Anmeldelse
RAMEN SHOP: En skål varm og velkendt feel-good

Af Alma Nordenbæk

Arbejdet slider, vinden rusker. Nogle gange kan dagligdagen virke grå, rå og klam i martsramte Danmark. Heldigvis bliver gode råd billige, når simremadens ménage à trois, Japan, Singapore og Frankrig, inviterer i biografen med forårets hyggeligste regnvejrsfilm.

Eric Khoos Ramen Shop får mundvandet til at løbe allerede fra første billede. Her møder vi unge Masato (Takumi Saitoh), der arbejder som kok i sin fars japanske ramenrestaurant. Modsat de dampende pastaretter, er faren imidlertid både kold og utilnærmelig. Og da han pludselig dør af et hjertestop, står Masato tilbage med en masse ubesvarede spørgsmål. Hvordan blev hans far så hård og bitter? Og hvem er hans familie nu, hvor begge hans forældre er væk?

Måske svarene skal findes i Singapore, hvor Masatos far mødte og forelskede sig i Masatos mor. Det bliver en rejse tilbage i en fremmedgjort families tumultøse historie, hvor krigsminder og generationskonflikter efterlader Masato med en bitter smag i munden. Men gennem smerte og håbløshed flyder nudelsuppens forsonende kræfter.

Der er intet særligt innovativt eller udfordrende ved Khoos familiedrama. Historien er appetitlig og sentimental med et velkendt tema om madlavnings fantastiske evne til at bringe folk sammen på tværs af slægtled og kulturer. Filmens originaltitel, Ramen Teh, udtrykker kløgtigt dette ved dens sproglige fusion af Japan og Singapores mest populære retter, ramen og bak kut teh.

Det er et budskab om tilgivelse og forsoning gennem kulturel sameksistens, som virkelig træder i karakter gennem Masatos forsøg på genforening med sin japanerfjendske bedstemor (Beatrice Chien). Hendes historie tager udgangspunkt i Japans besættelse af Singapore under Anden Verdenskrig og de tab, hun led. Hendes vrede, frygt og fortrydelse tilføjer en smagfuld dybde til en ellers meget mild og simpel historie.

Der er dog ingen tvivl om, at Ramen Shop først og fremmest er en feel-good-film. Tidligere model Takumi Saitoh er skøn og charmerende som Masato, mens 80’er-popstjernen Seiko Matsuda gør sig godt i rollen som den noget ældre madblogger Miki, Masatos japanske veninde og (mulige) love interest. Også Jeannette Aw er fin som Masatos mor, Mei Lian, i nogle ellers lidt uheldigt tonede flashbacksekvenser.

Tilsat nogle Jamie Oliver-værdige skud af lækker, fed mad, er Ramen Shop en film til de lange og udmagrende dage, hvor du bare vil slå fødderne op og lade dig forkæle. Varm, velsmagende og velkendt på den hyggelige, comfort food-agtige måde.

Men lad det være en advarsel for alle: se den ikke på tom mave!

Kommentarer