Romantisk forvekslingskomedie efter første skilsmisse

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Rasmus Stenbæk Iversen[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Enough Said handler – lidt atypisk for den romantiske komedie – om at finde kærligheden efter første skilsmisse. Filmens største styrke er samspillet mellem hovedrollerne Julia Louis-Dreyfus og James Gandolfini, der begge får det maksimale ud af deres roller. Selvom filmen ikke er synderlig original, tvinger dens forvekslingskomiske plot karakterne ud i ganske underholdende situationer.

Ugens premierefilm Enough Said er et forsøg på at udvikle den romantiske komedie. Og så alligevel ikke. For selvom filmen er et vellykket og velment bud, indeholder den også mange af de klassiske ingredienser.

Massøren Eva (Julia Louis-Dreyfus) er fraskilt og alenemor. Hendes datter, Ellen, er på vej på college og udover den tætte veninde Sarah (Toni Collette) mangler Eva socialt indhold i sit liv – helst i form af en kæreste. Til en fest møder hun den bamsede og lune Albert (James Gandolfini), der også er fraskilt og har en datter på Ellens alder. Eva og Albert har med andre ord meget til fælles og begynder langsomt at falde for hinanden.

Til samme fest møder Eva også forfatteren Marianne (Catherine Keener), der hurtigt bliver Evas nye veninde og betroede. Marianne og Eva kan dele deres frustrationer over deres singleliv og ikke mindst deres eksmænd, der får en hård medfart.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Enough Said[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:
4-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2014[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:
Nicole Holofcener[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]

Enough Said handler især om at finde kærligheden efter første skilsmisse. Foto: Camera Film.
Enough Said handler især om at finde kærligheden efter første skilsmisse. Foto: Camera Film.

Som den opmærksomme seer hurtigt opdager, er Mariannes eksmand selvsamme Albert, som Eva forelsker sig i. Som i en klassisk forvekslingskomedie må Eva nu træde varsomt, og misforståelserne og forviklingerne hober sig op. Med Mariannes historier om Albert in mente irriteres Eva nu af alle Alberts små, men menneskelige fejl.

 

Stærkt skuespil

 

Selvom manuskriptet bestemt er underholdende, om end en smule forudsigeligt, er det ikke her Enough Said skiller sig ud. Det er derimod karakterne, der løfter filmen fra jævnt udført til meget vellykket. For det første handler en romantisk komedie for en gangs skyld ikke om smarte, urbane personer sidst i 20’erne, men derimod om personer, der har rundet de 40 og som forsøger at genfinde kærligheden efter første skilsmisse.

James Gandolfini er fremragende i rollen som Albert. Enough Said blev desværre en af hans sidste film efter hans pludselige død sidste år. Foto: Camera Film.
James Gandolfini er fremragende i rollen som Albert. Enough Said blev desværre en af hans sidste film efter hans pludselige død sidste år. Foto: Camera Film.

For det andet er de to hovedroller rigtig godt besat. Julia Louis-Dreyfus, som de fleste nok vil kunne genkende fra Seinfeld, er veloplagt som Eva og hendes komiske talent og timing fornægter sig bestemt ikke.

James Gandolfini er ligeledes fremragende i rollen som Albert. Har man som undertegnede fulgt ham som kombineret mafiaboss og familiefar i The Sopranos, kræver det ganske vist lidt tilvænning at se ham som bamset, underspillet og fraskilt førsteelsker, men accepterer man først dette, kan man blot nyde samspillet med Louis-Dreyfus og Gandolfini og samtidig ærgre sig over, at Enough Said blev en af hans sidste film.

En atypisk romantisk komedie

 

Den romantiske komedie er efterhånden godt og grundigt gennemtærsket. Som alle andre etablerede genrer lider rom coms ofte under de klicheer, der altid ligger og lurer. For hvor mange gange har vi ikke set den klassiske kærlighedshistorie om boy meets girl? Derfor er det altid spændende, når en romantisk komedie prøver noget nyt.

Samlet set skal Enough Said have ros for at tage livtag med genren og for filmens to vigtigste tematikker: Hvordan finder man kærligheden efter første skilsmisse, og hvordan undgår man at lade sig påvirke af andres meninger? Selvom filmen afgjort mest henvender sig til personer tættere på halvtreds end tyve, føler man sig for det meste godt underholdt og tilfreds, når man forlader biografens mørke og bevæger sig ud i sommervejret. For det er som bekendt aldrig for sent at finde kærligheden.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer