Anmeldelse
QUEER EYE SÆSON 3: Forandring fryder!

Af Sidsel Minuva

Queer Eye er endelig tilbage med sin tredje sæson på Netflix. Første og anden sæson var noget af det bedste reality-tv, jeg har set – hvad der ofte er lidt af en guilty pleasure føltes på ingen måde syndigt i selskab med de fem homoseksuelle mænd, der gav sløsede fyre make-overs. I stedet var det et opløftende følelsesmæssigt boost, der opblødede en lang uges ømme skuldre og skræmte stress og negativitet langt væk.

Men 3. sæson tager feel-good-serien til helt nye højder.

Allerede i løbet af første afsnit får Queer Eye slået den emotionelle tone an. Det er sentimentalt, men også enormt humoristisk. Det er det især i kraft af de fem værters fantastiske kemi. De såkaldte ”Fabulous 5” består af Karamo Brown, livsstilscoach; Tan France, modeekspert; Jonathan Van Ness, frisør og plejeekspert; Bobby Berk, indretningsarkitekt; og Antoni Porowski, der står for madlavningen. De fem bøsser sprudler af energi og er en fornøjelse at se tordne gennem en hovedpersons sjuskede bolig som en kritisk, men rar tornado.

Men denne gang tager værterne også fat i større emner. Maskulinitet og femininitet, tab af familiemedlemmer og fadersvigt er alt sammen på menuen – og det håndterer de fornemt og omsorgsfuldt. Balancen mellem humor og alvor er hårfin, og Queer Eye finder gang på gang den gyldne middelvej… selvom overgangene mellem de to humør til tider er lidt for hårde.

Især deres tackling af femininitet er kærkommen. Det kommer særlig til udtryk, når de hjælper en rigtig cowgirl samt en sort, lesbisk kvinde med at finde deres plads i femininiteten – og det er altid ved hjælp af andre kvinder. Det er overraskende velhåndteret og et vigtigt budskab i en tidsalder, hvor det er så samfundsmæssigt essentielt altid at passe ind, se helt rigtig ud og opføre sig på en specifik måde. Queer Eye går imod strømmen og får i processen seeren til at reflektere over sine egne følelser og meninger.

Sæsonen er en perfekt sammensætning af alvor, udvikling og store følelser. Sentimentaliteten er så afbalanceret og med så positive budskaber, at den aldrig bliver for meget. Det virker også langt mindre konstrueret, når værterne selv får lov til at være oprigtige og påvirkede af det, der foregår og det, de får fortalt. Nogle har selv mistet familiemedlemmer, andre blev også smidt på porten pga. deres seksualitet eller har kæmpet med depression. Det skaber både en større tilknytning til dagens hovedperson og gør, at rørstrømskheden altid virker uforfalsket.

Og helt ærligt, så bliver det ikke meget bedre end det her. Udvidelsen af konceptet har i sandhed gjort underværker, og sæson 3 af Queer Eye er således intet mindre end ultimativ feel-good livsstils-tv. Den er spækket med humor, positivitet og personlig udvikling, der tilsammen får skabt en fantastisk sprudlende sæson, der fremkalder en afslappet og gedigen frydefuld mavefornemmelse. Der eksisterer ganske enkelt ikke et bedre program indenfor genren.

Kommentarer