Ordets Top 5 – Martial Arts film

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Mika Dahl Hansen[/vc_column_text][vc_column_text]1. Hero, 2002.
Personerne flyver bogstaveligt talt rundt i Zhang Yimous farverige mesterværk, mens de på forskellige måder – den ene vildere end den anden – forsøger at nedkæmpe deres respektive modstandere. Historien udspiller sig i det ældgamle Kina, hvor kejseren af Qin føler sig utryg efter at have overlevet tre mordforsøg. Den navnløse hovedperson (Jet Li) fortæller kejseren, han har dræbt de tre snigmordere og beviser det ved at fremlægge deres våben for ham, men er historien nu også helt sand? På rollelisten finder man desuden The Grandmaster-aktuelle Tony Leung og Ziyi Zhang.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]2. Enter the Dragon, 1973.
Helt i slutningen af Bruce Lees alt for korte 32-årige liv medvirkede han i Robert Clouses hard-hitter af en kung fu-film. Her spiller han karakteren Lee – apropos – der får til opgave at spionere en magtfuld kriminel bagmand i Hong Kong, som verdenshistorisk set har en lang og grusom historie med opiumhandel. Lees undercover er, at han skal deltage i en martial arts-turnering, og det viser sig ret hurtigt, at den letbenede Lee har styr på sine teknikker og uddeler den ene håndmad efter den anden. Er man mere til Chuck Norris vs. Bruce Lee skal man i stedet (eller desuden) vælge at se Way of the Dragon (1972), der i øvrigt selv er instrueret af Bruce Lee.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”472″ img_link_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]3. Kung Fu Hustle, 2004.
Stephen Chow formår som ingen anden instruktør at blande martial arts med komik, og han gør det med stil! Denne smukt koreograferede film foregår i 1940’ernes Shanghai, hvor bandekrigen hærger. Er man til ekstraordinær action, imponerende computergrafik, slow motion og overdrevet humor, har man fundet sin nye yndlingsfilm. Hvis man derudover er til fodbold er den hylende morsomme Shaolin Soccer (2001) af Stephen Chow bestemt et kig værd. Aldrig har fodbold været så atletisk![/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_single_image image=”470″ img_link_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_column_text]4. Crouching Tiger, Hidden Dragon, 2000.
Da Ang Lees 4-dobbelte Oscarvinder først fik premiere, formåede den på trods af sprogbarrierer og kulturforskelle at tage verden – heriblandt Vesten – med storm. Historien udspiller sig i det vestlige Kina, og netop landskabet spiller en stor rolle i filmen, hvilket leder tankerne hen på amerikanske westerns. Historien centrerer sig om et forsvundet magisk sværd, der skal findes, og filmen tematiserer blandt andet ulykkelig kærlighed. På rollelisten finder man blandt andet legenden Chow Yun-Fat samt de to The Grandmaster-aktuelle Ziyi Zhang og Chen Chang.[/vc_column_text][vc_column_text]5. Police Story, 1985.
Jackie Chan formår som ingen anden – både som instruktør og skuespiller – at blande martial arts med politifilmen og så twiste det med en god portion komik. I denne film er politimanden Chan blevet falsk sat op på et mord, han ikke har begået, og han skal nu forsøge at få sit gode navn og rygte tilbage. Jackie Chan tilhører desuden den sjældne type af asiatiske skuespillere, der har fået et gennembrud i Hollywood, hvor en film som Rush Hour (1998) af Brett Ratner i dag står som en af de bedste Hollywood-krimi-komedier nogensinde.[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer