[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Patricia Smollerup[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Den succesfulde iranske instruktør Asghar Farhadi skrev sig for alvor på verdenskortet i 2012, da han som den første iranske instruktør vandt en Oscar i kategorien Best Foreign Language Film med A Separation (2011).
Nu er han igen aktuel med filmen Sælgeren, som ved Cannes vandt for bedste manuskript og bedste mandlige hovedrolle, og ligeledes blev hyldet ved dette års Oscarceremoni, hvor han igen hev prisen for bedste udenlandske film hjem.
Det var et stærkt øjeblik ved Oscarceremonien, da Trumps omstridte Muslim Ban, i første omgang havde forhindret Farhadi i at deltage, hvorfor han selv senere valgte boykotte showet. Han ytrede også i sin skrevne takketale modstand mod Trumps inhumane indrejseforbud og den skadelige os-og-dem-mentalitet, som Farhadi så forbuddet som et udtryk for.
2017 blev et år, hvor de politiske korrekte valg dominerede hvem, der løb med statuetterne til Oscar-showet, og der gik da også et udtryk, som lød på, at en stemme på Farhadi ville være en stemme mod Donald Trump. Men Sælgeren er ikke blot det politiske korrekte valg til en Oscarvinder. Det er også en forrygende film.
Vi følger det unge iranske par Emad (Shahab Hosseini) og Rana (Taraneh Alidoosti), som bliver nødsaget til at flytte grundet nedstyrtningsfare i deres hus. Den fine nye lejlighed, som parret flytter ind i, har dog en fortid og en aften bliver Rana overfaldet af en mand med kendskab til den tidligere kvindelige ejer. Overfaldet forandrer alt for det unge par, og vi ser hvordan deres værdier og relationer bliver sat på prøve.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Sælgeren[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2016[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:
Asghar Farhadi[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Iran/Frankrig[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Ligesom skolelæreren Emad fortæller sine elever, at bøgerne, som de læser, er realistiske spejlbilleder af verdenen, giver Sælgeren os indblik i et helt almindeligt hverdagsliv hos en gennemsnitlig iransk familie, som pludselig udfordres og påvirkes. Vi præsenteres for et samfund, hvor ære er altafgørende, og det er i filmens skildring af tematikker, som ære over for skam og ydmygelse samt hævn kontra tilgivelse, at filmen bliver særdeles interessant og rørende.
Både Taraneh Alidoosti og Shahab Hosseini leverer formidable skuespilpræstationer. Alidoosti i hendes skildring af en hårdt ramt og ydmyget kvinde, som dog kæmper for at holde sig selv oppe, og nægter at involvere politiet, da der så vil gå historier, over for Hosseinis skildring af en frustreret ægtemand, som søger svar og overvejer hævnens karakter.
Samtidig er parret hovedroller i et lokalt teaterstykke af Arthur Millers En sælgers død, som på fornem vis er med til at skabe et metalag i fortællingen, hvor der bl.a. kan drages paralleller med hensyn til skildringen af komplekse sociale relationer.
Alt i filmen er umanerligt underspillet, hvilket er en styrke. Som da Rana bliver overfaldet, hvor vi som seere ikke får adgang til selve situationen, men, hvor man i stedet blot har valgt at lade kameraet hvile på døren, som langsomt går op. Derefter blodspor på trappen. Det er enormt intenst og fængende og fungerer fantastisk godt. Det er desuden en film, som tager sig tid til at udfolde sig med en række intelligente detaljer, som er en fornøjelse at se.
Opbygningen af historien gør, at seeren holdes fanget i en spænding. Spørgsmål hober sig op, både mht. hvem, som har overfaldet Rana, men lige så meget til, hvordan parret har tænkt sig at reagere. Hvilke beslutninger tager de. Alt dette kulminerer i en gribende afslutning.
Dog er filmen ikke yderst revolutionerende stilistisk. Den er fortalt med meget konventionelle fortællegreb, og jeg havde ikke følelsen af at have haft en ekstraordinær filmoplevelse.
Alt i alt har Farhadi dog skabt en stærk fortælling, med nogle interessante menneskelige tematikker og forrygende skuespilpræstationer. En særdeles god film, som helt klart er værd at se.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Kommentarer