Med skylden i førersædet

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Philip Due Bostrup[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]Instruktør Christian E. Christiansen er efter en detour i Hollywood vendt tilbage til det danske drama. Christiansens seneste film Lev Stærkt er en opfølger til hans debutfilm Råzone (2006), men sammenhængen mellem de to film er dog til at overse. Cyron Melville er den eneste genganger fra Råzone, og hans karakter er denne gang en af de bærende roller. Filmen

Den næste adrenalinrus jages. Foto: Nordisk Film.
Den næste adrenalinrus jages. Foto: Nordisk Film.

skildrer konsekvenserne af et liv levet på kanten. Det livslange venskab mellem hovedpersonerne Nikolaj og Martin kommer på en alvorlig prøve, da deres gaderæs en sen nat ender katastrofalt. Det efterfølgende drama er holdt oppe af dygtige skuespillerpræstationer og velfungerende bilscener.

Sex, stoffer og benzin

De to venner Nikolaj og Martin lever på mere end én måde livet i overhalingsbanen. De er besatte af hurtige biler og får deres adrenalinrus ved at køre gaderæs. En af filmens allerførste scener er da også netop et ræs, der i bedste The Fast and the Furious-stil formidles med hurtig klipning og hårdt pumpende musik. Man kan let begynde at grue for, at Lev Stærkt skal vise sig at være en billig dansk udgave af omtalte Hollywood blockbuster.[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Lev Stærkt[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:
4-stars[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2014[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:
Christian E. Christiansen[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
Danmark[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Dette viser sig heldigvis ikke at være tilfældet. Modsat The Fast and the Furious (2001) fortsætter Lev Stærkt nemlig ikke som et glorificerende portræt af gaderæset og flirten med fare. Når de ikke kører bil, fester drengene hårdt med dertilhørende pigejagt og indtagelse af rusmidler. Efter en af disse byture stjæler vennerne en bil og kører om kap gennem byens gader. Kapløbet får fatale konsekvenser, da Martin påkører og dræber en ung kvinde.

Moralske skilleveje

På trods af at have medvirket til pigens død vælger Nikolaj at lade sin ven stå alene frem som gerningsmanden. Der opstår en kløft mellem de to før så nære venner, da Martin må bære ansvaret for at have dræbt et menneske. Nikolaj er også stærkt plaget af skyldfølelse og forsøger desperat at hjælpe sin ven videre. Samtidigt kæmper han dog med egne dilemmaer. Yderligere

Tragedien kommer mellem Martin og Nikolaj. Foto: Nordisk Film
Tragedien kommer mellem Martin og Nikolaj. Foto: Nordisk Film

kompliceret bliver det nemlig, da de to unge mænd får varme følelser for den samme pige (Danica Curcic). Nikolaj må granske sin sjæl, da han nu skal vægte gammel loyalitet mod sin nyfundne kærlighed.

 

Med tempo og hjerte

Dansk film har aldrig kunnet konkurrere med Hollywood på action-fronten, men scenerne med gaderæs i Lev Stærkt føles på ingen måde billige. Bilscenerne er både flotte og intense, uden at de får til opgave at bære filmen alene. Det er derimod det menneskelige drama, der er i hovedfokus, og både Cyron Melville som den splittede Nikolaj og Jakob Oftebro som den knækkede Martin leverer overbevisende præstationer. Mindre fantastiske er Joakim Ingversen og Caspar Fomsgaard, der udgør resten af vennegruppen. Deres karakterer fungerer delvist som akavede forsøg på comic relief og savner de bærende rollers menneskelige dybde.

Lev Stærkt er en ganske barsk historie, der vil skildre de konsekvenser, det vilde liv kan have. Filmens plot er langt den største del af vejen både jordbundent og troværdigt, men er tæt på at forfalde til det melodramatiske mod slutningen. Ikke desto mindre har Lev Stærkt en god følelse af fart og nogle skuespillerpræstationer, der bestemt gør filmen værd at se.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Kommentarer