[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Af Daniel Hartvig Nielsen[/vc_column_text][vc_row_inner][vc_column_inner width=”3/4″][vc_column_text]George Millers længe ventede fjerde film i Mad Max-serien Mad Max: Fury Road er et oktan-trip af dimensioner, som ikke bare lever op til de skyhøje forventninger, den kører simpelthen alle blockbuster-konkurrenterne af banen med noget af mest andrenalinsprøjtende action – måske nogensinde.
I en ubestemt fremtid, en verden ikke ukendt for Mad Max-fans, har en atomkrig lagt verden i ruiner, hvor menneskets eneste mål er overlevelse. Væsker som benzin og vand er en mangelvare og er derfor blevet magtfaktorer. Det har den diktatoriske Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne) udnyttet ved at styre reserverne, og han dyrkes som en halvgud af den tørstige befolkning.
Den mentalt-plagede Max (Tom Hardy) er endt som menneskelig blodpose på Immortan Joes felthospital. Men da den respekterede og oprørske kriger Furiosa (Charlize Theron) stikker af med en lille gruppe kvinder, som Joe ellers har udset som mødre til sin kommende kongefamilie, så er helvede løs. En vild og voldsom biljagt starter – og Max ender på forsædet.
Hvis man frygter, at 30 års pause fra franchisen og børnefilm som Babe – den kække gris (1995) og den Oscar-vindende animationsfilm Happy Feet (2006) har gjort den alsidige filmskaber George Miller mere blødsøden og mindre udfarende, så kan man være ganske rolig. Mad Max: Fury Road er nemlig det reneskære vanvid – og er på mange måder det perfekte reboot.
[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/4″ el_class=”facts”][vc_column_text]ANMELDELSE AF:
Mad Max: Fury Road[/vc_column_text][vc_column_text]ORDET SYNES:
[/vc_column_text][vc_column_text]PROD. ÅR:
2015[/vc_column_text][vc_column_text]INSTRUKTØR:
George Miller[/vc_column_text][vc_column_text]LAND:
USA[/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][vc_column_text]Selvom fire står på fødderne af sine forgængeres gudsforladte australske ørkenunivers fyldt med læder og ekstreme bilstunts, forfalder den aldrig til at være en pastiche eller parodi (det parodierende klarede den ujævne tre’er vist også fint). Tværtimod er det den perfekte udvikling – det ultimative inden for sin genre – hvor der ikke spares på noget, og hvor universet for alvor får lov til at folde sig ud.
Mad Max: Fury Road er en hæsblæsende rockopera, hvor det hele er i symfoni, men samtidig i totalt kaos. Skabt nærmest som en lang actionfyldt biljagt får tilskueren – eller Max for den sags skyld – aldrig lov til at puste ud, før rulleteksterne rammer, og man sidder stakåndet tilbage.
Millers golde, støvede og enestående univers fyldt med skøre og afskyelige eksistenser er et imponerende mesterværk i al dens håbløshed – en håbløshed, som også sidder dybt forplantet i Max. Tom Hardy har overtaget rollen fra Mel Gibson og viser sig både viril og værdig til rollen. Ikke at dette kommer som en overraskelse taget Hardys forrygende CV i betragtning.
Det samme må siges om Max’ kvindelige modstykke, Furiosa, der leveres med lige dele ynde og aggression af en enarmet og korthåret Charlize Theron. Ligesom at Immortal Joe og hele hans slæng af ”war boys”, heriblandt den hårdt udsatte Nux (Nicholas Hoult), leverer præcis den over-the-top-galskab, som vi elsker at fascineres af.
Filmens tilpas enkle handling, der dundrer af feministiske undertoner, er befriende, når den sættes op over for den fortvivlende gruppe af alt for højtravende blockbustere, der har svært ved at balancere de ligegyldige biroller og sideplots. Det har Mad Max: Fury Road ikke: Dens actionsekvenser er eksekveret og orkestreret til perfektion i en sådan grad, at action-konkurrenterne lige så godt kan stoppe op og nyde det vanvittige vidunder i stedet for at halse efter. Og det gør det kun endnu mere imponerende, at de intense biljagter er lavet uden snyd fra CGI-effekter.
Der kan sagtens findes små irritationsmomenter ved den fjerde Mad Max, som eksempelvis Max’ noget klichétunge fortid, der visuelt kunne være udført mere elegant. Men den og andre der må dukke op undervejs er kun bagateller, som hurtigt glemmes i farten.
Med bulder og brag skyder Mad Max: Fury Road en kæmpe franchise-blockbuster-sommer i gang, hvor flere stor film venter. Men har Hollywood skudt det bedste af først? Noget kunne tyde på det, for Mad Max: Fury Road står som blockbuster-milepæl rent filmisk, hvilket forhåbentlig også anerkendes i billetsalget. Du finder det simpelthen ikke bedre. Så læn dig tilbage i sædet og få et skud benzin i blodet, du sent vil glemme![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]
Kommentarer