OSCARS 2017: Akademiets splittelse

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Jakob Freudendal[/vc_column_text][vc_column_text]På søndag løber den 89. Oscar-uddeling af stablen og meget tyder på, at det bliver et af de mest spændende år i nyere tid. Akademiet står over for noget af en udfordring, når de skal forsøge at tage afstand fra det omdiskuterede #Oscarssowhite stempel, som var det helt store samtaleemne ved sidste års prisuddeling. Men vil Akademiet kaste handsken i ringen og lukke sig om sig selv, eller tage udfordringen op og byde forandringen velkommen?

Der er gjort mangt og meget fra Akademiets side for at sikre, at dette års show ikke bliver lige så skandaløst som det forgangne år. Mere end 700 nye medlemmer er blevet inviteret ind i varmen og en stor del af disse kommer fra den europæiske filmbranche.

Årets nomineringer skriger da også forandring, hvor der i år – ganske velfortjent – er blevet gjort plads til stærke afroamerikanske navne som Bradford Young (den første afroamerikaner nogensinde, der er blevet nomineret til en Oscar for bedste fotograf), Mahershala Ali (Moonlight), Naomie Harris (Moonlight), Denzel Washington (Fences), Viola Davis (Fences) samt ensemblefilmen Hidden Figures, der står i diametrale modsætning til #Oscarssowhite. At mange af dem også er favoritter til at vinde de respektive priser gør kun samtalen endnu mere spændende.

Det er tydeligt, at der er blevet gjort sit for at forandre Akademiet, så det ikke længere er ældre, hvide mænd, der bestemmer, hvem der fortjener filmbranchens mest prestigefyldte priser. Men vil forandringens vinde suse?

Valget af hvem der stikker af med showets hovedpris for årets bedste film er på mange måder et valg mellem det gamle og det nye akademi. I det højre hjørne af ringen står storfavoritten La La Land, der har høstet intet mindre end 14-nomineringer, og som mange spår et regulært sweep. Over for står contenderen, dramaet om den homoseksuelle (og sorte) Chirons liv, Moonlight.

Kampagnerne har været under fuld udblæsning i flere uger nu, og La La Land har vundet storset alle de vigtige priser, der leder op til Oscars. Den triumferede både ved producernes og instruktørernes prisuddelinger, der er to af de største pejlemærker for hvem der kommer til at vinde Best Picture-kategorien. Filmen er til gengæld, i løbet af de seneste uger, blevet stemplet som en eskapistisk musical, der på ingen måde rammer zeitgeisten post Brexit og Trump.

Moonlight har derimod fået medvind som den politiske film, der virkelig har noget på hjertet, og som samtidig er relevant i disse tider. Dette har ikke bare gjort den til den helt store runner-up, men også til det ”korrekte” valg. For kan Akademiet virkelig slippe af sted med deres rygte som den hvide mands imperium, hvis den Hollywood-elskende musical La La Land vinder i et år, hvor hele tre film centreret om afroamerikanere er nominerede til bedste film?

Meget tyder altså på, at det bliver den politiske atmosfære i USA, der kommer til at dominere årets Oscars. Asghar Farhadis The Salesman er nærmest gået hen og blevet favorit til prisen for bedste udenlandske, efter Trump indførte det berygtede muslim-ban. Farhadi, der er af iransk afstamning, blev nægtet indrejse til USA, hvorefter han proklamerede, at han ikke selv ville deltage ved prisuddelingen. Dette er bestemt ikke gået ubemærket i Hollywood, hvor en kampagne mod Trump – for Farhadi – hurtigt har taget fart. Dette skubber muligvis den tyske anmelderdarling Min far, Toni Erdmann af banen, der ellers længe har været storfavorit til prisen efter at være blevet forbigået ved både Cannes (Jeg, Daniel Blake) og Golden Globes (Elle).

Det helt store spørgsmål bliver, om Akademiet vil stemme med hjertet, eller om de vil forsøge at gengive et politisk statement, som efterhånden har vundet genklang ved samtlige prisuddelinger op til – mest bemærkelsesværdigt Meryl Streeps tale mod Donald Trump og David Harbours brandtale ved Screen Actors Guild Awards. De mange nomineringer til La La Land synes at tale deres klare sprog, selvom det på nuværende tidspunkt synes svært at udelukke et show sprængfyldt med overraskelser.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer