Ordet på MIX Copenhagen:
På tværs af køn, seksualitet og nationalitet

Endnu engang står MIX-festivalen for døren, og her i sit 32. år byder LGBTQ-festivalen på alt til stop-motion tegnefilm til store Hollywood-fortællinger samt et udvalg af paneldebatter. Fra den 27. oktober til den 5. november ruller MIX over de københavnske biograflærreder, og det er et stærkt internationalt islæt, der præger programmet.

Årets tema er inspireret af glitches, altså, som de selv beskriver det: ’en brist i et struktureret system, som bliver set som en fejl: et brud med det normative’. Og det er netop denne normalitets-udfordring, MIX lægger for dagen med film og diskussioner, der stiller skarpt på nogle perspektiver, som ofte ikke får plads til at udtrykke sig.

Filmene byder da også på en bred vifte af temaer: fra fobier og frygten for at være sig selv til de første sommerfugle i maven, når man begynder at udforske sig selv og kærligheden. Der er tale om de helt store samfundsmæssige realiteter, som i dokumentarerne More Than T og Mr. Gay Syria, til den individuelle udforskelse, som man ser i ungdomsfilmen Seventeen og den omtalte Call Me By Your Name.

Events: Hvem er vi – og hvordan

MIX slår dørene op kl. 19.30 i Empire Bio, hvor der først vises filmen A Fantastic Woman, der følges af musik og drinks. Ellers kommer alle eventsene til at tage plads i MIX Loungen, der igen i år indrettes i Asta Bar i Cinematekets kælder. Den første på programmet er Sophie Labelle, der er en canadisk tegneseriekunstner, som nogle måske kender fra hendes online serie Assigned Male, der følger en ung transkønnet pige ved navn Stephie.

Onsdag d. 1. november går panelet Internaliserede forbier i LGBTQ miljøet på scenen, hvor der med afsæt i dokumentaren Dream Boat diskuteres, hvordan indre diskrimination påvirker miljøet. Den 4. november er det så tid til panelet Graviditet og familie uden køn, der opsættes i forbindelse med dokumentaren A Womb of Their Own, hvor opfattelsen af forældreskab og graviditet vil blive udfordret. Under festivalen er der også en udstilling ved den danske kunstner Goodyn Green, der i sin film- og fotoudstilling sætter fokus på queerkvinders begær og kroppe via en feministisk, sexpositiv vinkel.

Til sidst runder festivalen af den 4. november i Empire Bio igen, hvor vinderne af årets Lili-pris (opkaldt efter den danske transkønnede maler Lili Elbe) bliver kåret. Derefter følger årets lukkefilm, der bliver Blind Sex, Pool og First Love, hvorefter der er fest og musik, til man ikke kan mere.

Naturligvis kommer en række internationale instruktører og fagfolk også til at gæste festivalen og deltager i Q&As, bl.a. musikerne for Torrey Pines og instruktørerne for de tre lukkefilm.

Film: Revolution og hjertebank på alle sprog

Der er i år 49 spillefilm, dokumentarer og kortfilm på programmet spredt over ni dage (der er ingen filmvisninger mandag d. 30. oktober).  Overordnet har festivalen inddelt dem i fire temaer: Exhale, Exhilirate, Expand og Explore. Exhale byder på ubekymrede og virkelighedsflygtige eventyr; Explore omhandler udforskninger af nye og ekstraordinære måder at leve på; Expand sætter fokus på det store fællesskab; og Exhilerate handler om de øjeblikke, der giver os gåsehud og sus i maven.

Som sagt udgives Lilli-prisen igen i år for bedste spillefilm, dokumentar og kortfilm. Der er fire nominerede i hver kategori: for spillefilm er det Torrey Pines, Seventeen, Play The Devil og A Date for Mad Mary; for dokumentarer er det Dream Boat, Jewel’s Catch One, More Than T og Small Talk, mens de nominerede kortfilm er The Comet, Bobbyanna, The 36 Year-Old Virgin og Our Skin.

Vinderne for spillefilm og dokumentar bliver vist igen den 7. november i Cinemateket, hvis man ikke når det i første omgang.

Også CPH PIX er med inde over med egne anbefalinger. Her foreslår de coming-of-age romancen Call Me By Your Name, familiefortællingen Rara og The Constitution, der alle tre er medrivende dramaer i hver deres verdener – men hvis man vil ind og se dem, skal man være hurtig; billetterne er på flere af filmene næsten blevet revet væk.

Men bare rolig – der er masser af filmguf at gå efter under dette års MIX festival. Der er noget for alle aldre, øjenhøjder og ønsker, og så lidt til, når forskeligheden fejres både i det personlige som det samfundsmæssige, i virkeligheden og i fiktionen.

 Fælles for dem alle er, at de kommer fra vidt forskellige steder i verden. Der er film fra Sydkorea, Indien, Island, Trinidad, Argentina… alle anderledes i tilgange og genrer, men bundet sammen gennem deres mod og villighed til at udfordre normalen.

Kommentarer