NATTENS DÆMONER 2: Gode gys og grumme gespenster

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Bjarke Johansen[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Ed og Lorraine Warren (baseret på et ægte par paranormale eksperter) fra den første Nattens Dæmoner  prøver at trække sig tilbage fra aktivt at jage spøgelser og ånder ud af folks hjem, efter Lorraine ser et særligt forstyrrende syn. Men deres pension varer ikke længe, for en enlig mor i London og hendes fire børn bliver hjemsøgt af spøgelset af en ældre mand, der lader til at tale gennem den elleve-årige datter og gør alt i sin magt for at få familien til at forlade ‘hans’ hus. Men spøgelset er stærkt, meget stærkt, og Ed og Lorraine begynder at få mistanke om, at der er noget endnu større på spil.

Den første Nattens Dæmoner fra 2013, skrevet og instrueret af James Wan, blev udgivet uden megen reklame og med begrænset håb for, at en original,  hårdkogt gyser skulle have nogen mærkbar biografsucces. Men spøgelses- og besættelsesfilmen blev til et kæmpe publikumshit og ledte endda til et spin-off iform af den noget skuffende Annabelle. Nu er Wan tilbage med toeren, og han har tilsyneladende gjort det til sin mission at toppe sig selv på alle planer.

Nattens Dæmoner 2 er en intens og skamfuld gyserfilm, når de er aller bedst. Ganske som i de fleste af Wans overnaturlige film fejes enhver tvivl om åndernes ægthed væk, så snart det er muligt, og alle, der kunne finde på at prædike om, hvordan gysere kun kan være gode, hvis de underspiller skrækdelen, bedes holde kæft og forlade salen aldeles omgående.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Nattens Dæmoner 2[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:

5-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2016[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

James Wan[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]I stil med tidligere gyserfilm som eksempelvis Tobe Hoopers fantastiske Poltergeist  (1980) skrues der nemlig helt op for blusset, så snart alle karakterer er introduceret, og resten af filmen er fyldt til bristepunktet med både åndeløs spænding og hylende skræk. Ånderne er klar til at gå til angreb fra alle sider på ethvert øjeblik med ethvert beskidt trick, de kan finde på, og det er en ren fryd for en hungrig skrækelsker at sidde i biografmørket og vente på det næste vanvittige indfald.

På trods af filmens meget bombastiske og visuelt voldsomme fremtræden, der uden tvivl tager sig mere end nogle få friheder for skrækkens skyld, hersker der dog en hvis autenticitet. Modsat så mange andre film, der erklærer sig inspireret af virkelige hændelser, bruger Nattens Dæmoner 2 nemlig en del tid på at virkeliggøre sagen, den låner fra. Spøgerierne, der har inspireret filmen, populært kaldet Enifled-spøgerierne, er blandt de mest dokumenterede sager, der findes, og en række billeder af både skuespillere og de mennesker, de skal forestille, viser en stor respekt for alle involverede i den ægte sag.

Skuespillerne Patrick Wilson og Vera Farmigas præstationer som de berømte dæmonuddrivere er lige så fornøjelige som sidst, og Frances O’Connor som den skræmte mor Janet Hodgson, der bliver plaget af ånderne sammen med sine fire lige så velspillende børn, kommer hurtigt til at stå publikum nær.

Skal man være pernitten, kan man godt argumentere for, at historien ikke er helt lige så fokuseret i denne omgang som i den første. Ligeledes kan de mange forskellige plot tråde, de fremfusende religiøse temaer, det konstante voldsomme spøgeri og nogle enkelte scener, hvori der bliver smurt lige lovligt tykt på dramatikken, muligvis også gøre publikum mætte, før de har spist op. Men i moderne tid er Nattens Dæmoner 2 noget af det tætteste, man kan komme på godt gys i sin reneste form.

James Wan har, siden Saw udkom i 2004, sat sig godt fast som en af den moderne tids gysermestre med film som for eksempel Insidious og Nattens Dæmoner, og hvis Nattens Dæmoner 2  er nogen indikation, så er det ikke en titel han kommer til at ryste af sig lige foreløbig. En franchise om det vidunderlige spøgelsesjæger-par Ed og Lorraine; Warren hilses mere end velkommen – men det er i den grad svært at se, hvordan de dog skal kunne toppe sig selv efter denne omgang![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer