Guide
Overlevelsesguide til den fattige kultursnob i hjemmekarantæne

Af Josephine Zabeo-Persson og Alma Nordenbæk

Er du efterhånden godt træt af åndsforladte TikToks, men har allerede set og genset alle afsnit af Smagsdommerne i DRs arkiv? Savner du at mødes med dine venner i Kongens Have for at diskutere populærkulturens forfald over en flaske Mikkeller? Eller ligger du i sofaen og sipper til en billig papvin fra nemlig.com, mens du forestiller dig, at du står med et glas gratis bobler til en fernisering på Østerbro? Mangler du, kort sagt, lidt mere finkultur i dit liv? Og helst noget af den slags, der ikke koster nogen penge?

Fortvivl ikke! Her kommer Ordets overlevelsesguide til den nødlidende kultursnob anno COVID-krisen 2020. Lad dig inspirere af vores liste over digitale og hjemmekarantæne-venlige lækkerbiskener til din fortørnede feinschmecker-gane. Som Bente Scavenius ville sige: Påsken er reddet!

Det Kongelige Teater
Første forslag kommer direkte fra Danmarks absolutte kulturelle højborg, Det Kongelige Teater. Er din ungdomsbillet til David Bowie-bonanzaen Lazarus blevet aflyst? Og ærgrer du dig afsindigt over at misse en vild insta-værdig aften? Så frygt ikke, KGL Xtra giver dig muligheden for at streame scenekunst fra de royale arkiver direkte til din fedtede laptopskærm. Du kan blandt andet springe badut med Alice i Eventyrland eller Napoli. Nyde det parisiske frisind i La bohème og mindes dit eget højskole-frisind med forestillingen Højskolesangbogen. Og skal det være ægte meta, så kan du fra skærtorsdag se online-forestillingen Karantæne om intet mindre end en dansk families håndtering af COVID-19.
Du kan finde Det Kongelige Teaters online forestillinger her – der er virkelig mange godter.

Tarkovskij på YouTube
Må du med røde øre indrømme, at du ikke kender forskel på Tjajkovskij og Tarkovskij? Det kan være en pinlig affære at rode rundt i sine russiske kunstnere ved middagsbordet. Brug derfor nogle af de forestående feriedage på at oplyse dig selv om en af filmhistoriens helt store kunstnere med stort K, Andrej Tarkovskij. For at hjælpe os stakkels vestlige bondeknolde og udsvævende lykkejægere til filosofisk og åndelig udfrielse, har kulturmoderskibet Rusland nemlig lagt hans samlede filmografi på YouTube – med engelske undertekster! Lad dig forføre af gudesmuk billedsymbolik og tung religionspoesi i film som Ivans Barndom (1962), Solaris (1972) og Vandringsmanden (1979). Du vil nødigt ende som moster Tina, der troede, at Robin Williams var forsanger i Take That.
Se eller gense Tarkovskijs film her, lagt ud af det russiske filmselskab Mosfilm.

Digitalisering af danske stumfilm
Det bliver snart ikke mere kultiveret end at proklamere, at din yndlingsfilm er Atlantis – altså den danske stumfilm fra 1913. Der er bare noget ved billeder i sort/hvid uden tale, der virker krævende på den helt rigtige, intellektuelle måde. Har man set mere end bare et par film fra Danmarks sande guldalder, ved man naturligvis, at dette er en himmelråbende løgn. Kanoner, brændende møller, intriger og mord er hverdagssyn i danske stumfilm, som snildt ville kunne smide Tom Cruise direkte på pension. En særlig anbefaling går herfra til Det hemmelighedsfulde X, der har lige så meget spænding som den vildeste actionflick men tidobbelt den (fin)kulturelle kapital.
Se gratis danske stumfilm her.

Digital museumsvandring
Savner du Glyptotekets gratis tirsdagsentré eller mormorsponsorerede ture til ARoS? Måske drømte du om at bruge din påske på at drikke hvidvin ved Eiffeltårnet eller tage billeder af gamle freskoer i Firenze, men er blevet ramt af lukkede grænser og udgangsforbud. Heldigvis behøver du faktisk ikke meget mere end en sikker internetforbindelse for at besøge kulturskatte som Taj Mahal, spejlsalen i Versailles og Prags nationalmuseum. Med Google Arts & Culture kan du komme på gratis virtuel tur til alverdens museer, gamle slotte, flotte ruiner og historiske templer – alt sammen i 360 graders pixeleret panorama. Så slipper du også for flyskammen.
Oplev verdenskulturen her.

Louisiana Channel
Er der noget, man savner i disse tider, så er det Louisiana Butik. Intet besøg til Humlebæk er komplet uden en plakat – dine venner skulle jo helst vide, at du har taget Øresundstoget nordpå og gjort den som ægte kulturradikal. Men hvad gør du, når du savner moderne kunst og du allerede har repostet billedet af dig i Yayoi Kusamas Gleaming Lights of the Souls-installationen? Så se da at åbne Louisiana Channel – museets egen online-kanal spækket med interviews med kunstnere, musikere, arkitekter, forfattere og designere. Her kan du blandt andet opløftes af Kusamas råd til ungdommen eller høre David Byrnes holdning til teknologi og dets indflydelse på musik. Og alle kvindelige kultursnobbers favoritforfatter Sally Rooney taler om kærlighed og relationer i hendes debutroman Conversations with Friends.
Er disse forslag ikke noget for dig, så surf selv rundt i Louisiana Channels arkiv her.

Klassikere genfortalt på P6 BEAT
Med påskeferie i hjemmekarantæne har du endelig plads i kalenderen til at sætte dig ind i verdenslitteraturens fornemste skatte. Hvad er det for eksempel egentligt, Kong Ødipus (430 f.v.t.) siger om forholdet mellem mor og søn, og hvordan kan Moby Dick (1851) bruges som et symbol på klimakrisen i dag? Desværre er du lige gået i gang med at hækle nogle bæredygtige vatrondeller, så Tolstojs 1225 sider lange Krig og fred (1865) har svært ved at komme ned fra hylden. Heldigvis er der hjælp at hente hos P6 BEATs podcast-serie, Klassikere genfortalt, hvor du på godt 30 spændstige minutter får en kort men levende indføring i storværker som Bølgerne, Kongens Fald og Madame Bovary. Så kan du næsten sige, at du har en BA i Litteraturvidenskab.
Lyt til første sæson her.

National Theatre At Home
Er du lidt international? Hopper du af og til på et Ryanair-fly til London for at flexe den lidt i Soho og Brixton? Din verden stopper ikke ved Ydre Nørrebro. Så hvorfor begrænse teateroplevelserne til det danske? Lidt anglofil er du vel. National Theatre har i disse pandemitider lanceret National Theatre At Home, hvor der hver torsdag uploades et teaterstykke fra gemmerne. Denne uge kan du se James Cordens Tony-vindende præstation i komedien One Man, Two Guvnors. Er du mere til tidlig femi-power, så kan du glæde dig til Charlotte Bröntes Jane Eyre (online fra 9. april). Ellers på tapetet er pirat-eventyret Treasure Island og Shakespeare komedien Twelth Night. Stykkerne ligger kun en uge på YouTube, så sæt en reminder i kalenderen – du skulle nødigt misse et.
Du kan finde det ugentlige National Theatre At Home-stykke samt program her.

Pornhub Premium
Ak og ve. Er du nået dertil, hvor gratis porno bare ikke er nok? Du længes efter kvalitet og bedre lyssætning. Hvorfor ikke leve lidt eksklusivt? Du fortjener det. Pornhub har gjort deres premium-content gratis for alle. Ved at love, at du bliver hjemme og vasker dine hænder, kan du nu få lov til at se mere end blot fem minutters klask-klask. Det var så lidt.

Kommentarer