PATRIOTS DAY: Mark Wahlberg som Mark Wahlberg

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Nikolaj Fjord Korsgaard[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]

Patriots Day – lad dig ikke nødvendigvis skræmme af titlen, for selvom filmen selvfølgelig rummer overdrevet amerikansk patriotisme – i dette tilfælde af de meget tragiske omstændigheder under terrorangrebet ved Boston maratonløbet i 2013, så gemmer der sig dog en vellykket film om endnu en filmatisering af en tragisk begivenhed på amerikansk jord.

I filmens første del etableres vores karakterer som helt almindelige mennesker med ordinære liv og hverdagsrutiner i storbyen Boston. Og selvom denne dvælen ved ”almindelige mennesker” er med til at opbygge en suspense i forhold til selve terrorangrebet senere i filmen, så er det portrættet af Boston og dens pulserende liv, der stjæler rampelyset og ikke selve karaktererne. Men Boston, som filmens stjerne, skal også ses i lyset af, at mange af karaktererne ikke for alvor formår at blive rigtigt interessante.

Selve terrorangrebet er ganske effektfuldt og chokerende. Bl.a. i form af den pseudo-dokumentariske stil, som man har valgt: brug af shaky cam og råbåndsoptagelser fra de virkelige begivenheder krydret med de rette dramamelementer, som gør netop tragedien og de efterfølgende begivenheder nervepirrende. Og selve efterforskningen af de mistænkte er gjort med en nøjagtighed, som er medrivende og ligger umiddelbart meget tæt på virkeligheden.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Patriots Day[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:3-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2016[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Peter Berg[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Hovedrollen har Mark Wahlberg som en rapkæftet politibetjent – altså en rolle og en type som vi har set ham i et utal af gange. Og selvom Mark Wahlberg på mange måder er skabt til netop den rolle, uagtet at han ikke er nogen gudsbenådet skuespiller, så begynder det med den her rolle at føles som én gang for meget. Det er fint med typecasting, men hvis det bliver præcis den samme karakter hver gang, så bliver tingene så forudsigelige, at man nærmest kan gætte alle replikkerne på forhånd.

Og Wahlbergs karakter virker altid til at være på det rette sted på det rette tidspunkt. En ganske almindelig politibetjent med hverdagsproblemer, som alle os andre dødelige, men åbenbart med en guddommelig indsigt og evne til at opklare alt – det bryder meget med den realisme, som filmen på andre punkter formår at opbygge. Mark Wahlberg opklarer nærmest selv hele efterfølgelsen af gerningsmændene, og han ved altid, hvordan der skal handles i den givne situation. Oveni det findes der åbenbart ikke én eneste inkompetent politibetjent eller overordnet i hele Bostons politivæsen. Alle er sympatiske og heltemodige og har nosser af stål. Det var i sandheden patrioternes dag, hvis man skal tro filmen.

En anden tilgang havde nok også været usmagelig i forhold til en begivenhed, som stadig ligger stærkt i erindringen hos mange amerikanere og andre folk for den sags skyld. Men det hele bliver også bare lidt karikeret og lidt for – ja – amerikansk og patriotisk.

Kan man se igennem de forudsigelige elementer og ikke mindst Mark Wahlberg spille en rolle, han allerede har spillet et utal af gange før, så balancerer filmen det med en overbevisende skildring af Boston og selve terrorangrebet. Man bliver taget om bag begivenhederne, som man fulgte med i på TV’et tilbage i 2013, på en realistisk og nervepirrende måde – til tider med så stor effekt at man næsten føler, at man selv var der på denne skæbnesvangre dag.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer