[vc_row][vc_column][vc_column_text]
Af Patricia Smollerup
[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]En lille lyshåret pige ligger i sin seng og er bange for at falde i søvn. Når hun vågner om morgenen, kan hun nemlig ikke fornemme, om hun er et menneske eller et dyr.
Klip til den excentriske videnskabsmand Holger Bech Nielsen, som passioneret præsenterer teorien om, at mennesket hele tiden skifter verden, hver gang noget bliver målt.
Således åbner Phie Ambos seneste dokumentar …når du kigger væk, og filmens tone er straks sat. Drevet af nysgerrighed ønsker Phie Ambo at studere den menneskelige eksistens og bevidsthed.
Hendes film er et interessant eksperiment, hvor hun i sin undersøgelse af bevidstheden ønsker, at kaste den traditionelle fortællemetode over bord.
På baggrund af etableret videnskab beslutter Ambo at lave en film efter tilfældighedsprincippet. Den må ikke være styret af eksisterende regler og opfattelser for filmkomposition.
Hun tegner filmens opbygning som atomer og molekyler og opstiller en række kriterier. Rejsen må ikke planlægges på forhånd, og alle, der medvirker, skal enten selv opsøge hende eller komme via hinanden.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner el_class=”facts” width=”1/4″][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
…når du kigger væk[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2017[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:
Phie Ambo[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Danmark[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Det er en sjov tilgang, som har til formål at finde uforudsete mønstre og forbindelser. Idéen om, at vi er med Phie Ambo på opdagelsesrejse i ukendt landskab, er til tider aldeles vellykket og byder på nogle interessante og skæve personligheder, som kommer med deres input til forestillingen om bevidstheden.
Ofte underbygget af et Interstellar-inspireret score præsenteres vi for en række forskellige virkelighedsforståelser og tilgange til observationen af bevidstheden. Der bliver fremlagt teorier og spørgsmål, som er fascinerende, men samtidig hovedpinefremkaldende for seeren.
Filmen kræver noget af dens publikum, og det gælder om at holde tungen lige i munden, når du skal forholde dig til tanker om reinkarnation samt komplicerede fysikspørgsmål om, hvorvidt sindet ligesom elektroner kan være flere steder på én gang.
Fortællingen indfanger nogle interessant problematikker blandt andet tendensen til at forkaste alt uforklarligt, og den er med til at ryste ved ens grundsikkerhed om, hvordan verden er skruet sammen.
På trods af dette har filmen dog en række problemer. Udforskning af bevidstheden er ikke et særligt visuelt emne, og strukturen med de mange interviews giver en fornemmelse af manglende fremdrift, hvor man blot bevæger sig fra et interview til et andet. Filmen bliver derfor i længden en smule ensformig. Dertil kommer også, at ikke alle tilgange og interviewpersoner er lige fængslende, hvorfor filmen til tider bliver teoritung og langhåret.
Når du kigger væk er derfor et værk, som udforsker et interessant emne og præsenterer nogle tankevækkende perspektiver på tilværelsen, men desværre bliver den for teoritung og ensformig, hvilket er en skam.
‘…når du kigger væk’ har visning på en række udvalgte universiteter i Danmark d. 27. september. Begivenheden kan findes på Facebook her![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Kommentarer