Ordets Top 5 – Film baseret på virkelige hændelser

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Daniel Birch[/vc_column_text][vc_column_text]I anledning af denne uges anmeldelse af The Fifth Estate leverer Ordet her en liste over fem af de sidste tre årtiers anbefalingsværdige film baseret på virkelige hændelser.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]5. In the Name of the Father (1993)
Daniel Day-Lewis spiller Gerry Conlon, en af ’the Guildford Four’, som uskyldigt blev idømt fængselsstraffe for at have foretaget Guildford Pub-bombningerne i Irland i 1974. In- struktør Jim Sheridan baserede skildringen på den autobio- grafiske Proved Innocent: The Story of Gerry Conlon of the Guildford Four, og han får en pragtpræstation ud af Day- Lewis, som på vanlig vis gik metodisk til værks for at forbere- de sig til rollen; han tilbragte tid i fængselsceller, og på settet fik han filmholdet til at overøse ham med koldt vand og tilråb for at blive ét med rollen. Netop denne rå nerve af uretfær- dighed stråler igennem på skærmen, hvilket skaffer den en plads på denne liste.[/vc_column_text][vc_column_text]4. The Doors (1991)
En hypnotiserende Val Kilmer spiller The Doors-forsanger Jim Morrison i sin karrieres formentlig stærkeste performance. Oliver Stones 140 minutter lange film tager en lidet flatterende rejse gennem Morrisons 27 år korte, stof- påvirkede liv med sex, drugs & rock’n’roll, og ’The Lizard King’ iscenesættes som en fri-kærligheds-elskende mand i konstant leg med døden. Stone brugte Kilmers i forvejen øvede sangstemme under optagelserne, og tilbageværende bandmedlemmer udtalte deres overraskelse over den utrolige lighed mellem Morrisons og Kilmers sangstemmer. Mange med forkærlighed for Jim Morrison havde svært ved at acceptere filmens rå skildring af ikonet, men er du den mindste smule til rock’n’roll, god filmkunst eller begge dele, er denne film et must see.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”385″ img_link_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]3. Milk (2008)
Instrueret af Gus Van Sant og med Sean Penn i hovedrollen som Harvey Milk, skildrer Milk den amerikanske aktivist og politikers liv og skelsættende kamp for homoseksuelles rettigheder. Med en åbningssekvens, som inkluderer gamle optagelser af politirazziaer på homo-barer i 1960’erne, optagelser i Castro Street samt brugen af oprindelige billeder fra Milks liv og nærmiljø, bliver du hevet ind i historiens hårde virkelig- hed. Med stor ægthed bevæger filmen sig ekstremt tæt på den virkelige Harvey Milk og hans tilværelse, fra han i New York møder sin første store kærlighed, Scott Smith (James Franco) på sin 40-års fødselsdag, til politikeren Dan White (Josh Brolin) tager hans liv i San Franciscos rådhus otte år senere.[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_column_text]2. Cidade de Deus (2002)
Med udgangspunkt i 1960’er-slumkvarteret Cida- de de Deus vest for Rio de Janeiro portrætterer Fernando Meirelles områdets ungdom og dennes næsten uundgåelige vej til organiseret bandekri- minalitet. Han brugte næsten ingen professionelle skuespillere i filmen, som er baseret på Paolo Lins’ roman af samme navn. Filmen følger fortælleren og hovedkarakteren Buscapé i en gritty og medri- vende skildring af hans drøm om at blive fotograf og undslippe hans sociale arv.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/2″][vc_single_image image=”386″ img_link_target=”_self” img_size=”large”][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]1. Schindler’s List (1993)
Du bliver uden tvivl grebet af Steven Spielbergs rørende og rammende historiedrama i sort/hvid, som med Liam Neeson i hovedrollen som Oskar Schindler bevæger sig i en semi-dokumentarisk stil igennem denne mands bestræbelser på at redde polske jøder under 2. Verdenskrigs holocaust. Filmatiseringen, som havde ulmet i Hollywood i mange årtier, kryber sig ind under huden på dig. Filmen opnåede da også omgående status som klassiker og indhentede syv Oscars og utallige andre priser og er til dags dato et af de mest tan- kevækkende kritikerroste historiske eposser. Se den.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer