Anmeldelse
MARRIAGE STORY: Visuelt imponerende film fortæller gribende historie om et ægteskab i opløsning

Af Emma Johanne B. Therkildsen

2019 har været et år fyldt med storslåede film som Avengers: Endgame (2019), Once Upon a time in Hollywood (2019) og ikke mindst den nye genfortælling af Joker (2019). Med en række så vilde film, der alle sigter mod skyerne, er det nu også rart at komme ned på jorden igen. Marriage Story er en film der på én og samme tid skildrer, hvor grim en skilsmisse kan være, og vigtigheden i at holde sammen som familie på trods af omstændighederne.

Der er gennem hele filmen en hårfin balance mellem det humoristiske og det alvorlige. For selvom det er en tragisk historie om et ægteskab i opløsning, så skal jeg lige love for, at den på også har sine sjove øjeblikke. For eksempel starter filmen ud med en introduktion af vores hovedkarakterer, og hvorfor de elsker hinanden. Charlie (Adam Driver) er specielt imponeret over Nicoles (Scarlett Johansson) evne til at åbne selv de strammeste syltetøjsglas. Scener som dette sørger for, at man flyver gennem de 2 timer og 16 minutter, der ellers meget vel kunne have været hårde at komme igennem.    

Som seer bliver man hurtigt fanget af historien, hvilket til dels skyldes filmens realistiske og dragende tilgang til menneskets følelser. De bliver fornemt behandlet i fortællingen, og filmens dramaturgiske snit er elegant. På denne måde gør Marriage Story, hvad mange andre film har svært ved, nemlig at give sig (den fornødne) tid til at fortælle sin historie.

Marriage Story har ikke travlt med at spæne mod slutningen, men giver sig i stedet fuldt ud til nuet og tager én ting ad gangen. Det er rart for en gangs skyld at se en film, der ikke kaster hundrede forskellige plotlinjer i hovedet på seeren. Med skuespillere på et så højt niveau er det kun en god ting, at vi får lov til at se dem for alvor folde sig ud på det store lærred i lange og veludførte sekvenser.

De sidste mange år har Scarlett Johanssons skuespillerkarriere primært bestået af hardcore action-heltinder i MCU-filmene, Lucy (2014) og Ghost in the Shell (2017) – roller der, pænt sagt, har manglet substans. Substans bliver i den grad leveret i Marriage Story. Man kan ikke lade være med at få kuldegysninger over hendes og Adam Drivers Oscar-værdige præstationer, specielt da vores hovedkarakterer under et hedt skænderi skiftevis angriber hinanden med nedværdigende og spydige kommentarer for så hurtigt at fortryde. Her skal instruktøren, Noah Baumbach, også have ros for at skabe en realistisk historie, som de fleste i et parforhold, til en vis grad, kan nikke genkendende til.

Marriage Story er en helt igennem forrygende filmoplevelse, og det er svært at finde fejl i den. Med sin diskrete symbolik og nedtonede scener er filmen simpelthen en fornøjelse at se på. Hver gang Charlie og Nicole er i samme rum, ser vi en visuelt illustreret mur mellem dem, der taler tydeligt for sig selv og demonstrerer, at der findes mange måder at fortælle en historie på.

Filmen formår på elegant vis at skabe et smukt og nuanceret portræt af en familie i opløsning. Samtidig åbner den gennem sin fortællestil for sprækker med hjertevarme øjeblikke, der gør det hele lidt mere appetitligt her i decemberkulden.

Kommentarer