OSCARS 2018:
Og de nominerede er…

Det lader til, at dette års Academy Awards ikke har noget gennemgående tema. Efter en del backlash og kritik af to sæsoner med #OscarsSoWhite og den nuværende #Metoo-bevægelse, præsenterer Akademiet i år et bredere og mere alsidigt spektrum af nominerede i alle kategorier end hidtil set.

 

Best picture: And the Oscar goes to: The Shape of- oh, there’s been a mistake…

Call Me By Your Name, Darkest Hour, Dunkirk, Get Out, Lady Bird, Phantom Thread, The Post, The Shape of Water og Three Billboards Outside in Ebbing, Missouri.

I førersædet af dette års Bedste Film, sidder Guillermo del Toro’s eventyr The Shape of Water. Den er udråbt til at være den monster elskende skabers bedste film til dato og er tæt pakket med den passion, som ofte er nøglen til den eftertragtede guldstatuette. Det er dog ikke alle, som vil finde den fordømte kærlighed mellem en havmand og en stum rengøringskone lige medrivende. Som den første film siden Braveheart (1995), har The Shape of Water ikke modtaget en SAG Ensemble nomination, hvilket hidtil har været et must for vinderen af Bedste Film.

SAG Ensemble-prisen gik derimod, til den ualmindeligt bandeordsfyldte Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, som til gengæld ikke fik noget nik i dette års Bedste Instruktør-kategori.

Til sidst sniger coming-of-age indien, Lady Bird, sig med i ræset. Med instruktøren Greta Gerwig og et stærkt kvindeligt cast i ryggen, kunne Lady Bird potentielt rive bene væk under de to ovenstående, mere klassiske, Hollywood darlings.

Intet er altså afgjort, før end at kuverten sidst på aftenen den 4. marts åbnes og læses højt.

Dunkirk (med 8 og dermed den næstmest Oscar-nominerede film i år) beskæftiger sig med det Oscar-hyldede emne 2. Verdenskrig. Det samme gør Darkest Hour, men den lider, ligesom Phantom Thread, The Post og Dunkirk, under det tunge åg “at være for traditionel”, set i kontekst til deres mere nicheorienterede konkurrenter.

Tilbage er to friske pust i form af Call Me By Your Name og den humoristiske race-komedie Get Out. De er begge en tiltrængt pause fra de veletablerede instruktør-giganter som Steven Spielberg og Ridley Scott, men er ikke i nærheden af guldmanden.

The Florida Project er dette års “snub”, hvilket kommer bag på mange! Dog kan den utraditionelle instruktør Sean Baker’s emotionelle fortælling, om en enlig mor og hendes kamp for at få hverdagen til at hænge sammen, måske få revanche med Willem Dafoe i Bedste mandlige birolle-kategorien.

Lucas Hedges og Saoirse Ronan i Lady Bird

Best Directing: Det var på tide!

Guillermo del Toro (The Shape of Water), Paul Thomas Anderson (Phantom Thread), Greta Gerwig (Lady Bird), Christopher Nolan (Dunkirk) og Jordan Peele (Get Out)

Akademiet har taget de seneste års kritik til sig om at være for mandsdomineret og ”for hvidt” – #OscarsSoWhite. Meget iøjnefaldende er to instruktører, Greta Gerwig (Lady Bird) og Jordan Peele (Get Out) nomineret for deres debutspillefilm.

Greta Gerwig er den femte kvinde, som er blevet nomineret i denne Oscarkategori. Hele otte år er gået, siden Kathryn Bigelow, der med Hurt Locker vandt statuetten i 2010, var nomineret. Samtidig er Jordan Peele kun den femte farvede instruktør til at blive nomineret. At disse to debutantinstruktører er kommet med i det trange felt om statuetten, har skubbet andre instruktører ud i kulden. Meget overraskende er Oscarveteranen Steven Spielberg (The Post) og Martin McDonagh (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri) ikke blevet nomineret.

Trods Spielberg og McDonaghs udeblivelse ligger feltet alligevel højt for disse målrettede instruktører, der alle har det tilfælles, at de selv har udarbejdet deres films manuskript. Christopher Nolan (Dunkirk) var nok begejstret for endelig at blive nomineret som bedste instruktør. Nogle mener, at det var på tide, han kom ind i varmen efter at være blevet snydt både for The Dark Knight (2008) og Inception (2010).
Paul Thomas Anderson (Phantom Thread) har tidligere været nomineret til denne kategori, men han og Nolan skal nok se langt efter titlen for Best Directing, da oddsene hælder mod Guillermo del Toro (The Shape of Water).

Francisco Reyes og Daniela Vega i A Fantastic Woman

Best foreign language film: Stærke repræsentationer

A Fantastic Woman (Chile), Loveless (Rusland), The Insult (Libanon), Body and Soul (Ungarn) og The Square (Sverige)

Desværre var vores kære lille land ikke i nærheden af at komme med i denne kategori i år. Alligevel kan vi stadig glæde os over, at vores svenske naboer er nomineret med Ruben Östlunds The Square, hvor danske Claes Bang spiller hovedrollen. Feltet er stærkt repræsenteret af fem prisvindende, anmelderroste film og meget overraskende kom Golden Globe vinderfilmen for ”Best Motion Picture – Foreign Language” In the Fade ikke med.

Den store konkurrent til The Square er den chilenske storfavorit A Fantastic Woman, der har sin styrke i Daniela Vegas kraftpræsentation af den transkønnede kvinde Marina. Endnu en mulig vinderkandidat er den russiske Loveless, en meget alvorlig og dramatisk film modsat The Square, der er et lettere satirisk drama. Dette er også The Square’s svaghed, da titlen for den bedste udenlandske film traditionsbaseret oftest går til de tunge, alvorlige dramaer.

Vi krydser for, at Akademiets jurymedlemmer ser bort fra dette og vælger vores svenske naboer til at løbe afsted med Oscarstatuetten i år.

Dee Ress i Mudbound

Best writing (adapted screenplay): En af de absolut mest interessante kategorier

James Ivory (Call Me By Your Name), Virgil Williams & Dee Rees (Mudbound), Aaron Sorkin (Molly’s Game), Scott Neustadter & Michael H. Weber (The Disaster Artist) og James Mangold, Scott Frank & Michael Green (Logan)

I kapløbet om denne pris er posen af de nominerede film blevet godt rystet og endevendt. Tre ud af de fem nominerede film har kun denne ene nominering. Årsagen skyldes, at mange af årets store Oscar kandidater har et originalt screenplay. Den eneste film i denne kategori, der også er nomineret til Best Pictures, er Call Me By Your Name, og derfor ligger oddsene også på, at den trækker denne Oscar-pris i hus.

Det er et stort held at kategorien er så ”svag”, for det har resulteret i, at en superheltefilm (Logan) for første gang er repræsenteret i denne sammenhæng. Det er sjældent, at Akademiet tilgodeser superheltefilm ud over de tekniske priser. Samtidig er det iøjnefaldende, at en Netflix produktion (Mudbound) har sneget sig med for første gang. Dette er både på godt og på ondt, da der er stor diskussion om streamingtjenester, som eksempelvis Netflix, er med til at ødelægge film- og biografindustrien, selvom Mudbound har haft en biografpremiere.

Timothée Chalamet i Call Me by Your Name

Bedste mandlige hovedrolle: Stærke giganter og nye talenter 

Timothée Chalamet (Call Me by Your Name), Daniel Day-Lewis (Phantom Thread), Denzel Washington (Roman J. Israel, Esq.), Daniel Kaluuya (Get Out) og Gary Oldman (Darkest Hour)

Den unge fransk/amerikaner Timothée Chalamet har i sandhed haft et kæmpe gennembrud det seneste år. Han er allerede blevet udmærket som et kæmpe stortalent og en skuespiller med stor likeability, vi vil se en del mere til i fremtiden. Chalamet ville skrive Oscar historie som den yngste prismodtager i kategorien (blot 22 år gammel) for sin præstation i indie-filmen Call Me by Your Name, men vinderchancerne er dog ekstremt smalle.

Til gengæld har Gary Oldman gode odds for at løbe af med sejren. Han er en gammel kending i Hollywood, og det tæller bestemt ikke mod ham, at Akademiet endnu ikke har budt ham ind i den fine kreds af Oscar vindere. ”Det er også på tide”-tendensen har før vist sig meget stærk i kapløbet, og det, må man sige, gør sig gældende for Oldman. Derudover har Darkest Hour høstet en del nomineringer (blandt andet bedste film) og helt ærligt.. Han spiller selveste Winston Churchill!

Det er første gang siden 2005 (med Jamie Foxx og Don Cheadle), at mere end blot én sort skuespiller har fået nomineringer i Bedste hovedrolle-kategorien. Det må siges at være en stor sejr for minoriteterne efter hele #OscarsSoWhite fadæsen i 2015 og 2016.

Den ene, Daniel Kaluuya, har såvel som Chalamat også gjort sit store gennembrud i 2017. Det er ellers sjældent, at Akademiet giver nomineringer til hele to up-and-coming skuespillere, men det udviser en stor interesse for at fremhæve friske talenter fra de nyere generationer i Hollywood.

James Franco har været spået en Oscar nominering i diverse medier for sin sjove og spot-on skildring af verdens dårligste skuespiller i The Disaster Artist, men er højst sandsynligt blevet overhalet indenom af Denzel Washington, som siden 90’erne har været en af filmbranchens yndlings leading men. Både dette, samt anklagerne om seksuelle overgreb og #MeToo kampagnens dominerende nærvær i hele award season, har nok skubbet Franco ud af varmen.

Frances McDormand i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Bedste kvindelige hovedrolle: McDormand vs. Hawkins?

Sally Hawkins (The Shape of Water), Frances McDormand (Three Billboards outside Ebbing, Missouri), Margot Robbie (I, Tonya), Saoirse Ronan (Lady Bird) og Meryl Streep (The Post)

2018 blev så året, hvor Hollywoodgiganten Meryl Streep modtog sin 21. nominering (jeg gentager: 21!) af Akademiet. Det er efterhånden ingen overraskelse for nogen, at hvis der bare vokser en smule Oscarbuzz omkring Meryl, vil det højst sandsynligt resultere i en nominering. Men det munder nok ikke ud i en fjerde statuette (i denne omgang), til at pryde kaminhylden hjemme hos Streep.

Derimod skal der gå meget galt, hvis ikke Frances McDormand holder vindertalen til årets prisuddeling. Det ville blive hendes anden Oscar siden Fargo (1996), hvor hun hev sejren hjem i samme kategori, og mange kritikere har rost præstationen i Three Billboards som hendes bedste til dato. Mon ikke hun inviterer sine kvindelige mednominerede med i baren til en ny omgang tequila, ligesom hun gjorde til Golden Globes!

McDormands sejr ville kun se sig truet, hvis Sally Hawkins vinder ved BAFTA uddelingen den 18. februar, men chancerne er meget snævre. Spændingen omkring Three Billboards vs. The Shape of Water gør sig mere gældende i Bedste Film-kategorien, for McDormand er stort set en sikker vinder som bedste kvindelige hovedrolle.

Forudsigelserne har (modsat den mandlige modpart), været meget solide og udramatiske, da de fem kvindelige nominerede alle har kunne set sig meget sikre.
Jessica Chastain har dog modtaget en del ros for sin skildring i Molly’s Game af hovedkarakteren Molly Bloom, men det har ikke været nok til at true I, Tonya aktuelle Margot Robbies position, som siden sin rolle i The Wolf of Wall Street (2013) har været en ægte Hollywood darling.
Derudover har I, Tonya været en langt stærkere film end Molly’s Game under hele award season, hvilket ofte spiller en vigtig rolle, når skuespilsnomineringerne skal uddeles.

Willem Dafoe i The Florida Project

Bedste mandlig birolle: Fem storspillere

Willem Dafoe (The Florida Project), Woody Harrelson (Three Billboards outside Ebbing, Missouri), Richard Jenkins (The Shape of Water), Christopher Plummer (All the Money in the World), og Sam Rockwell (Three Billboards outside Ebbing, Missouri)

Det er værd at bemærke, at der er hårdt konkurrence på alle fronter i den mandlige birollekategori, da alle fem skuespillere er solide og respekterede navne i Hollywood. Alligevel er blot én af de nominerede en Oscar vinder – nemlig Christopher Plummer. Her kommer ”Det er også på tide”-tendensen altså ind igen og styrker vinderchancerne for både Rockwell, Jenkins, Harrelson og Dafoe, da Akademiet sikkert ønsker at invitere alle fire ind i den varme Oscar-klub.

Der var dog spænding om, hvorvidt Christopher Plummer overhoved ville modtage en nominering for sin rolle i Ridley Scotts All the Money in the World. Selve filmen har haft en del modgang og kontrovers omkring sig, som følge af Kevin Spaceys fall from grace og Michelle Williams mildest talt pinlige underbetaling. Men han blev fuldkommen forbigået af Screen Actors Guild, hvilket ikke tegner godt for eventuelle vinderchancer.

Bedre står det til i det andet hjørne for Three Billboards, som har to mandelige biroller repræsenteret og dermed store odds for at hive en sejr hjem i denne kategori.

I rollen som den småracistiske og småalkoholiske politibetjent, Dixon, har Sam Rockwell modtaget sin første Oscar nominering i karrieren efter en award season, hvor statuetterne bogstavelig talt har regnet ned over ham.

The Shape of Water viser også musklerne i birollekategorierne, med Richard Jenkins som den mandlige kandidat. Jenkins og Woody Harrelson har begge modtaget deres tredje Oscar nominering i år, men spørgsmålet er, om én af dem endelig vil kunne kalde sig vinder.

Hvem er så blevet forbigået? Armie Hammer har en stor birolle i Call Me by Your Name, som den ene halvdel af en italiensk sommerromance sammen med den nominerede Timothée Chalamet. Filmen har fået en masse positiv opmærksomhed og er med i Oscarræset som Bedste Film, men Hammer må se sig tilsidesat til fordel for de fem mere velkendte og etablerede skuespillere.

Margot Robbie i I, Tonya

Bedste kvindelige birolle: Guld til Janney

Mary J. Blige (Mudbound), Alison Janney (I, Tonya), Lesley Manville (Phantom Thread), Laurie Metcalf (Lady Bird) og Octavia Spencer (The Shape of Water)

Efter offentliggørelsen af årets nomineringer kom diverse Twitter brugere, som sædvanlig, på banen med hashtagget #OscarSnubs, og den thailandskfødte skuespillerinde Hong Chaus fravær i birollekategorien fik stor cirkulation. Alexander Paynes Downsizing har ikke modtaget meget kærlighed fra Akademiet (rettere sagt; ingen), men et af filmens lyspunkter var helt klart Chaus’ præstation med sin fine kombination af humor og varme. Hun var nok det bedste kort, Downsizing havde på hånden for at modtage en smule Oscarbuzz, men de manglende stemmer er højst sandsynligt gået til Lesley Manville.

Phantom Thread har også stået usikkert på benene i Oscar-sammenhæng. Filmen har generelt ikke udmærket sig synderligt under award season (hvis man ser bort fra Daniel Day-Lewis’ stensikre plads blandt bedste hovedrolle), men endte med hele 6 nomineringer! En af dem er altså gået til Lesley Manville, selvom hun hverken har udmærket sig hos Screen Actors Guild eller Golden Globes.

Kategorien for de bedste kvindelige hovedroller har også stærk repræsentation blandt minoriteterne med Octavia Spencer og selveste hiphopdronningen Mary J. Blige (ja, hun er åbenbart også skuespiller).

Årets nomineringer i skuespilskategorierne slår også et slag for modne kvinder. Ud af de ti repræsenterede skuespillerinder er blot to under 40 år (Margot Robbie og Saoirse Ronan), hvilket er rimelig bemærkelsesværdigt. Oscarakademiet (sammen med resten af Hollywood og filmindustrien) er altid blev kritiseret for at favorisere unge og rynkefrie kvinder, men det kan de vist ikke klandres for i år.

De største vinderchancer ligger hos førstegangs nominerede Alison Janney, som siden rollen i The West Wing (1999-2006) har været en anerkendt skuespillerinde i film- og tv-branchen. Hun har gjort rent bord hos Golden Globes, Screen Actors Guild samt et hav af uafhængige filmforeninger, og mon ikke hun også hiver sejren hjem ved BAFTA uddelingen. En Oscarstatuette er næsten uundgåelig (rent statistisk).

Fionn Whitehead i Dunkirk

Bedste filmredigering: Den vigtige kategori

Paul Machliss & Jonathan Amos (Baby Driver), Lee Smith (Dunkirk), Tatiana S. Riegel  (I, Tonya), Sidney Wolinsky (The Shape of Water) og Jon Gregory (Three Billboards outside Ebbing Missouri)

Man skulle umiddelbart ikke tro, at en af de tekniske kategorier har den store betydning for udfaldet i Oscaruddelingens hovedkategori. Men det har den. Blot med enkelte undtagelser har nærmest alle Bedste Film vindere gennem tiden været nomineret og (oftest) vundet for Bedste Filmredigering. Vi kan dermed sige meget om de ni hovedfilms vinderodds ud fra denne kategori.

Igen bliver linjerne mellem Guillermo del Toros genremix The Shape of Water og Martin McDonaghs satiriske Three Billboards trukket op. De er begge klare storfavoritter til at hive det vigtige guld hjem til marts og har stærke kvindelige figurer i front. Meget i takt med tiden i form af Time’s Up bevægelsen og filmbranchens ønske om at fremhæve de kvindelige historier på det store lærred.

Lee Smith har ført arbejdet ved redigeringen af det imponerende krigsdrama Dunkirk og besidder en klar fordel i form af erfaring. Han holder to tidligere nomineringer i samme kategori og har et hav af gode film på CV’et, lige fra Interstelllar (2014) til Batman Begins (2005). Måske er det på tide med en velfortjent Oscarstatuette til at matche den imponerende karriere?

Men, hvis vi følger statistikken og kigger over mod storfavoritterne, ser vi Sidney Wolinsky (The Shape of Water) og Jon Gregory (Three Billboards). Begge har mindst lige så meget erfaring som Lee Smith, men deres repertoire imponerer ikke på samme niveau med vilde blockbuster baskere og et par tidligere Oscarnomineringer i bagagen. Det har dog ikke hindret Akademiet i at hylde the underdogs ved tidligere uddelinger…

 

 

Kommentarer