OPERATION AVALANCHE: Brød slået for stort op

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Simone Korfix Lindgreen[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]USAs forfalskning af månelandingen i 1969 er en velkendt konspirationsteori, men den er efterhånden blevet slået til jorden og stemplet som en tilbagevendende vits, som ikke har noget på sig. Denne bold har instruktør Mark Johnson grebet ved at kreere denne mockumentary, som leger med tanken om, hvordan den falske månelanding rent praktisk blev til. Dette er blevet udført med masser af humor og kærlighed til det analoge filmhåndværk.

Mark Johnson selv samt blandt andre Owen Williams (begge spiller karakterer af samme navn) bliver sendt til NASA af CIA under dække som et dokumentarhold. I virkeligheden skal de finde en russisk muldvarp, men operationen bliver hurtigt ændret, da de opdager, at Apollo 11 ikke kan lande på månen. De tager sagen i egen hånd og beslutter sig for at forfalske månelandingen.

Allerede ved ordet ’mockumentary’ er der nogle buzz-ord, som springer frem såsom: Meta-bevidsthed og humor. Operation Avalanche går sin genre i bedene og behersker begge dele til fulde. Filmen er fornøjende, hvis man blot har set et par dokumentarer af ældre dato, og man vil påskønne den skiftende billedkvalitet, den abrupte klipning og det rystende håndholdte kamera. Replikker som: ”Kender du ordet konspirationsteori […] Jeg tror, at vi er med i én” er et charmerende input til mockumentaryen som meta-genre.

Desværre kommer filmen aldrig rigtig op på det niveau, som den ser sig selv på. Den prøver ihærdigt at inddrage en thriller/spion dimension til filmen, og det bliver alt for ambitiøst. Det er meget tydeligt, at Mark Johnson ikke er en trænet skuespiller. Hans reaktion på sin tætteste partners død er eksempelvis direkte elendig. Han kunne ligeså godt have reageret på, at nogen havde spist det sidste stykke toast. Ligeledes tror man ikke et sekund på, at situationen er farlig og alvorlig, da Johnson og en kameramand bliver jagtet af russerne i slutningen af filmen. Skuespillet – eller manglen på samme – spænder ben for de høje ambitioner om et mockumentary/thriller genreeksperiment.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Operation Avalanche[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES: 3-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2016[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Mark Johnson[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Rent filmteknisk står Johnson også overfor et par udfordringer. Det er tydeligt, at han gerne vil finde en 60’er dokumentarstil frem i Operation Avalanche, og filmen bliver på mange måder også en ode til det analoge kameras muligheder. Selvom denne særlige stilistik gør idéen om et uerfarent dokumentarhold troværdig, får filmen et amatørpræg, som man kan have det ambivalent med. Den upræcise klipning – flere gange bliver slutningen af en replik klippet væk – og forvirrende kameraarbejde genererer en blandet oplevelse rent visuelt og teknisk hos publikum. På den anden side kan det være et forfriskende indslag i en ellers CSI-inspireret filmæra, men noget cinematografisk mesterværk er der ikke tale om.

Operation Avalanches styrke ligger snarere i den underspillede intellektuelle meta-bevidste humor, som filmen er mættet af. Det giver et fornøjet smil på læben igennem alle 90 minutter, og de tre stjerner bliver meget store.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer