HVIS DU BARE VAR MIN:
Romantisk kærlighedshistorie i gymnasiet

Prøv at huske tilbage til din tid i gymnasiet. Hvis du er kvinde, havde du måske nogle drenge, du synes var så lækre, at du havde det, man kalder et crush på dem. Måske havde du en lille dagbog, hvor du skrev, hvor pæne de var, og hvis det gik helt vildt, havde du måske skrevet dit navn med hans efternavn. Eller også har du kun læst om de forelskelser i bøger og set dem på film.

Om ikke andet er Hvis bare du var min en rigtig sød fortælling.

Lara Jean starter i 8. klasse. Lara Jean er midterbarnet i en familie, som består af hende selv, hendes storesøster, hendes lillesøster og hendes far.

Og så er hun også lidt småforelsket i hendes storesøsters kæreste, Josh, som også er hendes bedste ven. Lara Jean har en taktik, at hver gang hun forelsker sig i en dreng, så skriver hun et kærlighedsbrev til ham, som hun aldrig sender. Så kan hun læse dem om og om og om igen og huske, hvor intens kærligheden kan være.

Så sker der jo så bare dét, at brevene ender med at blive sendt ud til de 5 drenge, hun har skrevet til. Og så begynder tingene for alvor at gå stærkt for den unge pige. Hun plejer at være en af dem, man ikke ligger mærke til på skolen, men pludselig står hun over for drengen Peter, som også har fået et brev. Han er åbenbart arketypen på macho drengen, der spiller Lacrosse og har en flot kæreste. Det har han så bare ikke nu: de er lige gået fra hinanden, så når han får et kærlighedsbrev fra Lara Jean, sætter det gang i en helt masse følelser hos ham.

Filmen er baseret på bogen af samme navn, skrevet af Jenny Han. Jenny skrev selv breve til hendes crushes da hun var yngre og er inspirationen bag historien. Og det er også Jenny Han, der har stået hårdt ved, at det skulle være en asiatisk-amerikansk skuespillerinde, der spillede Lara Jean, da det var hendes historie. Og den skal ikke whitewashes, som det hedder.

Ud over det politiske i dette valg og vigtigheden af repræsentation på det amerikanske filmmarkede – som i øvrigt boomer med Crazy Rich Asians (2018) pt. – er filmen en dejlig forfriskende fortælling om ung kærlighed, og om at være teenager og forelsket.

Kærligheden går fra at være skrøbelig og brudbar til at være stærk og blomstrende, men selvfølgelig kommer der alle de problemer, man kan få som 16-årig: folk der blander sig, jalousi, familieproblemer og mere.

Lana Condor er fantastisk. Vi kender hende som Jubilee i X-Men: Apocalypse (2016) og Patriots Day (2016), men i denne film får hun ærlig talt lov til at brillere. I rollen som Lara Jean er hun akavet og uskyldig, men samtidig har hun så meget selvtillid, som en 16-årige gymnasieelev kan have. Noah Centineo, som spiller Peter Kavinsky, har den absolut bedste kemi med Lana Condor, og parret stråler på skærmen.

Hvis du ikke ved, hvad du skal gøre sådan en fredag aften, så kan denne film være en god løsning. Den er ikke for lang – lige knap og nap 99 minutter – og den er ikke for overkompliceret til, at man kan se den uden at holde helt øje med plottet.

Kommentarer