, rynker, fregner og ar. Collette og Barrymore er smukke kvinder, bevares, men de ligner trods alt rigtige kvinder, og det skal de altså have ros for. Er du en sucker for følelsesladede dramaer, så går du nok ikke helt galt i biografen med Savner dig allerede.

Den forsøger virkelig at nå der ind, hvor det gør rigtig ondt, og den har da også sine fine øjeblikke. Jeg måtte sidde der i mørket og tørre forræderiske tårer af kinderne og føle mig flov, for filmen imponerede mig ærligt talt ikke. Men hvad så, det gjorde manden i sædet foran mig også. Et eller andet gør den altså rigtigt, selvom den langtfra er noget ud over det sædvanlige. Jeg drog da også et lettelsens suk, da jeg efterlod Milly på lærredet bag mig.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer