MIDNIGHT SPECIAL: Eminent cast fuldender stjerneinstruktørs sci-fi drøm

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Jakob Freudendal[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Amerikansk independent films mest interessante instruktør, Jeff Nichols, kaster sig med Midnight Special over den uudtømmelige sci-fi genre, som det efterhånden er blevet kutyme for enhver instruktør med respekt for sig selv. Filmen er dog ingenlunde et regulært sci-fi epos, men en intim fortælling, der til fulde skildrer Nichols’ flair for personinstruktion.

Den otte-årige dreng, Alton (Jaeden Lieberher), kommer i alles søgelys, da hans far, Roy (Michael Shannon), bortfører ham fra hans adoptivfar, der leder en mystisk kult på en ranch i Texas med den unge dreng som centrum. Godt hjulpet på vej af politibetjenten og barndomsvennen, Lucas (Joel Edgerton), må den beskedne gruppe tage alle midler i brug for at beskytte den lille dreng, der ikke blot er eftersøgt af kulten, men også af den amerikanske efterretningstjeneste.

Mystikken er altomsluttende fra filmens første sekund, hvor man som tilskuer hverken kan finde hoved eller hale i de mange fraktioner, der alle synes at være lidt for interesserede i den tilsyneladende almindelige dreng. Han sover godt nok om dagen og bærer et sæt improviserede beskyttelses-dykkerbriller, når han endelig får lov at bevæge sig ud om aftenen, men ud over det, ligner han et helt normalt menneske.

I Nichols’ kyndige hænder kommer forklaringerne på de mange spørgsmål gradvist, mens man langsomt får lov at dykke ind i filmens univers. Helt i stil med hans tidligere film Take Shelter (2010) og Mud (2011), formår Midnight Special at holde jordforbindelsen på trods af, at filmen på papiret snildt kunne have været en storladen sci-fi-fortælling om alternative virkeligheder.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Midnight Special[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:5-stars[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Jeff Nichols[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2016[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Dette er netop filmens styrke, da det nemlig giver tilstrækkelig plads til, at det eminente cast, der desuden tæller en fortrinlig Adam Driver og en hæderlig Kirsten Dunst, for alvor kan komme til sin ret. Særligt instruktørens hofskuespiller, Michael Shannon, brillerer som den splittede far, der vil til bunds i sin søns overnaturlige kræfter. Om end latterligt underkendt cementerer Shannon for alvor, at han er en af sin generations dygtigste skuespiller, der med subtilt spil kan besjæle ethvert publikum med selv den mindste replik.

Selvom spilletiden lyder på godt og vel to timer, sidder man ved filmens ende stadig tilbage med et ønske om mere – for hvad er det egentlig, man har set? Det er nærmest blevet Nichols’ varemærke ikke at komme med alt for tydelige slutninger, og Midnight Special er ingen undtagelse. Filmen præsenterer ingen klare svar, men derimod en stramt fortalt fortælling, der skildrer få dage i en ekstraordinær persons liv.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer