Artikel
Mere mord, kaos og galskab: Fem true crime-serier fra Netflix

Af Anna Hedegaard Kristensen 

Sidste uge udkom Ordets anmeldelse af den meget omtalte dokumentar-serie Tiger King – mord, kaos og galskab. Er du til true crime og har på mystisk vis misset historien om Joe Exotic og resten af Amerikas skøre kattemennesker, kan du læse, hvorfor den er værd at se her.

Hungrer du efter mere true crime, har Netflix efterhånden erhvervet sig et solidt repertoire af historier, der kan både chokere, forarge, forundre og frustrere. Her er fem af dem:

Making a Murderer (foto: Netflix)

Making a Murderer

Making a Murderer udkom i 2015 og blev en af årets mest omtalte serier. Er du ny i true crime-feltet, er denne veludførte dokumentarserie det perfekte sted at starte.

I 1985 bliver amerikanske Steven Avery dømt for voldtægt og forsøg på mord. Han løslades i 2003, da man finder ud af, at han er uskyldig og har tilbragt 18 år i fængsel for noget, han ikke har gjort. To år efter hans løsladelse beskyldes han og hans nevø, Brendan Dassey, for mordet på fotografen Teresa Halbach – en forbrydelse, Avery siger, de ikke har begået.

Om man tror på Steven Avery eller ej, kan man ikke lade være med at sluge episoderne. Den første sæson handler om Averys liv frem til hans arrest i 2005, samt den efterfølgende retssag, og hver enkel episode efterlader én med trangen til øjeblikkeligt at klikke videre til den næste. Serien vil gerne handle om en mand, der uskyldigt bliver trukket under bussen af det korrupte system – og det slipper den også godt afsted med.

Don’t F**k with Cats (foto: heavenofhorror)

Don’t F**k With Cats

En gruppe af mennesker finder sammen på Facebook, efter en grusom video af en mand, der torturerer og dræber killinger, begynder at cirkulere på internettet. Deres mål: finde ud af, hvem manden er, så han kan stå til ansvar for sine handlinger. Hvad der følger? Real life Catch Me If You Can: cat-killer edition.

Don’t F**ck With Cats er en utrolig historie om en gruppe utrolige mennesker, der gennem alt fra billeder af støvsugere til sociale medier til Google Maps trådte til for at fange en sadistisk og narcissistisk forbryder. På trods af at serien kun består af tre episoder, som er proppet med intriger og eskaleringer af fortællingen, lider den desværre af manglende fokus. Når det så er sagt, er den værd at se for enhver true crime-interesseret.

Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez (foto: Netflix)

Killer Inside: The Mind of Aaron Hernandez

Denne tre episoders dokumentarserie omhandler den amerikanske fodboldspiller, Aaron Hernandez. Hernandez var et ungt talent med kontrakt hos den velkendte fodboldklub New England Patriots. Men hans håbefulde fremtid ændrede sig, da han i 2013 bliver beskyldt for at have dræbt sin kommende svigerindes kæreste. Spørgsmålet er bare hvorfor, han gjorde det.

4 år efter hans arrest begår Aaron Hernandez selvmord i sin fængselscelle i en alder af 27 år. Efterfølgende viser obduktionsrapporten, at Hernandez’ hjerne havde lidt store skader som følge af CTE; en sygdom, der har fået voksende opmærksomhed blandt amerikanske fodboldspillere.

Killer Inside fremlægger de faktorer, der formede Hernandez’ liv, og som måske gjorde ham til den morder, han endte med at blive. Men måske mere interessant bliver der lagt op til diskussion af, hvor voldsomt hjerneskader kan påvirke et menneske – nok til at begå mord?

The Devil Next Door: (foto: IMDb)

The Devil Next Door

John Demjanjuk var en ukrainsk-amerikansk pensioneret fabriksarbejder, som boede i Cleveland og havde gjort det, siden han flyttede dertil i 50erne. Altså lige indtil han beskyldes for at være ”Ivan the Terrible”: en brutal fængselsvagt, der myrdede tusindvis af tilfangetagende i udryddelseslejre under Holocausten. The Devil Next Door følger retssagerne mod Demjanjuk frem til hans død i 2012.

Serien blander gamle videoer af både retssagerne såvel som beretninger fra overlevere af Holocaust med nye interviews af Demjanjuks familie og advokater. Fortællingen er ikke spændende på samme måde, som mange andre true crime-serier forsøger sig at være. Men den rammer hårdt. Det er svært at kigge væk eller holde sig for ørerne, når man ser billeder fra de udryddelseslejre, Demjanjuk angiveligt skulle have været vagt på, eller når man hører beretninger om, hvad han angiveligt har gjort.

Hvis du leder efter intensiv tjubang-true crime, er det ikke The Devil Next Door, du skal se. Men det er en kraftfuld fortælling om en højprofileret retssag omkring forbrydelser mod menneskeheden og de forfærdelige forbrydelser, Holocaust-ofrene blev udsat for – og klart en af Netflix’ mest hårdtslående true crime-serier.

Døden på trappen. (foto: TIME)

Døden på trappen

Døden på trappen omhandler retssagen mod forfatteren Michael Peterson, der beskyldes for at have myrdet sin kone Kathleen i deres hjem i december 2001. Serien følger retssagen fra Petersons og hans advokaters perspektiv, men et par episoder inde dukker nye informationer op, der sætter store spørgsmålstegn ved Petersons uskyld.

På trods af at retssagen udspilles fra Petersons perspektiv, er det ikke, fordi serien tager hans side eller tydeligt fremlægger hans historie som den sande. Der observeres, og der lyttes, men der argumenteres hverken for eller imod. Til tider kan man savne seriens holdning til det, den fortæller, men det ændrer ikke på dens kvalitet. Serien er stadig fuld af skandale og cliffhangers, der giver dig lyst til at følge med til slut.

Som sagt er disse ikke de eneste true crime-serier, du kan finde på Netflix. True crime-genren spænder vidt, og om du foretrækker fortællinger om mord, misbrug eller andre forbrydelser, er der sikkert noget, der kan fange din interesse og holde dig inden døre. I hvert fald i de næste par dage.

Kommentarer