Artikel
Ordets anbefalinger til et filmmaraton derhjemme

Måske har du allerede tømt Netflix og HBO for alle serier, der er noget værd, læst de bøger, du havde stående og gjort lejligheden rent fjorten gange. Men internettet er jo heldigvis et bundløst hul af uendelige muligheder, særligt når det gælder underholdning. En række af Ordets skribenter kommer her med deres bud på gode titler til et film-maraton. Der er faktisk til flere dages uafbrudt underholdning, hvis du tager listen fra ende til anden.

 

Apokalypsen kommer!

(Foto: IMDB)
(Foto: IMDB)

Af Sidsel Pedersen Minuva

Er det for tæt på virkelighedens apokalypsepanik at se nogle zombiefilm? Muligvis. Men George A. Romeros zombietrilogi fra 1968 til 1985 er måske lige akkurat absurd nok til at kunne distrahere i stedet for at deprimere.

Night of the Living Dead var tilbage i ’68 intet mindre end en gyserfilmsrevolution. Og selv i dag er det nemt at se hvorfor. Den nærmest opfandt splatterfilmen og rykkede tidens overdrevne gys væk fra landets skove og sumpe og ind i helt almindelige menneskers dagligstuer, hvor zombierne forfulgte dem.

Den formår stadigvæk at skræmme mere effektivt, end lignende film gør den dag i dag, og så lugter den langt væk af samfundskritik som en af de første film, der satte en Afroamerikansk helt i hovedrollen. Hans endelige skæbne holder et spejl op mod 60’ernes samfund, så rollen stadigvæk giver slående genklang.

Men det er nok Dawn of the Dead, der er Romeros mest berømte zombiefilm. Det er den, der foregår i et ærkeamerikansk storcenter, hvor en flok overlevende både, ja, overlever og morer sig mens zombierne shopper. Det er ikke så underligt, at den har opnået kultstatus. Den formår netop at blande gys og bramfri humor i en dejligt syret 70’er cocktail, samtidig med at den gør grin med USA’s forbrugerkultur.

Det er først med Day of the Day, at jeg selv springer af zombietoget. Men det betyder ikke, at den er uinteressant. Her bliver fortællingen mere militaristisk og eksperimenterende end nogensinde før – man udforsker zombiernes menneskelighed og propper hovedpersonerne ned i et klaustrofobisk militærkompleks.

Der er også meget at komme efter i denne omgang, og den er klart værd at inkludere i et maraton, men for mig er de to første, der virkelig tager kegler. Undslip sygdom ved at fordybe dig i en fantasifyldt apokalypse!

 

Madagascar-trilogien

(Foto: Kino.dk)
(Foto: Kino.dk)

Af Anna Hedegaard Kristensen

Hvis man er til ren hygge og eksotisk eskapisme, så kan man nyde 4,5 timer i selskab med dyrene fra Madagascar-trilogien. Tag med løven Alex, zebraen Marty, flodhesten Gloria og giraffen Melman på deres rejse rundt i verden. Først til det titulære øland i Madagascar (2005), hvor de tamme zoo-dyr fra New York skal lære at overleve i ’det vilde’ – og overleve hinandens naturlige instinkter. Dernæst går rejsen til Afrikas åbne savanner i Madagascar 2 (2008), hvor Alex genforenes med sin familie. Marty, Gloria og Melman møder også andre dyr fra deres racer, men det medfører sine egne problemer. Sidst i Madagascar 3 (2012) er vi på europæisk turné, da banden efter (endnu) et flystyrt havner på et cirkustog og prøver kræfter som cirkusdyr.

Madagascar-filmene er let-spiselig underholdning for de fleste, både børn såvel som voksne. Foruden at have en solid kvartet af hovedroller i Alex, Marty, Gloria og Melman møder vi desuden en række fantastiske biroller og mindre roller igennem de tre film. Det gælder både de militære pingviner, den fest-glade lemur kong Julien, hans kvikke men undervurderede rådgiver Maurice og den konge-tilbedende Mort. Og hvem kan glemme macho-flodhesten Moto Moto, der fik alle de kvindelige flodheste omkring ham til at dåne?

Der er ikke noget kompliceret over Madagascar-filmene. De er simple, de er sjove, og du kan se dem alle årets 365 dage. Og hvis du bliver træt, men mangler mere, kan du jo se spin-off filmen Pingvinerne fra Madagascar (2014), hvor de fire pingviner kommer på deres eget eventyr rundt omkring i verden.

Madagascar-filmene er tilgængelige både på Viaplay og HBO Nordic. Pingvinerne fra Madagascar er tilgængelig på Viaplay. Filmene kan desuden lejes på Blockbuster.dk

 

Ocean’s 11-13

(Foto: IMDB)
(Foto: IMDB)

Af Josephine Zabeo-Persson

Hvis der er noget, der kan få tankerne væk fra bombardementet af apokalyptiske nyheder og corona-memes, så er det George Clooney og Brad Pitt. Og så på samme tid? Uhadadadada. Netflix giver dig for tiden mulighed for at binge deres bekendtskab i Steven Soderberghs ikoniske Ocean’s Eleven (2001), Ocean’s Twelve (2004) og Ocean’s Thirteen (2007).

Her er vittige kommentarer, kups og stjerneskuespillere for alle pengene. Hvis Pitt og Clooney ikke er nok, så lad dig friste af Carl Reiner, Elliott Gould, Bernie Mac og Andy Garcia for at nævne et par stykker. Ja, selv Bruce Willis optræder i rollen som Bruce Willis – det er ægte meta.

Er det stor filmkunst? Måske ikke. Men det er drønunderholdende at se kongerne af Hollywood gøre sig som sofistikerede tyveknægte. Fortællingerne snor sig og slår knuder på ægte heist-manér. Hvis det er lidt tid siden, at du sidst har set trilogien, så er der stor chance for, at du har glemt et par af disse twists.

Når du er færdig med at se eller gense Soderberghs Ocean’s-film og endnu ikke er træt af tyverier, velskrevet sniksnak og A-liste-skuespillere, kan du vende øjnene mod den mindre geniale, men stadig skønne, Ocean’s 8 (2018) – også at finde på Netflix. Præmissen er den samme, men det er nu kvinderne, der udgør tyvebanden. Ledet af Sandra Bullock og Cate Blanchett er castet mindst lige så godt som deres mandlige pendant.

Ocean-filmene er fremfor alt god, sund, let og problemfri underholdning – det går aldrig helt galt for Clooney, Bullock og resten af deres hold. Du kan med i ro i sindet tage med på heist og forhåbentlig undertrykke din corona-panik for en stund.

 

Ghibli-aften

(Foto: Studio Ghibli)
(Foto: Studio Ghibli)

Af Gustav Stubbe Arndal 

Indtil for en måned siden skulle man lede efter blu-rays på tilbud, særlige biografvisninger eller knapt så lovlige hjemmesider for at se de mesterværker, Studio Ghibli har produceret siden midten af 80’erne. Men nu er størstedelen af det uovertrufne animationsstudies filmkatalog på Netflix, og du har officielt ingen undskyldning til ikke at se hele molevitten (måske undtagen Tales from Earthsea (2006)).

Hvis du ikke har hørt om dem eller om Hayao Miyazaki, deres stjerneinstruktør og medgrundlægger, så har du nok alligevel mærket deres indflydelse eller hørt om hans film. Min nabo Totoro (1988), Chihiro og heksene (2001) og Det levende slot (2004) er måske at finde i din barndoms dvd-samling.

Jeg er forelsket i Miyazakis film; når jeg genser dem, kommer der et smil på mine læber og et glimt i mit øje, mens jeg bemærker alle de små animationsdetaljer, de billedskønne baggrunde og de musikalske øjeblikke, jeg glemte, sidste gang jeg så dem.

Det bedste ved at holde Ghibli-filmaften er, at de næsten alle sammen er fantastiske og har mere at byde på, hver gang man ser dem, og med al den ekstra tid, du nu har, kan du dykke ned i de mindre kendte værker og opdage (eller genopdage) din favorit. Måske er det den rene eventyrlighed i Laputa (1986), der griber dit hjerte, måske de længselsfulde flyveture i Porco Rosso (1991). Måske du opdager kompleksiteter i Prinsesse Mononoke (1997), du ikke havde set, da du var yngre. Måske endda du vover at se et par film fra Ghiblis mindre anerkendte mesterinstruktør, Isao Takahata – jeg anbefaler varmt det rolige hverdagsdrama Only Yesterday (1990).

Hvis isolationen varer ud i april, kommer den sidste forsyning af Ghibli-værker på Netflix, så du løber ikke tør for dem foreløbig. God fornøjelse.

 

Krummerne

(Foto: TV Guide)
(Foto: TV Guide)

Af Morten Kildebæk

Er man blevet træt af at dyrke dystopiske pandemifilm, må de oprindelige Krummerne-film med ren 90’er-stemning, catchy sange og en spæd Lukas Graham-forsanger på rollelisten være den rette modgift til sortsynet.

Her på redaktionen har der været lidt uenighed om, hvorvidt man bør tage Krummerne 3: Fars gode idé (1994) med, idet det ikke er Laus Høybye, men den mere underspillede Benjamin Rothenborg Vibe, der indtager hovedrollen som Mads Krumborg aka Krumme. Til det vurderer jeg imidlertid, at 3’eren er mindst lige så sjov og hyggelig som forgængerne Krummerne og Krummerne 2: Stakkels Krumme (1992), hvis man kan se ud over sin (meget forståelige) Laus Høybye-fiksering.

De tre familiefilm, baseret på Thøger Birkelands børnebøger, fungerer ud fra den klassiske hjemme-ude-hjemme-model. I den første film flytter Krumme og hans småskøre familie ud af barndomshjemmet og ind i et håndværkertilbud af en villa, og i film nummer tre flytter de simpelthen tilbage i den oprindelige lejlighed.

I alle tre film er de inkompetente tyveknægte og brødre Boris og Ivan (spillet af Peter Schrøder og Jarl Friis-Mikkelsen i topform) ude på løjer – på flugt fra det lige så inkompetente politi og på jagt efter hurtige penge. Med Boris’ faste udråb, ”HOLD SÅ KÆFT, IVAN”, og lillebror Ivans naive tilgang til hvervet som røver sikrer den skurkagtige duo (måske filmhistoriens bedste af slagsen?) altid et smil på læben.

Krummerne, Krummerne 2: Stakkels Krumme og Krummerne 3: Fars gode idé kan streames hos Blockbuster, SF Anytime, Min Bio og iTunes.

 

Pirates of the Caribbean 1-3

(Foto: Netflix)
(Foto: Netflix)

Af Anna Hedegaard Kristensen

Er man til sørøvere og soldater kan man også gi’ sig i kast med Pirates of the Caribbean-trilogien. Filmene leverer en god pakke af action, drama, romantik og eventyr, der måske kan være svær at finde, når man sidder derhjemme. I Den sorte forbandelse (2003) følger vi Will Turner, der slår sig sammen med den fordrukne Jack Sparrow for at redde sit livs kærlighed Elizabeth fra den onde Barbossa. I Død mands kiste (2006) leder de efter den titulære kiste, der vogter den berygtede kaptajn Davy Jones’ hjerte. Will sendes afsted af den engelske lord Cutler Beckett til bytte for at undgå arrest, mens Sparrow har sine egne grunde til at søge efter kisten. Sidst havner vi Ved Verdens Ende (2007), hvor piraterne må slå sig sammen for at bekæmpe lord Beckett og hans engelske tropper.

Set i lyset af, at filmenes univers er baseret på en Disneyland-forlystelse, der åbnede i 1967, kan man måske være skeptisk, hvis man aldrig har set dem før. Men der er både tju-bang, intriger, underholdende dialog og fede kampscener leveret af dygtige skuespillere (og deres stunt-folk). Alt sammen underbygget af de bedste effekter, som Hollywood kan byde på, samt episk musik fra Hans Zimmer. Og hvem kan glemme rollen som kaptajn Jack Sparrow, der om noget har cementeret Johnny Depps karriere for evigt? Eller den episke romance mellem Will Turner og Elizabeth Swann? Eller Bill Nighy som en blæksprutte-mand?

Så hvis du godt kan lide fortabte skatte og tønder fyldt med rom, kan du fra din stue tage med piraterne på eventyr. Når du sidder derhjemme, er der også mindre fare, hvis nogen skulle falde over bord.

Pirates of the Caribbean er tilgængelig på Viaplay. Filmene kan desuden købes på Blockbuster.dk

 

Harry Potter

(Foto: IMDB)
(Foto: IMDB)

Af Siri Kastbjerg Andersen

Hvis dit hjem føles lidt for koldt og tomt, så kan en rejse ind i magiens verden forhåbentlig sætte kulør på din dagligstue. Du har med al sandsynlighed hørt om J. K. Rowlings fortællinger om drengen med lynet i panden, hans rødhårede ven og deres kloge veninde. Bøgerne er fantastiske, og filmene lever faktisk rimeligt godt op til bøgernes standard. I otte hæsblæsende og eventyrlige fantasy-film følger vi Harry, Ron og Hermiones kamp mod mørkets onde kræfter under ledelse af ’He Who Must Not Be Named’.

Udover den umiddelbare fascination af mystikken ved magiens verden er filmene spækket med skæve og elskelige karakterer, smukke naturscenerier og spændende karakterudviklinger. ”De onde” er sjældent ensidigt onde, stærkest eksemplificeret i professor Snape (Alan Rickman), hvis historie udfoldes gennem alle otte film. Hver gang man tror, at man har regnet ham ud, så gør han noget, der beviser det modsatte.

Med lidt god vilje kan der drages metaforiske paralleller mellem troldmændenes krig mod en fælles fjende, og den krig som hele verden lige nu kæmper mod vores fælles fjende. I stedet for besværgelser og eliksir er vores våben at blive siddende hjemme i vores sofa. Her kan Harry Potter 1-8 bidrage med mere end 19 timers underholdning.

Fimene er tilgængelige som leje på Viaplay

Kommentarer