[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Line Worm Poulsen[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]En verdensberømt filminstruktør følger en verdensberømt fotograf i The Salt of the Earth. Filmen er et utroligt smukt epos dedikeret til en mand, der er gået til verdens ende med et kamera i hånden for at fotografere alt det, som de fleste af os helst ikke vil se.
Filmens instruktør Wim Wenders (sammen med Juliano Ribeiro Salgado), fortæller, hvordan han for over 20 år siden stiftede bekendtskab med Sebastião Salgados fotografier. På et galleribesøg blev han dybt bevæget af et portræt af en kvinde, og han købte portrættet på stedet.
Det har siden da hængt over Wenders’ skrivebord sammen med et ønske om at møde fotografen, der havde rørt ham så dybt. Dette møde blev med dokumentaren The Salt of the Earth en realitet, da Wenders fik lov til at følge fotografen på hans rejse. I mødet mellem de to mænd er der opstået en medrivende og visuelt smuk dokumentar.
Dokumentaren følger Sebastião Salgado på sin sidste af mange jordomrejser. Fotografen har siden 1970’erne besøgt mere end 100 lande og oplevet mange af de største historiske begivenheder i nyere tid: Han har fotograferet folkemordet i Rwanda i 1994, fotograferet sydamerikanske Indianerstammer som man regnede for uddøde samt de mægtige isbjørne i Nord.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
The Salt of the Earth[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:
[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2014[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:
Juliano Ribeiro Salgado & Wim Wenders[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Frankrig, Brasilien & Italien[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Salgados rejser og fotografiske karriere er blevet til fem fotobøger, hvor de tre værker Workers, Migrations og Genesis er flere hundrede sider lange og indeholder billeder, der er berømte verden over. Især billeder fra bogen Workers har vakt opsigt, en bog, hvor Salgado fejrer verdens arbejdere – fra oliearbejdere under Golfkrigen til guldgravere i de Brasilianske miner Serra Pelada.
Salgados fotografier er rå og smukke, fantastiske og forfærdelige. Han har fotograferet både liv og død i alle verdens afkroge og behandler sine emner med et utroligt nærvær. Uanset om motivet er en flygtningelejr i Afrika eller en fabrik i Østeuropa, lægges der i hvert foto sympati for den enkelte historie og det enkelte menneske.
I The Salt of The Earth følger vi Sebastião Salgado i sit arbejde med bogen Genesis, der skulle være en fotografisk ode til naturen. Efter mange års fokus på humanitære kriser, krig og død ville Salgado udforske noget livsbekræftende og smukt. Det er på denne rejse med sin søn og Wim Wenders, at han fotograferer hvalrosser og vandfald, snelandskaber og stammefolk. Det er hans sidste rejse og hans måde at vende tilbage til naturen på.
Det er to medfølende mennesker, der møder hinanden i denne dokumentar. Med en fælles passion for visuelt at dokumentere verden opstår der i samtalen mellem Wenders og Salgado noget meget fint og råt. Salgado fremstår som en sympatisk, livsklog og plaget mand, der har set verdens yderligheder.
Dokumentaren er en rejse gennem de smukkeste og grusomste ting, verden kan byde på. The Salt of the Earth er en sanselig tour de force i naturens og historiens rammer, en opløftende ode til livets skønhed såvel som en lussing i ansigtet. Kort sagt en mesterlig dokumentar, der får den varmeste anbefaling med på vejen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Kommentarer