For meget action og for lidt cowabunga

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Daniel Hartvig Nielsen[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]En reboot af Teenage Muntant Ninja Turtles som live-action film anno 2014 var næsten uundgåelig set i lyset af de seneste års populære superheltefilm og franchisens egen succesfulde animationsserie fra 2012. Filmen leverer da også action og har enkelte komiske scener i ægte Turtles-ånd, men den formår ikke at nå samme højder som andre film i genren.

Kriminaliteten og frygten spreder sig i New York, hvor en gruppe kaldet Fodklanen hærger – men hjælpen er nær! I byens kloakker bor nemlig de fire skildpaddemutanter Leonardo, Raphael, Donatello og Michelangelo, som i ly af mørket stopper forbryderne. Den unge tv-reporter April O’Neil (Megan Fox) opdager i sin søgen efter en god historie de fire padder – og sammen allierer de sig om at stoppe Fodklanens forbryderkonge Shredder.

Allerede før filmens premiere har instruktør Jonathan Liebesman og resten af holdet bag modtaget kritik fra hardcore Turtles-fans, fordi man ville ændre forhistorien, og det er måske årsagen til, at man ikke har turdet tilføje så meget nyt til selve seriens univers – udover hårdtpumpet action. For Teenage Muntant Ninja Turtles anno 2014 har mange små referencer til både den oprindelige tegneserie og tidligere film og tegnefilm, som fx at Turtles-bilens horn spiller melodien til temasangen fra 1987. Men den formår aldrig at give universet eller karaktererne nyt liv – andet end en måske hottere April O’Neil (spillet af en Megan Fox med en konstant perfekt sat frisure) og en Shredder, der mere ligner noget fra producer Michael Bays filmserie Transformers (2007-) end en skurk fra en Turtles-film.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF: Teenage Mutant Ninja Turtles[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES: 3-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:

2014[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:

Jonathan Liebesman[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:

USA[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Filmens første halvdel indeholder enkelte charmerende Turtles-øjeblikke, mens den anden halvdel er ren hårdtpumpet action, der virker, men som lige så godt kunne være fra en hver anden actionfilm end Ninja Turtles. Dialogen er fjollet, og man når ikke at dyrke, de ellers så originale karakterer, før filmen drukner i hæsblæsende action. Teenage Muntant Ninja Turtles mangler noget af det, som den aktuelle Marvel-superheltefilm Guardians of the Galaxy (James Gunn, 2014) har, nemlig kant. Filmen om de elskede padder bliver en poleret actionfilm med åndssvag dialog, som aldrig rigtig kommer til sin ret.

Onde tunger vil sige, at den 30 år gamle franchise om de fire padder og deres sensei i form af rotten Splinter er kommet en tur gennem Michael Bays maskine og er blevet et metervareprodukt, som er sat i verden med et økonomisk øjemed – men man har ikke formået at dræbe Turtles-ånden helt, som trods alt stadig lever i 2014-udgaven gennem charmerende øjeblikke og finurlige referencer. Mens vi venter på en forhåbentlig mere udfordrende toer, er der ikke andet at sige end cowabunga![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer