YOUR NAME: Magisk og medrivende fortælling

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Simone Korfix Lindgreen[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]

Instruktør Makoto Shinkai er blevet spået til at efterfølge anime-legenden Hayao Miyazaki, og det er vist ikke helt ved siden af. Shinkais seneste anime Your Name har væltet Miyazakis Chihiro og heksene (2001) af pinden og indtaget førstepladsen over bedst sælgende japanske film i hjemlandet. Men befinder filmen sig i samme liga som de store anime-mesterværker?

I sin grundform er Your Name egentlig bare en boy meets girl historie, men Shinkai har formået at undgå gængse genrekonventioner og skabt et underfundigt og anderledes meet cute. Historien følger teenagepigen Mitsuha, som lever et traditionelt liv i en lille japansk landsby, samt teenagedrengen Taki, som bor i Tokyo. En dag bliver deres kroppe pludselig ombyttet, og herfra skal de leve hinandens liv hver anden dag og deres eget liv resten af dagene. Dette kræver selvfølgelig en hel del koordinering og samarbejde for at få begge liv til at fungere.

Selvom plottet måske kan få et par stykker til at løfte øjenbrynene i skepsis, er der ingen Freaky Friday-plathed over historien. Tværtimod bliver man emotionelt engageret i både Mitsuha og Taki og lader sig rive med af deres smukke fortælling. Filmens billedside er ligeledes fuldstændig underskøn og magisk, da Shinkai virkelig forstår at komponere og animere billeder, som man får lyst til at hænge op på væggen derhjemme. Det er en helhedsoplevelse at sidde i biografen og bare lade sig forføre af denne vidunderligt smukke film. Desuden har filmen noget på hjerte og en skæv, men utrolig smuk og eventyrlig forståelse af verdens og tidens sammenhæng, som man får lyst til at tænke videre over, når man går ud af biografen.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Your Name[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:5-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2016[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Makoto Shinkai[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Japan[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Desværre er filmens eneste svaghed, at der ikke er skabt meget rum til, at publikum kan tænke undervejs og selv skabe mening i billederne. Den taber derfor lidt af sin mystiske charme hen imod midten af filmen ved at sikre sig, at hele publikum forstår, hvad der foregår. Når man formidler et anderledes verdensbillede, er det selvfølgelig vigtigt at være redundant, men det er alligevel en tand for overgjort og udpenslet. Filmen har ellers rigeligt med symbolik og et fint billedsprog, men den ville have tonet sig stærkere frem i erindringen, hvis man havde fået lov til at tænke noget mere selv.

Filmen går desuden hen og bliver lidt for sukkersød til tider, men det er jo i sidste ende en personlig præference. Al den globale opmærksomhed, Shinkai har fået efter Your Name, er under alle omstændigheder dybt fortjent, og der kan ikke herske tvivl om, at han ånder Miyazaki i nakkenOm Your Name er bedre end nogle af anime-mesterens største værker såsom Chihiro og heksene og Min nabo Totoro (1988) kan uden tvivl diskuteres, men det er absolut en vidunderlig oplevelse at se Shinkais seneste skud på stammen.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer